Vzestup raketových dívek

Vzestup raketových dívek https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344380/bmid_vzestup-raketovych-divek-EzN-344380.jpg 4 39 12

Když za druhé světové války potřebovala nově zřízená JPL (Jet Propulsion Laboratory – Laboratoř proudového pohonu) matematiky, kterým to rychle myslí a kteří dokáží vypočítat rychlost proudění nebo trajektorii rakety, přijali elitní skupinu mladých žen, kterým se přezdívalo „lidské počítače“. Ty se pouze s tužkou, papírem a nadáním pro matematiku nesmazatelně podepsaly na výzkumu raketového pohonu. Díky nim např. Spojené státy vyvinuly své první balistické střely. Snem těchto žen však nikdy nebyl vývoj zbraní, ale výzkum vesmíru. Proto když se JPL stala součástí nové agentury zvané NASA, začaly pracovat na prvních sondách letících na Měsíc, Venuši, Mars a další vesmírná tělesa. Později, když digitální počítače téměř zcela nahradily lidské mozky, byla JPL jedinečná v tom, že si svůj tým žen uchovala a pouze změnila jejich náplň práce. Staly se z nich první programátorky a ženy–konstruktérky. Díky jejich úsilí jsme mohli do vesmíru vypustit rakety, které nám ukázaly obrysy naší sluneční soustavy. Kniha Vzestup raketových dívek vypráví příběh těchto vědkyň, které nejen že utvářely dějiny vesmírného programu, ale také vyšlapaly cestu pro další ženy, které toužily po vědecké kariéře. Kniha je výsledkem rešerší a rozhovorů s bývalými zaměstnankyněmi JPL. Nabízí tak jedinečný pohled na úlohu žen ve vědě a vrhá nové světlo jak na naši minulost, tak na to, kam budou směřovat naše další kroky.... celý text

Literatura světová Romány Věda
Vydáno: , Omega
Originální název:

Rise of the Rocket Girls: The Women Who Propelled Us, from Missiles to the Moon to Mars , 2016


více info...

Přidat komentář

Kate3003
07.06.2022 3 z 5

Rozhodně bylo zajímavé sledovat životní příběhy žen, které se snažily prosadit v oborech kde to v jejich době nebylo zcela běžné. Rozhodně to neměli jednoduché a sladit rodinný život a práci pro ně vůbec nebylo jednoduché. Dozvěděla jsem se mnoho zajímavých informací o vesmírném programu a vzniku NASA. Některé části se mi četli o něco hůře, ale to tak u literatury faktu bývá a navíc se příběh točil kolem mnoha postav a občas jsem měla problém se orientovat. Knihu bych doporučila těm, které zajímá vznik vesmírného programu a prosazení žen ve vědě.

Hall3006
12.03.2022 4 z 5

Kniha přináší neznámý pohled na vesmírný program od 40. let po současnost skrze příběhy žen počítající nové vědecké objevy na poli raketové techniky a z ní vycházející vesmírné programy. Kniha je poutavá, členěna po desetiletích. Ze začátku jsem se nemohl začíst, bylo to však kvůli současné válce na Ukrajině a tématu války v knize. V dalších částech kniha plynula lépe, když popisovala mise na poli sond vyslaných i díky výpočtům těchto žen.


soukroma
10.10.2020 4 z 5

Výborné připomenutí úplných začátků vesmírných programů, vzešlých z předchůdců raketových pohonů bombardérů a následně střel. A samozřejmě významu žen-(vý)počtářek, které se v JPL objevovaly již ve 40. letech. Vesmírný program je ve stručnosti popsán až do vydání knihy - zhruba do 2015. A ruku v ruce také šel vývoj výpočetní techniky, což je taky velmi poučné čtení.
Autorkou je žena, proto se věnuje právě konkrétním ženám včetně jejich "mimopracovních" povinností (rodina, děti, nutnost v těhotenství odejít z práce a nemožnost návratu, neb nebyly mateřské dovolené). A díky tomu je kniha (celkově nepříliš technická) čtivá i pro čtenářky, které se o matematiku nezajímají, ba se jí bojí. A pro ty ostatní je to skoro základní čítanka. Někdy trochu zmatečné, ale ty informace "jsou někde tam."
Dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí, připomenula si, co všechno bylo potřeba vyřešit, než se vůbec mohlo něco vyslat na oběžnou dráhu a pak dál a dál a ... Autorka se věnuje především práci JPL (později jako součásti NASA), ale samozřejmě připomíná i sovětský program: Američani mnohé prošvihli nikoli snad z nedostatku mozků, ale spíš z politických rozhodnutí, i když těch neúspěchů je tu popsáno hodně (holt Sověti ty své prohry drželi pěkně pod pokličkou).
Občas mne trochu zarážel nepřesný překlad, namátkou nikoli "děrové" štítky, ale děrné.

buitenlander
21.09.2020 4 z 5

Téma rozhodně zajímavé, ale forma pokulhává. Občas mi to přišlo lehce zmatené, jak autorka skákala z jedné historky do druhé, nebylo to zrovna plynulé vyprávění, mě osobně rušily pri čtení překlepy (například pravidla místo plavidla) a přehození pořadí obrazových příloh byla taky škoda. Nicméně jsem ráda, že tam dostaly prostor jak jednotlivé osudy žen, čímž si člověk ty životní příběh snadněji vloží do reality, tak i technické popisy dobře vysvětlené pro laika, takže jsem se zároveň něco naučila.

crazyslunicko
01.06.2020 5 z 5

Hodně zajímavý příběh o výjimečných dívkách, které byly ve své době neobyčejné a průlomové. Jednalo se o ty nejlepší matematičky, kterým velela Helen. Vše počítaly rovnice pro vzestup raket do vesmíru (družic). Všechny chodily s radostí do práce a byly tam do večera, protože v tom viděly vyšší smysl svého života. Třískala se v nich kariéra s mateřstvím a neměly to lehké skloubit.

