Vznik a vývoj buddhismu

Vznik a vývoj buddhismu https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36677/bmid_vznik-a-vyvoj-buddhismu-TRR-36677.jpg 4 7 2

Kniha obsahuje množství informací o nejrůznějších aspektech Buddhova učení a složitých cestách, jimiž prošlo na indické půdě během patnácti století. Dílo je rozděleno na šest oddílů. Úvod seznamuje čtenáře s prameny a vývojem duchovního myšlení před Buddhou. Další kapitoly se věnují legendám o životě Siddhárthy a společnosti jeho stoupenců. Nejobsáhlejší kapitola "Nauka" seznamuje s Buddhovým učením a jednotlivými školami. Další kapitoly se zabývají různými filosofickými aspekty buddhismu a buddhistickými literárními díly.... celý text

Přidat komentář

Eldar80
20.04.2023 3 z 5

Velmi rozpačité dojmy. Stalo se neštěstí. Autor bohužel nečekaně zemřel už v roce 97 a kniha vyšla až v roce 2001. Někdo to nejspíš musel dokončit. Minimálně poslední pátá kapitola má trochu jiný styl.
A taky je to nejhorší kapitola. Je to prakticky jen výčet literárních zdrojů buddhismu. Tady je to čistě religionistická literatura. Jinak to nepůsobí jako akademická práce, ale jako syntéza načteného.
Co mě dál zarazilo, byla chybějící diskuse na téma historický a "náboženský" Buddha v první kapitole. Podobně jako se řeší historicita Ježíše. Dnes se ví, že životopis Buddhy jako prince je legenda. Realita byla prostší.
Tady tragicky chyběla aspoň nějaká mapa Buddhova putování. U některých měst se stále opakuje jejich přesné umístění, místo aby se do knihy umístila jedna názorná mapa. Tohle je pro mě fakt nepochopitelné.
Není to primárně historické, takže místo popisu vývoje buddhistických škol pokračuje popis a vývoj buddhistického společenství. Třetí kapitola popisuje teoretické základy buddhismu. A čtvrtá filozofii.
O filozofii se nezajímám, takže tady nemám přehled. V knize bylo na můj vkus dost pochybných tvrzení. To jsem nečekal. Floskule, že Buddha se narodil, žil a zemřel jako hinduista, mi přišla směšná.
Označit Buddhu nálepkou vymyšlenou v 19. století fakt dává smysl. Nedivím se, že to plácla nějaká Britka. A označit buddhismus za ateistickou filozofii chápu jako nevkusnou urážku. Navíc to není pravdivé.
Buddha přece na otázku existence Boha odmítl odpovědět. Mám obavy, že po přečtení by mě nenapadlo se o buddhismus dál zajímat. Z knihy není znát, že to je užitečné učení i v dnešní době.
Působí to vyloženě jen jako popis náboženství ze starověku, které nakonec v zemi původu zaniklo. Přitom je dnes populární tibetský buddhismus. Současné hledající oslovuje především mahajána a vadžrajána.
Zdá se mi to zastaralé. Spousta informací bude samozřejmě dál platit, ale ohledně životopisu Buddhy to bude asi jinak. Pokud vás zajímá buddhismus, tak si raději přečtěte něco od Dalajlamy nebo jiného buddhistického učitele.
Tohle je pro zájemce o buddhismus z odborné stránky. Za duchovní knihu se to moc považovat nedá. Největší nevýhoda je zaujatost sečtělého indologa. Zatím si to asi nechám, ale zkusím si časem sehnat něco lepšího. 70%

JulianaH.
30.01.2019 4 z 5

Knížka je rozdělená do pěti tematických oddílů: Buddhův život, Dharma (učení), Sangha ("církev"), filosofie a literatura. Poslední dvě jsem bohužel nečetla, ačkoli jsem se na ně původně těšila, protože mi přišly jako skriptum plné jmen a názvů děl. Jako přehled pro předběžně obeznámené studenty by mohly být velmi užitečné. Jenže pokud čtenář vidí dané jméno poprvé, nic moc mu to nedá - přejede je očima a zapomene, protože už je páté nebo šesté na stránce. Každopádně první tři kapitoly byly perfektní.

Čteno na zkoušku z buddhismu u autorova žáka, pana doktora Holby.


Štítky knihy

buddhismus náboženství Buddha

Kniha Vznik a vývoj buddhismu je v

Přečtených14x
Knihotéce5x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x