Věž zeleného anděla 2

Věž zeleného anděla 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399630/mid_vez-zeleneho-andela-2-yup-399630.jpg 4 90 7

Vzpomínka, Žal a Trn série

< 3. díl

Dokončení Trůnu z dračích kostí, Kamene rozluky a předchozích tří částí Věže Zeleného Anděla. Kniha, v níž vrcholí osudy Simona, Miriamele, knížete Joshui, všech jejich přátel i nepřátel. Kniha, v níž se, stejně tak jako v předešlých dílech, proplétá válka s magií, romance se zradou. Knihy Věže Zeleného anděla přinášejí dokončení magického konfliktu, který porušil hranice času a prostoru a vrhl proti sobě bytosti různých ras a kultur.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

To Green Angel Tower , 1993


více info...

Gordonlord
Gordonlord
26.02.2023 1 z 5

Jéžiš, já tenhle díl přečetl před týdnem a teď tady projíždím komentáře, abych si připomněl, o čem to vlastně bylo. Ale ani tak nedokážu z paměti vytáhnout naprosto nic. To pro autora asi nebude zrovna dobrá vizitka, co ? Nějak se válčí proti Eliášovi, někdo pořád někam odněkud putuje a všichni pořád přemýšlí nad tím samým co pořád dokola - k čemu jim budou ty posvátné meče, jak porazit Eliáše a Pryrata ....a vlastně dál nevím. Tohle se vážně dalo roztáhnout na 400 stran ? Jo - dalo !!

Jedna hvězdička za vztahovou linku Simona a Miriamele, které mě jako jediná dokáže ke stránkám připoutat.

Deia
Deia
17.09.2022 3 z 5

Na začiatok musím povedať, že prvé dve časti sa mi naozaj páčili, aj keď vyložene nadšená som nebola. Ale táto záverečná časť, ktorá má dokopy necelých 1500 strán, tá ma celkom sklamala. Jednotka sa mi ešte vcelku páčila, aj keď už aj tá mi prišla strašne rozťahaná, zdalo sa mi, že veľmi veľmi dlho sa nič nedeje. Ale dúfala som, že záverečná časť to napraví, lenže tak sa nestalo a tá ma sklamala ešte viac. Veľký problém som mala so Simonom, už od prvej časti to nie je úplne ideálny hrdina, ale tu už mi strašne liezol na nervy, mala som z neho pocit, že vďaka tomu, že niečo zažil, tak si myslí, že zjedol aj všetku múdrosť sveta, ale zas nezabúdal stále pripomínať, že je len obyčajný prostáčik. Takisto bol večne nespokojný, nikdy sa mu nič nepáčilo a pri jeho kapitolách som večne pretáčala očami. A potom je tu tá strašná rozťahanosť. Postavy sa dostávali do úplne zbytočných situácii, ktoré knihu iba predlžovali. Veľmi veľa strán je venovaných ich vnútorným monológom, zatiaľ čo významnejšie udalosti, ako napríklad bitky, sa odohrávajú akosi na pozadí, postavy len tak prehodia, že bitka sa odohrala pred dvoma dňami a koniec, opäť sa rozprávajú o nezaujímavých veciach. A ani koniec ma nejak nenadchol, ale je pravda, že kým som sa k nemu dostala, už som bola celkom znechutená, ale prišiel mi celkom odbitý a nedotiahnutý. Ale aby som nebola iba negatívna, tá rozvetvenosť sveta je neskutočná, ako aj množstvo celkom zaujímavých charakterov, aj keď často robia nezaujímavé veci. Aj štýl písania mi sedel, opisy prostredia ma vedeli dokonale vtiahnuť do deja. Len toho bolo proste veľa. Škoda, dúfala som, že budem mať ďalšieho obľúbeného fantasy autora, ale táto séria ma nepresvedčila k tomu, aby som si od neho chcela prečítať niečo ďalšie. Ale vôbec neľutujem, že som ju čítala.