JiříŠkorpík
16.01.2020 4 z 5

Hodně zajímavý příběh o ženách v zákulisí raketových letů. Vždycky jsem si říkal, jak to vlastně spočítali a v této knize jsem našel odpovědi. Co mi v knize vadí jsou flashbacky, to v kombinaci s chybnými datumy (asi chyby v překladu) mě především v první třetině knihy dost mátlo.

pejty
27.08.2019 2 z 5

Tak z této knihy jsem byl trochu zklamaný. Myslel jsem si, že si přečtu knihu o tom, jak ženy začínaly v JPL a jak přispěli k průlomovým objevům na poli výzkumu, a to od balistických raket až k vývoji vesmírných družic. No svým způsobem jsem toto dostal, ale bohužel to bylo formou, která mi úplně nevyhovovala. Každou chvilku se zde objevili nové postavy, které ale po pár stránkách jako by vešli do zapomnění a už se v knize neobjevili. Také vědecká a historická fakta byla kolikrát podle mého názoru až zbytečně osekaná a jako by hráli v této knize pouze druhé housle. Přišlo mi to, jakoby se autorka neuměla rozhodnout, jestli chce psát knihu na základě historických faktů, nebo jestli chce psát román o tom, jak to měli ženy na začátku dvacátého století těžké. Autorka tak moc skákala mezi dramatem a historickými fakty, až z toho vzniklo něco, co nemělo ani jedno. Nakonec musím říct, že jsem moc rád za možnost přečíst si tuto knihu, ale nemyslím si, že bych se k ní někdy vrátil. Za mě trochu přeceňovaná kniha.

DennisMoore
28.07.2019 5 z 5

Tohle je velmi, velmi, velmi zajímavá kniha. Pokud bych jí chtěl něco vytknout, bylo by to pouze na vrub mírně krkolomného českého překladu a občasných redakčních chybek, ale práci Nathalie Holt nemůžu kritizovat ani v nejmenším. Vylíčit přínos žen (nejen) americkému vesmírnému programu a stejnou pozornost věnovat také jejich osobním životům a tomu, jak se kariéra protínala se soukromím, byl skvělý nápad a určitě obtížný úkol. Jí se to ovšem podařilo napsat tak vyváženě, že si na své přijdou příznivci historie dobývání vesmíru i silných inspirativních příběhů silných žen. Kdo by snad (i vzhledem k lehce kýčovité obálce tuzemského vydání) čekal nějakou červenou knihovnu, nemohl by se více plést, ačkoliv je na 290 stranách stejně románků, manželských krizí, mateřství a různých rodinných otázek jako raketových motorů, družic, trajektorií nebo planet. Knize je totiž třeba věnovat pozornost kvůli velkému množství postav, kvůli dlouhému období, kterému se věnuje, a kvůli tomu, že pro účely vyprávění bývá potřeba přeskakovat mezi roky tam, zpět a zase tam. Je vidět, že Nathalia Holt k "raketovým dívkám" chová velkou úctu, ale kniha přesto není žádný naleštěný chladný pomník - je to velmi čtivá a živá pocta ženám, které byly průkopnicemi hned v několika směrech.

MMacicekk
13.12.2017 5 z 5

Zajímavá knížka, která vás nechá nahlédnout pod pokličku vesmírných programů, které na začátku svého vzniku byly ještě v plenkách a na nichž se z velké části podílely právě ženy. Knížka je z velké části spíše dokumentem mapujícím počátky dobývání vesmíru, jež je doplněna o krásné fotografie, které vhodně doplňují celý příběh. Kniha je rozdělena na části podle období a rovněž se i střídají příběhy žen, které matematice a výpočtům zasvětily svůj život. Vedle pracovního života však měly i svůj osobní, který nikdy nebylo lehké skloubit s práci výpočtářky. Osudy některých žen jsou dojemné, ohromující a po přečtení knihy k nim budete vznášet svůj obdiv.

Veve721
29.09.2017 3 z 5

Když jsem si o knížku žádala, nevěděla jsem přesně, co můžu očekávat. Doufala jsem jen v to, že se dozvím nějaké nové zajímavosti o vesmíru, který mě tolik fascinuje. V něčem se mé předpoklady dokonale naplnily - měla jsem například ohromnou radost z barevných fotek planet naší sluneční soustavy a vysvětlivek, jak k jejich pořízení došlo. Z druhé strany mě však některé úseky pořádně uspávaly, protože jsem si na čtení nevybrala nejvhodnější denní dobu. Druhá polovina knížky si mě však získala a poslední stránky mě dokonce tak pohltily, že jsem nemohla jít spát, dokud jsem je nedočetla. A ten doslov! Ten mě skutečně rozsekal...

bookcase
15.09.2017 5 z 5

Úžasné, inspirativní a čtivé, i když se jedná víceméně o dokument., což vůbec nevadí.

knihamouder
11.09.2017 5 z 5

Pro mě naprosto úžasná kniha, která stojí za přečtení!

Štítky knihy

ženy zfilmováno výzkum vědkyně

Autorovy knížky

Nathalia Holt
americká, 1980
2017  84%Vzestup raketových dívek

Kniha Vzestup raketových dívek je v

Právě čtených1x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených4x
Knihotéce53x
Chystám se číst52x
Chci si koupit11x