Problém tří těles
Vzpomínka na Zemi série
1. díl >
První díl trilogie s rozmachem Duny a stejnou dávkou akce jako Den nezávislosti. V Říši středu zuří Velká kulturní revoluce a Číňané, kteří nechtějí zůstat pozadu za Sověty a Američany, se v rámci tajného vojenského projektu pokoušejí navázat kontakt s mimozemskými civilizacemi. Třicet let poté začnou na Zemi umírat významní vědci a vznikají sekty, které vybízejí k návratu k přírodě. Objeví se nová počítačová hra pro virtuální realitu, zvláštní, čarovná a znepokojivá, která jako by ani nepocházela z tohoto světa. A pomalu se začíná vyjevovat pravda o tajném projektu z éry Kulturní revoluce.... celý text
Originální název: 三体 (The three-body problem), 2008
Komentáře knihy Problém tří těles
Jedním slovem fantazie. V případě, že máte rádi aspoň trochu fyziku a vědecké sci-fi, tak budete naprosto nadšený.
Trošku mě štvali čínská jména, vůbec si je nedokážu zapamatovat skoro každá dějová linka mě bavila
Uvodni do trilogie se od dalsich dvou dilu celkem odlisuje.
Dlouho jsem nevedel co od prvniho dilu cekat - rozsahla politicka a fyzikalni stranka se mi libila, ale dejove me to celkem matlo, netusil jsem kam kniha smeruje a proc.
Dobre ze jsem vydrzel, protoze to pak tvori potrebny zaklad pro dalsi dily, ktere jsou dynamictejsi. Takze pokud vas to moc nebere, zkuste vydrzet.
Hodnoceno zpetne po delsi dobe - trilogie patri k nejlepsim (audio)knizkam, ktere jsem prosel, bez ohledu na zanr.
Preklad super, nacteni super, dej a postavy taky super.
Je silno cítiť, že v komunistickej Číne má veľký vplyv Sovietsky zväz (ktorý síce neexistuje, no jeho "smrad" stále máta v hlavách pojašených), a všetci aparátčici a komunistická propaganda mi strašne liezli na nervy. Takisto sovietske propriety – ideológia, vojenské projekty, atmosféra režimu – mi vadili. Možno na Číňanov pôsobia autenticky, mňa rušili a bola to skôr nechutná kulisa (asi ako ošarpané a počmárané baráky z Tankového práporu) bez nejakej hĺbky.
Potom je tu hra, ktorej popis je ešte menej zaujímavý a úplne nezáživný než zvyšok knihy a to smelo knihu nazvem „utrpenie akéhokoľvek čitateľa“.
Za ďalšie: na rozdiel od Clarka alebo Weira alebo Plauchovej, autor vôbec nevie podať fyzikálne teórie širokému publiku, je to nudné ako učebnica ekonómie a dobré ako uspávadlo, keď človek nevie zaspať. Tieto pasáže sú preplnené odbornými pojmami bez vysvetlenia, niektoré som sa snažil čítať viackrát a aj tak som si nebol istý, čo tým autor vlastne chcel povedať. Rozbalenie protonu na oblohu mi prišlo ako čistý „psycho-blábol“.
Čo je najväčší prúser pre autora? To, ak si čitateľ nedokáže k žiadnej postave nastaviť vzťah, aby ho to nútilo čítať ďalej. To sa mi nestalo, ani Ye Wenjie nie je výnimkou – jej rozhodnutia pôsobia nelogicky, akoby bola len nástrojom na posun deja. Teda deja, toho je tu pramálo.
Nakoniec zostáva otázka: O čo vlastne autorovi šlo, čo chcel čitateľom odkázať, keď napísal sterilnú knihu? Nemám ani tucha. Ale komunisti tlieskajú.
Námět zajímavý, kopec fyziky, kterou jsem měl problém chápat, mě ale přesvědčil, že v sérii pokračovat (prozatím) nebudu.
Přiznám se, že ty fyzikální pojmy a popisy jsem nedávala, ale děj mě velice zaujal. Co si myslet o fungování společnosti, a co si zasloužíme nebo ne? Je to kniha k zamyšlení.
Kniha k zamyšlení!!!
Konečně jsem se dostala i na seriál asi je fajn si prvně přečíst knihu a myslím, že postupně můj mozek zpracovává informace. Je to epický příběh, plných zvratů a překvapení asi jsem nic podobného nečetla....
Začátek knihy začíná pomalu, čtení bylo náročnější, ale stojí za to!!!!
Problém tří těles, která se snaží vybudovat civilizaci v chaotickém světě se třemi slunci ....
Originální dílo, doporučuji
(SPOILER)
Bála jsem se fyziky, které je v knize poměrně hodně, ale naštěstí nevadí, pokud člověk něčemu stoprocentně neporozumí :) Ve finále to dává smysl a i přes jistou náročnost jsem knihu měla problém odložit.
