Vzhůru do povětří!

Vzhůru do povětří! https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170876/mid_vzhuru-do-povetri-vOF-170876.jpg 5 25 10

Knížka zahrnuje čtyři příběhy tajného klubu Bum a Bác, což je dvojice soukromých "utajených" detektivů Matse a Päivi. Mats je švédský školák a Päivi jeho finská kamarádka, která žije ve stejném městě a chodí do stejné školy jako Mats. Každou volnou chvilku jsou spolu a zažijí spolu rušná dobrodružství.

Přidat komentář

grargamel23
10.12.2023 2 z 5

Tato kniha je o dvou kamarádech Matsovi a Päivi, kteří chodí do stejné školy. Mats a Päivi jsou tajní detektivové, kteří si říkají bum a bác. Reší spoustu případů.
Kniha se odehrává ve Švédsku.
Kniha se mi nelíbí, protože mě nebavila.

lisakVUK
24.01.2023 5 z 5

Pro mě naprosto klíčová kniha mého dětství, různé hlášky "nejde tahat plešatého za vlasy a lézt pozadu ventilační šachtou" atd.. si pamatuji do teď. Navíc kniha, kde hlavní hrdina řeší i takové věci jako malou potřebu ;).
Původní jsem ztratil, ale pořídil jsm si "novou", naštěstí byla vydána v nemalém nákladu, takže se dá doscela snadno sehnat v antikvariátech. Vřele doporučuji!


tigij
26.08.2020 5 z 5

Škoda že nevyšel překlad dalších příběhů.

Garfi
29.10.2019 5 z 5

Když sem napíšu, že se jedná o naprosto neuvěřitelnou knihu se svérázným humorem neřekne to nikomu absolutně nic. Příběhy Matse a Päivi je prostě nutné si přečíst, abyste pochopili. Perly jako jsou nejlepší párky od Svey, jednoruký x jednooký bandita, expert pan Oháč, Jussi a Dřímal a mnoho dalších mi navždy utkví v paměti. Jak už zde někdo poznamenal, je až těžko uvěřit, že tuto genální knihu zná tak málo čtenářů a dnes již mimo antikvariáty prakticky není k sehnání.

kvnhvta
23.01.2018 5 z 5

Pro mě taky The-Kniha-Mýho-Dětství, musím si jí sehnat a zjistit, co na ní bylo tak boží. Už ten obrázek na obálce… ♥

Lynxova
26.09.2017 5 z 5

Kdyby mě někdo požádal, abych vybrala knihu mého dětství, tak je to jednoznačně ona. Výborně napsáno a přeloženo, příběhy kamarádů dívky a chlapce jsou plné humoru, akce a napětí, ale dávají nahlížet také do rodin obou hlavních hrdinů a s jistotou mohu říct, že tato kniha ve mně probudila sympatie a zájem o severskou literární a posléze i filmovou a hudební tvorbu, což trvá dodnes. Četla jsem ji nejméně 5x a vím jistě, že si ji přečtu znovu i když už sama mám děti ve věku ústřední dvojice.

MayB2
21.01.2017 5 z 5

Pro mě a mého bratra kultovní knížka; škoda, že někdo nevydal další příběhy originální detektivní dvojice Bum & Bác. Dětská dobrodružství jsou zasazená do více-méně reálného světa a přinášejí nenápadné poučení, že doma na gauči nás moc dobrodružství nečeká.

olga7629
16.01.2016 5 z 5

Vtipné a napínavé příběhy - skvěle přeložené. Jedna z nejoblíbenějších knih mého dětství. Také se divím, jak je možné, že ji zná tak málo lidí a že nebyla opětovně vydána. Nedávno jsem ji sehnala v antikvariátu a čtu ji své dceři už poněkolikáté, hlavně tu část o padajícím stínu. :-) A jsme obě nadšené.

CaptNemo
01.08.2014 5 z 5

Jednoznačně kniha mého dětství. Už nevím, koho napadlo pořídit mi zrovna tenhle příběh k Vánocům, ale byl to dárek lepší než kolo, mangeťák a originální džíny dohromady. Dodnes nechápu, jaktože tu knihu u nás zná tak málo lidí. Dokonce jsem podle návodu sedl a napsal autorovi pár slov, na která - neuvěřitelné - v polovině 80. let tento švédský spisovatel reagoval! Dopis v angličtině bohužel tak dlouho putoval po známých, kteří nabízeli pomoc s překladem, až mi zůstala jen obálka, která je už taky pryč. Humor a obrovská energie však v knížce zůstaly. A mimochodem, ta nadávka byla finsky :-)

Dines
25.05.2014 4 z 5

Tak z téhle knížky si do dneška pamatuji španělskou nadávající větu a taky jak si na kola dávali ostré dráty do stran, aby auta kolem nich nejezdily moc blízko, tuším, že tomu říkali žihadla:-) Hezká.

Štítky knihy

pro děti od 9 let detektivky pro děti

Autorovy knížky

Hans-Eric Hellberg
švédská, 1927 - 2016
1983  94%Vzhůru do povětří!

Kniha Vzhůru do povětří! je v

Právě čtených1x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce14x
Chystám se číst9x
dalších seznamech1x