Kámen rozluky. Kniha druhá

Kámen rozluky. Kniha druhá https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28014/bmid_kamen-rozluky-kniha-druha-wHF-28014.jpg 4 78 4

Vzpomínka, Žal a Trn série

< 2. díl >

Druhá kniha trilogie. Ineluki – Král Bouří ovládá východní Ard. Teprve tehdy, když se celá země ocitá pod vlivem Inelukiho, tak se zbytky kdysi obdivuhodné armády lidí vydávají hledat poslední svatyni a současně místo setkání – Kámen rozluky, místo, které je od pradávných časů zahaleno rouškou tajemství. A po celé zemi roztroušení členové Bratrstva Svitku se za každou cenu snaží splnit uloženou misi… Putují ze zničených lidských tvrzí k ukrytým horským jeskyním trollů Qanucu… Smrtelník poprvé navštíví tajemné město Sithů, kteří se budou muset rozhodnout, zda se spojí s lidmi v posledním boji proti bytostem jejich vlastní rasy… Druhá kniha ze dvou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Stone of Farewell , 1990


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
06.02.2023 2 z 5

Tentokrát trochu lepší než předchozí díly.

Stále je to tuctové a klišovitě nenápadité putování šosáckých postav bez charakteru, charismatu a jiskry z bodu A do bodu B, bez sebemenšího vzruchu a nápadu, ale tentokrát se už sem tam něco dělo.

Miriamelina linka měla zajímavou "romantickou" zápletku s kapitánem lodi a dokonce si autor vzpomněl, že by měl dát hlavnímu padouchovi Pryratovi něco, díky čemu by z něj mohl mít čtenář alespoň nějaký respekt, napomáhající příběhu získat dojem konfliktu s legitimním padouchem. Simonovi jsem taky fandil a s lehkým napětím sledoval, jakým způsobem se dostane z uvěznění v tajném městě Sithů. Jak to udělá, bylo samozřejmě předem jasné, ale chvíli jsem si aspoň dokázal namlouvat nějaké to napětí, abych nežral...

Co nelze nezmínit je ale fakt, že spisovatel se k některým postavám vrací třeba po celé knize a půl, což jen přispívá k zahnívajícímu "spádu" jeho díla. Co je mi po někom, u koho jsem už zapomněl, kdo to vlastně byl ? Navíc většina postav se chová, jako kdyby recitovaly úryvky z učebnice a je skoro nemožné zaujmout k nim jakýkoli vztah. Další neduhy už nechci znovu popisovat, je to prostě hodně špatné.

"Nejlepší fantasy posledního desetiletí" je v podstatě špatná kravina, kterou lze víceméně v pohodě skousnout, pokud jste fanoušci klišovitých zkostnatělých a dřevních fantasy z počátků žánru. Pokud vám nestačí slušný literární styl psaní a hledáte něco, co má alespoň základní kvality budování příběhu, tak hledejte jinde a z mého hodnocení si jednu hvězdičku odečtěte.

Takhle je to jen historický doklad toho, že dříve šlo vydat i něco, co by dnes pouze zdobilo dno koše každého solidního nakladatelství.

ludek.n
08.05.2020 5 z 5

Dokončení rozděleného Kamene rozluky má všechny atributy, o nichž jsem se zmínil už v komentáři k první polovině románu. Tad Williams má prostě a jednoduše dar vyprávěčství, takže přestože je to celé až neskutečně dlouhé, pořád je co objevovat a na co se těšit. Díky plejádě rozehraných partií, tady není prostor pro jednotvárnost nebo nudu. Když už se zdá, že příběh zabředne do bažiny, přijde střih a jede se dál, aniž byste zaznamenali nějaké násilné úhybné manévry. Přestože se skáče mezi jednotlivými dějovými linkami, nemáte pocit roztříštěnosti nebo vytržení z hlavního myšlenkového proudu. Koneckonců všechny rozpletené provázky míří k jednomu jedinému cíli - k onomu mytickému místu, zahalenému už od pradávných časů rouškou tajemství - ke Kameni rozluky. A stejně jako se ve finále Trůnu z dračích kostí strhla elektrizující bitva o pevnost Naglimund, tak se v závěru Kamene rozluky rozhoří vpravdě dech beroucí boj v sithijském skrytém městě Jao é-Tinukai´i. Tleskám ve stoje, protože tahle kniha si to zaslouží plným právem.


špulo
20.07.2018 5 z 5

Ide o dokončenie predošlej knihy. V originále je Kámen rozluky jedna kniha. Takže pokračujeme tam, kde sme skončili. A pokračujeme dobre...

Eigis
01.02.2013 5 z 5

Vše co bylo nutné napsat pro seznámení s dějem, jeho hrdiny a světem kde se odehrává, už bylo napsáno v předchozích knihách. Kniha má napětí a spád a děj se bez dlouhých popisů žene v před. Hlavní hrdinové se na konci setkávají a jsou připraveni jít do protiútoku.