-------Trisolarané, jejichž planeta je odsouzena k zániku, plánují kolonizovat Zemi, a část lidí s nimi začne spolupracovat, protože ztratili víru v lidstvo. Mezitím Trisolarané vysílají na Zemi sofony – dvourozměrné superčástice složené z rozvinutých protonů, které dokážou sledovat Zemi v reálném čase a zasahovat do fyzikálních experimentů. Tím způsobují, že fundamentální fyzikální konstanty se jeví jako nestabilní, což vede vědce k pochybnostem o vědeckých zákonech. Díky sofonům mohou Trisolarané lidstvo špehovat a sabotovat jeho technologický rozvoj, zatímco se pomalu připravují na cestu k Zemi.
Perfektní a těším se na druhý díl.
Za mě nejlepší sci-fi, jaké jsem kdy četl. Samozřejmě hodně fyziky, takže laik má problém to všechno pobrat a vůbec představit si,o čem to vlastně autor píše. Ale jinak skvělé, promyšlené a čtenáři postupně dávkováno a odkrýváno o co vlastně jde. Celá série je sakra mazec a spisovatel nemá mantinely ve své fantazii. Velká škoda, že Liou,už dlouho nic nenapsal.
Sci-fi část je hodně zajímavá. Úplně mě to pohltilo. Té vědecké části jsem moc nerozuměla, ale ono to na příběh jako takový moc vliv nemá.
Celkový dojem z této knihy je dobrý. Musel jsem si nějakou dobu zvykat na jiný, nezvyklý styl, ale poté, co jsem se na něj adaptoval, už byl čtenářský zážitek obohacující. Moc děkuji autorovi (nebo komu) za seznam hlavních postav s krátkou charakteristikou na předstránce. Používal jsem ho často. Vyznat se v čínských jménech byl opravdu problém. Nerozuměl jsem plně všem technickým aspektům příběhu, ale myslím, že to nijak zvlášť nevadilo. Konec je otevřený a už se těším na další pokračování.
Tato kniha byla jízdou, kterou jsem dlouho nezažil. Román mě pohltil hned na začátku, kdy Velká kulturní revoluce je téma, o kterém vím málo a přitom je tak zajímavé. Ihned vás tato kniha pohltí právě tímto zasazením, kdy číst čínská jména je něco nevídaného, ale i český čtenář si na to rychle zvykne. Právě toto čínské zasazení dělá z již tak skvělého scifi něco jedinečného (seriál od Netflixu jsem neviděl, nicméně vím, že jej zasadili do Británie - tím dle mého zabili polovinu skvělého).
Scifi část příběhu tu již byla, ale nápady ve knize jsou prvotřídní a jedinečné, čte se to jedním dechem. Nějaké výtky stran fyziky bych sice měl, takový Spasitel Andyho Weira je po této stránce mnohem věrohodnější, nicméně stále nějaké základy fyzikálních zákonů to (asi) má.
Nyní se těším na druhý díl, do kterého se ihned pouštím.
Na začátku jsem se těch jmen celkem bál, ale není to tak strašné. Knihu jsem přečetl téměř jedním dechem a to se mi do ní zrovna moc nechtělo, ne že bych se bál, že nebude dobrá, ale celkově jsem neměl náladu na tento žánr. Nicméně, nakonec to bylo fajn počteníčko a jsem zvědav, co přinese pokračování. Řekl bych, že kniha je velmi čtivá a nevšiml jsem si nějaké nudné zdlouhavé pasáže. Příběh je za mě hodně nápaditý a pasáže ze hry jsou úplně boží. Víc asi nechci prozrazovat. Nic jiného z žánru jsem nečetl, tak nemám moc s čím porovnávat, ale knížku bych rozhodně doporučil.
Čínské sci-fi, co od toho očekávat? Zacatek velmi pozvolný a celkem nezajímavý, Čína v polovině 20. století, kulturní revoluce atd. Zacinal jsem z toho mít strach, ale děj se postupně posune do víceméně současnosti a dost se přikloní na stranu scifi a myšlenka je zajímavá. Části s virtuální realitou, jsou poutavé a člověk čeká na vyřeší hádanky. Solidni začátek trilogie, uvidíme kam až se dostaneme.
Potřebovala bych si to přečíst ještě jednou, ne-li dvakrát. Nedostavil se u mě pocit, že jsem byla schopna vše správně uchopit.
Za mě je to dílo o společnosti, přestože nejčastější výtka je na plochost postav. Ano, postavy jsou ploché. Ale je to třeba. Jen tak vyniká pocit nedůležitosti jednotlivce. Jedinec v mocenském postavení dokáže ovlivnit a ovlivňuje celou společnost, z pohledu celku jsou však všichni zbyteční a zaměnitelní. Civilizace Trisolaris pak na mě působí jako zrcadlo, může se nám, co jsem vyrostli v hojnosti a svobodě, zdát pokřivené, ale ona surovost režimu (třeba v rámci oběti jednoho pro celek) je dobře hmatatelná.
