Vzestup a pád velmocí

Vzestup a pád velmocí https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88051/bmid_vzestup-a-pad-velmoci-dED-88051.jpg 5 15 3

Je samozřejmé, že se v roce 1885 o zkáze a zpustošení, které postihnou Evropu o šedesát let později, nikomu ani nezdálo, ale mnoho bystrých pozorovatelů konce devatenáctého století tušilo směr, kterým se dynamika světové moci řítí. Nejen intelektuálové a novináři, ale i rutinní politici hovořili a psali v pojmech vulgarně pojatého darwinistického světa boje, úspěchu a prohry, růstu a úpadku. A tak se přinejmenším už v roce 1895 nebo 1900 začínaly rýsovat hrubé kontury příštího světového řádu.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

The Rise and Fall of the Great Powers , 1988


více info...

LordByron
LordByron
03.11.2021 5 z 5

Jedna z kníh co sa našli u Usámu bin Ládina a rád ju čítal :) čo mu slúži ku cti (skutočne sa snažil pochopiť nepriateľa).
Krásne a podrobné a mnohostranné analýzy vplyvu ekonomiky na vzostup a pád jednotlivých impérií.
Páčil sa mi najmä popis cárskeho Ruska pred revolúciou a problémov,, súčasného "(z 80 rokov) ZSSR A,, súčasného" USA.
Takisto tie štatistiky,, podielu na svetovej výrobe "a ako upadlo Rusko v rokoch 1914 až 1921 (a Európa sčasti tiež) a naopak Amerika vtedy rástla a zasa potom ako Sovietsky zväz za Stalina rástol a tak.

kralika
kralika
01.12.2020 5 z 5

„Královské loďstvo bylo během patnáctiletého období míru systematicky oslabováno a někteří z jeho admirálů byli stejně nevyzrálí jako dříví dodávané na stavbu bitevních lodí.“ (o britském námořnictvu před revolučními válkami)

Třebaže je kniha psána lehkým jazykem, nejedná se o lehké čtení a to v žádném smyslu toho sousloví. Pojednává o nelehkých dilematech vůdců států, které se mohou nazývat velmocemi, a které musí řešit, zda mají investovat spíš do armády, nebo do civilního sektoru. O nekončícím tanci mezi vojenským, lidským a ekonomickým potenciálem, o tom jak ten který využít, a případně kdy. Některé války rozhodnou generálové, některé lepší výzbroj, některé více vojáků, a některé prostě plnější měšec. A co s tímto neměnným základem vlastně nakonec (ne)udělaly atomové zbraně?
Od vydání knihy uběhla pěkná řádka let a s odstupem lze říct, že je až neuvěřitelné jak studená válka vlastně dopadla šťastně. Kennedy přes svou akademickou opatrnost zas tak velký optimista nebyl.

„Není však pochyb o tom, že ve vleklé velmocenské (a obvykle koaliční) válce připadalo vítězství opakovaně straně s lépe prosperující výrobní základnou – nebo, jak říkávali španělští kapitáni, tomu, kdo měl poslední escudo.“


hanak_v_exilu
hanak_v_exilu
21.07.2018 5 z 5

Excelentní kniha, která má jen dvě drobné vady. Chybí ji víc mapek, grafů a statistik. Ta druhá, že rozbor politicko-ekonomické situace světa končí v době jejího vydání. To se jí dá jen těžko vyčítat, ovšem zamrzí to. Kdyby ji Paul Kennedy aktualizoval o posledních 30 let, přečetl bych si ji znovu, tentokrát už pošesté. Povinná četba pro každého, kdo to myslí vážně se studiem historie, ekonomie, politologie nebo geopolitiky.