Vzpomínky na budoucnost

Vzpomínky na budoucnost https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114714/vzpominky-na-budoucnost-1991-114714.jpg 4 508 72

Nevyřešené záhady minulosti. Odkud se vzaly technicky dokonalé monumenty, které bychom ani dnes, vyzbrojení poznatky moderní vědy, nepostavili? Co znamenají staré kresby podobné kosmonautům? Byli to "bohové", či mimozemšťané, kteří oplývali neuvěřitelnými vědomostmi potřebnými k zvládnutí náročných staveb, jež lidstvo ohromují po staletí? Záhady minulosti nelze zdůvodňovat jen podle dnešních měřítek. Autor nám nabízí i jiná vysvětlení.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historie , Záhady

Vydáno: , Dialog
Originální název:

Erinnerungen an die Zukunft , 1968


více info...

Janadvorackova
Janadvorackova
19.03.2024 1 z 5

Kdysi jsem ji měla v knihovně, teď jsem objevila audio a řekla si, že "to dám znovu." Málem ne. V devadesátkách bylo téma UFO a různých důkazů o návštěvnících strašně cool. Žrala jsem doslova vše, co se tématu týče, ale s knihami autora jsem měla problém.

Mám totiž dojem, že to je jeden velký eintopf :), polévka pejska a kočičky. Předkládá nám nějaké známé i méně známé objevy (malby, Nazcu, různé podoby soch, či vyobrazení v náboženských stavbách)... a za všechno můžou mimozemšťani.

Já bych hrozně ráda věřila, že máme nějaký takový zajímavý extra terest tento původ... ale nedokážu ho vidět ve všem, co on popisuje.
A kdyby jen popisoval. To, co se mi na knize nelíbí, je taková autorova jediná pravda, my všichni jsme blbí, protože ji nechápeme, tak on musí napsat x knih, v nichž nás obrátí na víru.
A ne jako, to neberu.

baji42
baji42
10.12.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha plná otazníků. Z některých částí textu skoro až mrazí. Samozřejmě vzhledem k tomu, kdy byla kniha napsána, se mohou některé věci jevit již zodpovězené, ale i tak stále nabízí mnoho k zamyšlení.


Nelasp
Nelasp
03.09.2023 3 z 5

Dänikena jsem četla někdy ve 14 letech, už si úplně ani nevybavuji, o čem konkrétně pojednávala tato kniha z těch 3 nebo 4 co jsem četla. Vím jen, že se to četlo dobře a připadala jsem si důležitá, že se na některé památky a události můžu dívat i jinak ...

J.P.S.
J.P.S.
07.08.2023 1 z 5

Ke znovuobjevení tohoto díla mě paradoxně ponoukl tento článek od Petra Koubského,
(https://denikn.cz/1203650/o-americke-obsesi-mimozemstany-a-hluboce-zakorenene-neduvere-k-vlade/?ref=list), který mi připomněl, jak jsem v dětství trávil prázdniny u svého dědy, který byl do Dänikenova díla úplně nadšený.

Teď, když jsem to otevřel asi po 25ti letech, mi dochází, jaký je to neskutečný paskvil. Celé bych to shrnul asi takhle: Má nějaká socha mayského náčelníka čelenku z peří? Tak jsou to ve skutečnosti antény (a důkaz o mimozemšťanech)! Je na nějakém starověkém podstavci čtvercový vzorek? Určitě jsou to klávesy od PC (a důkaz o mimozemšťanech)! A takhle by se dalo pokračovat... Prostě neskutečné slátaniny.

Navzdory tomu nemůžu upřít, že ta knížka je prostě ČTIVÁ. Říkám si, jaká je škoda, že autor na tomhle podvozku nezkusil napsat nějakou sci-fi. Teda vlastně on sci-fi napsal, akorát výplody své fantazie prezentuje jako fakta. Což je vlastně na tom to nejsmutnější.