Věda si tu vysloužila roli konkurenta, byla dána do opozice k režimu, k přežití, inteligence proti davu. Hra na kdo z koho společně s těžkou otázkou, co vůbec jsme schopni chápat, zda naše neotřesitelné poznatky opravdu nejsou hrou něčeho, co přesahuje naše vědomí, jako zmíněný farmář a krocani a střelec na terče. Z tohoto pohledu je knížka velice výjimečná a rozhodně ji doporučuji k přečtení.
Nicméně jsou tam věci, které mi velmi vadily a kazily výsledný dojem. Do některých částí byla vložena spousta energie, aby vzápětí přišlo něco zcela nedomyšleného. Jako když rozluštíte krátký text vámi neznámého jazyka a díky tomu se jej naučíte celý, dokážete v něm plně a bez zábran hovořit. Nebo použijete vědecké poznatky, aniž byste čtenářům dali možnost pochopit, o čem se vlastně hovoří. Protože bychom zjevně měli všichni chápat, jak je možné, že proton, který „nic“ neváží, nemá výšku ani hloubku, může odrážet světlo tak, abychom to byli schopni zachytit očima, resp. ne my.
Nejvíce mi však vadil začátek. Chápu, že přenos do časů Kulturní revoluce nás měl šokovat, ukázat nám syrovost, ale necítím z toho touhu informovat, nýbrž snahu zneužít cizí bolest pro pobavení ostatních, pro zvýšení prodejnosti.
(SPOILER)
Do knihy mě uvrtal partner, který je z celé série nadšený a nutně to potřeboval s někým prodiskutovat. Kdybych si nejdříve nepřečetla autorův doslov, nenapadl by mě význam té počítačové hry už po první kapitole a to by pak teprve bylo utrpení číst. U dalších témat mi právě pomáhalo rozebrat to s již zmíněným fanouškem, který mi byl schopný vysvětlit význam dění, aby se mi to lépe četlo. I tak postrádám jeho nadšení nad lidským počítačem nebo rozbalením protonů do dimenzí a využití v rámci kvantové fyziky. Rozumím slovům textu a vysvětlením, ale nedokážu si to představit, natož aby mě to tak dojalo. Proto nedokážu knize dát lepší hodnocení-vlastně i ty 4 hvězdy jsou zázrak na to, kolik težkopádných kapitol tam pro mě bylo. A věčně jsem se musela ptát- už jsme tohle opravdu objevili?, už to vyrábíme?
Co mě ale hodně bavilo, byla postava otravneho policisty. Jak mi byl na začátku odporný, tak pro mě později zachraňoval děj. Zato Ye Wenjie mě naštvala a těžko se mi věří tomu, že by vědci a intelektuálové tak snadno hromadně rezignovali.
S obecným nápadem autora spíše souhlasím. Když si vezmeme, jaký dokáží být lidi zákeřný a chamtivý prasata, je od nás hloupé očekávat, že by mimozemské rasa chtěla mír a rozvoj intergalaktickeho turismu. To, že by nás chtěli zničit nebo ovládnout je mnohem pravděpodobnější.
V tomhle žánru jsem nováček a kniha mne chytla. Dobře se čte zápletka je zajímavá. Přišlo mi zvláštní, že hlavní postava příběhu má ženu a dítě a když jeho spořádaný život akademika dozná jistých změn oproti normálu nijak se to nezmíní. Prostě tatínek někde běhá po nocích, leje nebo paří videohru a nikomu to nepřijde divné. Závěr kdy "padouch" odvykládá svůj geniální plán ještě předtím než svou obět sprovodí ze světa je takový podiný a vysvětlení "bylo jim to jedno protože hmyz" je neméně podivné.
Tak tohle mě fakt bavilo, na začátku trochu podivný náhled do hrůz kulturní revoluce, ale člověk pak chápe, proč udělala co udělala. Myšlenka jakoby PC hry, která vlastně není hrou, ale řešením problému jiné reality, není sice zcela nové (Enderova hra), ale to jak se dále vyvíjí děj mě opravdu chytlo. Poznámky k dalším dílům u dalších dílů...
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Čína čínská literatura politika mimozemské civilizace komunismus hard sci-fi mimozemšťané nanotechnologie sci-fi zfilmováno – TV seriál mimozemská invazeLiou Cch'-sin také napsal(a)
| 2017 | Problém tří těles |
| 2017 | Temný les |
| 2018 | Vzpomínka na Zemi |
| 2020 | Věk supernovy |
| 2019 | Kulový blesk |

92 %

Nejsem milovníkem sci-fi a technika jde také mimo mě, ale… Myšlenka knížky je boží, i když se mi to těžce četlo, tak je nad čím přemýšlet.