Vzhůru do noci - Metallica

Vzhůru do noci - Metallica https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231387/mid_vzhuru-do-noci-metallica-7hH-231387.jpg 5 33 10

Metallica znamenala pro zvuk a image heavy metalu osmdesátých let přesně to, co Led Zeppelin pro rock a Sex Pistols pro punk. Ze čtveřice vynálezců thrash metalu – k nimž patří ještě Slayer, Anthrax a Megadeth – to byla vždycky Metallica, kdo stál v čele, Metallica vždy dobývala nová území; právě Metallica vstoupila mezi velké rockové monolity. VZHŮRU DO NOCI přináší příběh skupiny Metallica, podrobně rozebírá všechny její inkarnace a zkoumá osobnosti všech současných i bývalých klíčových členů – s důrazem na Larse Ulricha a druhého spoluzakladatele, Jamese Hetfielda, jehož nelehké dětství se stalo inspirací pro některé z nejoblíbenějších písní skupiny – a také proto je vyčerpávající zprávou o největší metalové skupině světa.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ševčík (Plzeň)
Originální název:

Metallica: Enter Night , 2010


více info...

Přidat komentář

Karlo5o
18.10.2021 5 z 5

Za mě jedna z nejlepších česky lokalizovaných biografií. Je napsána člověkem, který byl současí dění okolo Metallicy již od samého počátku a je to v textu velmi poznat (za mě i výborný hrubší jazyk, který tomu dodává autentičnost). Kniha je samozřejmě nejvhodnější pro fanoušky Metallicy, ale dobře poslouží i jako nakouknutí do hudební scény především 80. a 90. let (dozvítě se spoustu zajímavosti i o ostatních velkých jménech doby, Axl, Ozzy,..) . Kéž by takových knih bylo více.

Koza3
12.08.2021 4 z 5

Metallica. Legenda trash metalu. Největší hvězda velké čtyřky. K jejich riffům jsem přičuchl v mládí, kdy jsme se dokonce ve škole učili anglicky Nothing Else Matters. Byl to taky největší hit na našich školních diskotékách. Věděli jsme, že jejich balady jsou nejdelší a když jsi tak chtěl dlouho mačkat prdel svojí vysněné lásce ze třídy co nejdéle, musel jsi ji vytáhnout právě na ploužák Metallicy. Jsem z generace, která byla nejvíce ovlivněna jejich post-trash obdobím devadesátých let a první album (kromě kompilace Best Ballads) bylo Load, Reload a Garage Inc. Považuji to jako vhodnou vstupní bránu k Metallice, protože to nejsou takové masakry jako na Justice nebo prapůvodním Kill 'Em All. Všichni moji vrstevníci vstoupili stejnou branou a hromada z nás pokračovala právě přes Black Album ke starším deskám až se z nás stali věrní celoživotní fanoušci. Za mě jsou však desky z devadesátek ty nejlepší. Spousta vlasáčů mi za to dá přes držku, ale je to tak. I proto moc nerozumím tomu, proč autor knihy tak haní tyhle alba. Kapela sama je považuje za dobré desky a mají svůj důvod v historii i posunu kapely. Autor se staví do role kritika s vlastním názorem, který zakrněl někdy při smrti Cliffa. Na jednu stranu říká, že kapela se posunula špatným směrem, že jí nové "pop-metalové" aranžmá nesluší, ale jedním dechem dodává, že alba, která se vrací ke kořenům jsou jen nostalgickou vzpomínkou a vykrádačkou sebesama. Mám tendenci hodnotit autobiografické knihy podle příběhu a cesty hlavních hrdinů, ale tady musím zkritizovat autora a jeho styl vyjadřování. Útržkovité věty, které často nedávají hlavu ani patu, osobní kritický názor vlastně na vše co Metallica od Black alba udělala. Moc tomu nerozumím. Je potřeba se na to podívat z širšího kontextu (je možné, že já jsem naopak zasažen právě těmi devadesátkami) a objektivně posoudit všechny alba a produkce kapely. Stejně tak se věnuje 3/4 knihy první půlce kariéry Metallicy a na zbývající 4 alba věnuje jen pár stran. Abych se přiznal, tak autor mě na*ral. Už si od něj nic nepřečtu, protože ho nepovažuji za kvalitního zpracovatele příběhu hudebních legend. Když se však od něj odprostím, dám vysoké hodnocení právě za životní příběh Metallicy, jejich inspiraci a životní poslání. Za mě srdcovka a jdu si znovu sjet poslední alba, která nemám zase tak naposlouchaná.