Jednu hvězdu dávám za příjemné rozdráždění fantazie v dětských letech, která jsem trávil na prázdninách u dnes již zesnulého dědy, který autorovi zcela nekriticky věřil, a to natolik, že si jeho slátaniny promítl do zážitků z vlastní minulosti, a tak svým vnukům (nejen mě) vyprávěl záhadné historky z vlastního života, které si neuměl vysvětlit jinak než tím, že se možná setkal s mimozemšťany. V porovnání s tím, jak chudák děda později věřil různým podomním prodejcům a šmejdům z předváděcích akcí, byli Dänikenovi mimozemšťané vlastně naprosto nevinná zábava....
Proto aspoň ta jedna hvězda a nikoliv odpad, kterým to jinak zcela objektivně je.

Zuzanak4
Zuzanak4
05.08.2023 5 z 5

Podle někoho jsou to bláboly, ale mě jeho knihy moc baví a říkám si - kéž by to byla pravda. Tato kniha se řadí k autorovým nejlepším.

n.ezn.amy
n.ezn.amy
27.12.2022 4 z 5

Erich von Däniken sepsal zajímavou knihu, ve které se snaží dokázat, že v minulosti tato Země byla navštívena mimozemskou civilizací, která měla vliv na různé kultury ať třeba egyptské či mayské, díky výrobkům, stavbám či různých kresbách či nápisů. Neříkám, že všemu co zde píše bezmezně věřím, ovšem jeho názory či dedukce jsou zajímavé a kniha se velmi dobře čte

Leona333
Leona333
08.10.2022 4 z 5

Existují vzpomínky na budoucnost? Vzpomínky na cosi, co se znovu vrací? Existuje věčný koloběh přírody, věčné splývání časů?
Tuší kukla, že se na jaře znovu zrodí v podobě motýla? Cítí molekula plynu, že se podle nevyhnutelného zákona stane dříve, nebo později opět sluncem? Chápe myslící bytost, že je spojena se všemi prostory věčnosti?
Erich von Däniken

No, napsat tuto knihu byl čin stejně tak odvážný, jako ji číst. Zvlášť v dřívějších letech... Doma jsem našla jednu starší publikaci z roku 1969. Z dnešního pohledu za neuvěřitelných 17 Kčs. Není se tím pádem vlastně čemu divit. Neb i já jsem pro tuto publikaci - knížku, již bytostí z budoucnosti... ; )
Knížku jsem si díky tomu po mnoha, mnoha letech ráda přečetla. Některé věci v ní jsou stále k zamyšlení a některé s uběhnutými léty, tak trochu k pousmání...

luczi
luczi
20.09.2022 1 z 5

Dänikena jsem četla jako náctiletá, tehdy mne samozřejmě veškeré záhady a tajemna velmi zajímala. Stejně tak jsem četla Moodyho, pak Duška a další šarlatány. Je velmi lákavé si na složité a neprobádané otázky života hledat hloupé ale líbivé odpovědi. Zkrátka, stejně jako ve známém citátu: „Kdo není ve dvaceti letech komunistou ten nemá srdce, kdo je komunistou ve třiceti ten nemá rozum.", i zde platí druhá část výroku. Kdo hltá Dänikena i ve 30 nemá rozum a nikdy ho už mít ani nebude.

cedos
cedos
13.07.2022 5 z 5

Pět hvězdiček z nostalgie ... čtenář musí brát zřetel na to, kdy kniha byla napsána.

KnihovniceVěra
KnihovniceVěra
21.03.2022 2 z 5

Přesně jak tu píší mnozí: když jsem v mládí četla poprvé, byla to bomba. Teď mě přišla hodně demagogická, zmatená a nevědecká, když nejdřív vyslovuje nezvratné přesvědčení, že Zemi navštívili mimozemšťané, a pak teprve vyzývá vědce, aby mu na to sehnali důkazy.

cvpython
cvpython
14.02.2022 4 z 5

Tak tuto knihu snad četl každý koho znám.

berry1009
berry1009
30.08.2021 4 z 5

Koukám, ža tato kniha tu dostává docela slušnej hejt. K tomu bych jen podotknul, že každá revoluce v myšlení se vždy potýkala z rezistencí jakéhosi odboje odmítajícího jakékoli jiné pohledy na věci, které považují za dané. Smyslem této knihy není podávat důkazy, ale dát podklady pro další bádání a také o snahu nahlížet na věci jinak. Z tohoto pohledu jsem si knihu užil, je netradiční číst něco, co se trochu vymyká tradičními konvenčnímu myšlení. Za mě dobré.