jardadr
jardadr
01.12.2020 3 z 5

Pokud jste milovníky klasické "moderní" fantasy a zároveň třeba rádi jezdíte vlakem, pak si představte, že je Williams strojvedoucí, který vás vezme na dlouhou projížďku neznámou zemí, tratí, po které jste ještě nejeli. Je to zkušený mašinfíra, takže se nemusíte bát, že by vás v pořádku do cíle nedovezl. A ani toho, že by po cestě nebylo na co koukat a co prožívat. Budete dýchat vzduch hor i nížin, cítit vůni lesů i bažin. Uvidíte města, hrady, jezera, moře, netvory i tvory. Prostě vše jak má být putujete-li fantastickou zemí. Ovšem, jak už to tak při jízdě vlakem bývá, občas tempo zpomalí, občas se dlouho pomalu projíždí průmyslovou zónou, nebo jednotvárnými poli, občas se čeká na protijedoucí stroj. Někdy k vám přistoupí lidé zajímaví, někdy méně. Ale to k cestě patří.
Myslím si, že Williamsova trilogie ještě dlouho nezapadá prachem a bude si nacházet své čtenáře a obdivovatele. Což je více než v pořádku, protože bereme-li v potaz, že fantasy v hlavní své čtenářské skupině náleží dospívajícím a mladým lidem, pak toto je rozhodně ten typ literatury, jejíž četba (narozdíl od mnoha jiné fantasy) jim má co dát.

lord-artoo
lord-artoo
14.07.2020 3 z 5

Po necelých třech tisících stranách, kdy jsem společně s hlavními postavami prodělal "Tour de Východní Ard" a procestoval celou mapu, absolvoval snad všechna myslitelná dobrodružství a dozvěděl se do nejmenších detailů o životě hrdinů vše s výjimkou jejich vylučovacích návyků, nejsem s to říci, jestli to úsilí stálo za mou energii a můj čas.

Williams je bezesporu vynikající řemeslník a slovem vládne. Dalším plusem je skutečnost, že píše o lidech s reálnými vlastnostmi, nikoli o panácích ve fantasy kulisách. Celá trilogie se však neskutečně vleče a je zde nadbytečně mnoho peripetií, které v posledku nehrají moc žádnou roli. Ještě v polovině poslední knihy jsem si říkal, kdy už se začne dít něco podstatnějšího, a téměř jsem ztratil zájem knihu dočíst. To by se asi nemělo dít. Spoustu věcí, postav, dějů zůstává naznačeno, avšak nerozvinuto. Některé autorovy způsoby předání důležitých informací, nebo i zázračná vysvobození postav ze závratných šlamastik působí jako "deus ex machina" a uzavření dějových linií se jeví jako umělé. A konečně, velké finále je vlastně... nic moc: má spád, akci, napětí, ale závěrečné rozuzlení přijde a odejde tak rychle, že se čtenáři nedostane toho potřebného pocitu zadostiučinění.

Myslím, že největší klad díla - a to podtrhuji - spočívá v řemeslnictví. Každý začínající spisovatel by si měl Williamse přečíst, aby věděl, jak vypadá dobře odvedená práce. Na druhou stranu řemeslo, kterému chybí inspirace, zůstane vždy jen řemeslem. Aby se stalo uměním, potřebuje jiskru geniality, již udílí Nejvyšší jen některým. Williams mezi nimi - dle mého skromného názoru - není.

ludek.n
ludek.n
18.05.2020 5 z 5

Věž Zeleného anděla, vypínající se nad Hayholtem jako symbol šíleného krále, shlíží na dění ve Východním Ardu, kde proti sobě stojí Inelukiho temnota, nenávist a touha po pomstě na jedné straně a dobrota srdce, oddanost a čest vazalů prince Jošui na straně druhé. Tad Williams stále drží laťku proklatě vysoko a úspěšně se mu daří kočírovat všechny rozběhlé linie příběhu stejným směrem, aniž by ztrácely na zajímavosti či čtivosti. V takto rozsáhlých a košatých fantasy ságách se v této fázi vyprávění už často dostavuje jistá upachtěnost a kličkování od čerta k ďáblu, ne však u Tada Williamse. Ať už sledujeme drsnou bitvu u Sesuad´ry, zápasení v hnízdě ghantů nebo romantické škádlení mezi Simonem a princeznou Miriamele, pořád je v tom jiskra velkého dobrodružství. Lehká ruka autora, který píše s noblesou a i v těch nejzamotanějších okamžicích jasně a přehledně, podpořená navíc výbornou prací překladatelů Davida Záleského a Tomáše Zábranského, děla z této fantasy epopeje vskutku mistrovské dílo.

špulo
špulo
20.07.2018 5 z 5

Povinné pokračovanie...

Eigis
Eigis
01.02.2013 5 z 5

Výborné pokračování skvělé série. Knihu jsem přečetl za tři dny. Vždycky když jsem jí pozdě večer zavíral musel jsem se přemáhat abych nečetl ještě alespoň chvilku.