Vendulik
30.12.2020 4 z 5

Pro mě vydařená kniha. Malinko jsem se v postavách ztrácela. Metallica pro mě není jen kapela. Krásně napsaný príběh od prvního počátku vzniku kapely až po součastnost.

work
22.09.2020 3 z 5

Ano i ne. S Metallicou jsem od prvního dema - tehdy ještě na zašuměné kazetě - a baví mě sledovat její vývoj už čtvrtou desítku let. Neexistuje jiná kapela, která by během prvních několika let totálně předefinovala žánr a nastavila zatraceně vysokou laťku, a pak dalších třicet let vydávala jedno horší album než druhé a přitom se pořád držela na špici. Je to prostě fenomén, který za svůj úspěch vděčí okolnostem, z nichž ne všechny se dají nazvat šťastnými, ale které přesto kapelu posouvají vždycky o kousek dál.
Mick Wall obeznámenému čtenáři nesděluje nic nového, jde spíše o jakousi kompilaci, kde se od všeho objeví kousek. To je ale obecně problém "biografií", které píše někdo jiný a nechává si je pouze "autorizovat" - pak alespoň nehrozí, že může být subjektem biografie zažalován. Na oplátku se čeká, že autor bude korektní a loajální. A to z této knížky čiší na každém kroku. Je škoda, že se tak v podstatě nedozvíme nic osobnějšího, nejsou tu žádné zpovědi, odhalováni skutečných motivací členů kapely a podobně. Nic takového, pouze domněnky autora, reprodukované útržky rozhovorů a informace z druhé ruky, což je škoda. Chcete-li opravdu dobré pohledy na to "jak to bylo doopravdy", je lepší sáhnout po knížkách I am the Man (Scott Ian, Anthrax), The Dirt (Tommy Lee, Motley Crue), nebo třeba autobiografie členů Kiss. Ty posledně zmíněné jsou skvělé i v tom, že ač popisují stejné věci, dostanete na talíř čtyři různé verze pravdy.

geimz
09.04.2018 4 z 5

Nesmierne cenná biografia, predovšetkým z hľadiska mapovania ranných udalostí po založení kapely a Cliffovej éry, kde sa človek dozvie dostatok zaujímavostí a maličkostí, ktoré každý fanúšik ocení. Čo však neoceňujem, je subjektívny názor autora na jednotlivé albumy, ktorý prezentuje ako fakt - "oslnivým" príkladom je vyložená degradácia ...And Justice For All, ktorý autor opisuje takmer ako nepodarený, zle znejúci paskvil, ktorý sa len krčí v tieni veľkého brata Master of Puppets (a na neskorší experiment Load nepadne ani jedno zlé slovo). Nech si autor myslí čo chce, ale nech to láskavo nevtláča do strán svojej knihy ako neodškriepiteľný a prevládajúci spoločenský či hudobný názor (zhodou okolností je podľa môjho názoru práve AJFA vrcholom tvorby Metallicy). Ďalšiu výtku mám k tomu, že 360 strán je venovaných obdobiu 1981-1996, a posledných 100 strán je len preletom všetkými albumami po tomto období, počnúc Loadom a končiac Death Magnetic. Ako celok, pri odmyslení zmienených výtok, však na trhu asi nejestvuje komplexnejšia a zábavnejšia biografia týchto velikánov.

Michaleus
07.07.2017

Vzhľadom na to, že Metallica je pre mňa srdcová záležitosť, nebudem veľmi objektívny. Táto kniha bola naozaj drsná. Autor má síce s členmi Metallica dobré vzťahy, v tejto knihe je až priveľmi úprimný. Nič nezamlčiava, čo je dobré. Pre mňa bola táto kniha veľmi motivujúca a inšpiratívna, no trochu mi vadil veľký počet vulgarizmov (i keď nie prvoplánovo použitých) a tiež som mal pocit, že kniha je trochu násilne predlžovaná.

endyamon
05.02.2017 5 z 5

Výborná biografia o vôbec nie výborných ľudoch. Hĺbkova sonda do života kapely, ktorá sa zapredala pre 'lepší' život. Klišé: sex, drogy, rock'n'roll by som v ich prípade parafrázoval na sex, drogy, peniaze.
Fajn, že autor sa s členmi kapely moc nemazlí (v prípade Larsa, Jamesa a Kirka je to logické, v prípade Jasona trochu neobjektívne, Cliff je výnimka, o mŕtvych len v dobrom). Počiatky sú detailné, od 90tych rokov už biografia zrýchľuje.
Tak ako predošlý autorov počin http://www.databazeknih.cz/knihy/iron-maiden-run-to-the-hills-3741 tak aj táto kniha je špička!

Nikusha
27.01.2017 5 z 5

Metallica není jen kapela. Pro mnoho lidí, tedy i pro mně, je to srdeční záležitost. Tato kniha můj pocit jen umocňuje. Krásná detailní biografie od úplných začátků kapely. Knihou provádí zejména Lars, krerý jde za úspěchem i přes mrtvoly a James, který se snaží pomalu vžít do postu frontmana. Kniha je velice obsáhlá, ale ani chvíli mě nenudila. A mně osobně nejvíce zasáhlo blízké seznámení s Cliffem. Každému jen doporučuji.

kalinka99
23.08.2016 5 z 5

Rozhodně nejlepší biografie o Metallice, co jsem četla. Je tam vše od počátků až do dnešních let. Je vidět, že i autor se v metalu pohybuje a píše další skvělé knihy o žánrově podobných kapel. Takže za mě určitě plný počet hodnocení :)

3DD!3
09.04.2015 5 z 5

Biografie jak se patří. Wall dokáže zhmotnit mladické nadšení i první nejisté krůčky kapely, ale i jejich zlou a temnou stranu z přelomu tisíciletí. I pro fanouška zdroj nečekaných informací, zábavných historek, i ne zrovna líbivých odhalení. I přes několik přesmyček a překlepů více než solidně přeložené. Čtivé a informativní. Člověka to znovu protáhne všemi jejich deskami s nečekaně novým a až překvapivým náhledem.