ALadin1905
ALadin1905
13.03.2021 4 z 5

Ve své první a nejslavnější publikaci - z níž se postupem času stala jakási Bible "UFOlogů" světa všeho druhu - přináší dnes často vysmívaný (a nutno uznat, že sám svým vystupováním v duchu často šílených teorií poprávu značně zprofanovaný) švýcarský hoteliér ve fialovém saku mnohdy svěží, překvapivé a revoluční myšlenky a vznáší palčivé, výjimečně i hluboké otázky související s podstatou problému jménem „lidstvo"...:) Několikrát jsem se přistihl být fascinován tím, jak se některé jeho predikce či vědecké vize ukazují více jak padesát let po vydání „Vzpomínek na budoucnost" reálné a aktuální...
Stranou řady ztřeštěných "důkazů" a fantasmagorických interpretací historických nálezů a událostí, jádro jeho úvah - a především jeho apel v duchu nejhlubšího přesvědčení Giordana Bruna NEBÁT SE (nejenom) na poli vědy ptát po bláznivých, nepravděpodobně se jevících či v určitých kruzích nepopulárních záležitostech - se mi alespoň v této knize jeví jakožto zdravé a v posledku i racionální... ;-)

Usire
Usire
25.01.2021 5 z 5

Jasně, Däniken se nesmí brát tak vážně. Na druhou stranu ruku na srdce, kdo se nepozastavil nad touto knihou a neřekl si: "Sakra něco na tom je". Kniha se čte velmi dobře a teorie působí reálně.

Lukin794
Lukin794
03.01.2021 4 z 5

Asi většině lidí je jasný, že Daniken si spoustu věcí vymýšlí. Knížku jsem četl cca v 12 letech a byla napsaná čtivě a líbila se mi.

Ava365
Ava365
28.08.2020 5 z 5

Nadčasová kniha.

LordByron
LordByron
16.08.2020 2 z 5

A zdôrazním ešte raz :ja nevravím, že je nemožné, že takáto návšteva z vesmíru bola. Za úvahu určite stojí. Ale toto je totálne pseudovedecké dielo od čistého neznalca čo neprečítal jedinú odbornú knihu o veciach o ktorých sa vyjadruje. Keď už tak ovela presvedčivejšie, ale tiež občas bláznivo archeoastronómiu argumentuje Souček.

alcan
alcan
21.05.2020 4 z 5

Klasika mezi knihami. Každý kdo ne zcela podléhá archeologickému mainstreamu by ji měl mít ve své sbírce. Je provokativní a nutí k zamyšlení i přesto, že některé věci byly vysvětleny.

LordByron
LordByron
19.05.2020 2 z 5

Zaujímavo napísané a kadekoho to možno presvedčí.. Ale každý kto ma tieto veci aspoň ako tak načítané musí vidieť, že je Daniken absolútny neznalec hovoriaci naozaj o veciach o ktorých skoro nič nevie.. Napríklad pri pyramidach - Zamarovský mu tu jeho pasáž o nich zlikvidoval v dvoch stranách a úplne férovo...Lebo ani nejde o to, že by teória o mimozemšťanoch bola nemožná - ale sakra si najprv mal niečo o tých pyramidach najprv načítať a potom sa vyjadrovať.On však očividne ani netuší ze zbytky stavebných lán ci bane na kameň sa naozaj dochovali a dokonca sa naozaj našli aj piesne ktoré si pri stavbe robotníci stavali - čiže to rozhodne nie je, že by si blbí vedci všetko o pyramidach len tak a absurdne vymysleli...

YA-girl
YA-girl
24.04.2020 4 z 5

Mě tyhle teorie bavily - a baví :). Jak už psal někdo pode mnou, nikdy mi nepřišlo, že by autor "tlačil na pilu" a tvrdil, že jenom jeho vysvětlení je jediné správné; naznačil prostě i další možnosti a směry, jak si vykládat všelijaké záhady... nebo např. shody objevující se ve starodávných textech po celém světě...

Kniha Vzpomínky na budoucnost je v

Právě čtených5x
Přečtených790x
Čtenářské výzvě55x
Doporučených38x
Knihotéce410x
Chystám se číst120x
Chci si koupit21x
dalších seznamech2x