Vzestup a pád středních vrstev

Vzestup a pád středních vrstev https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39386/vzestup-a-pad-strednich-vrstev-39386.jpg 4 14 1

Střední vrstvy jsou považovány za oporu demokracie, motor ekonomiky, základ sociálního konsensu, oporu občanské společnosti apod. Ve změněných podmínkách jsou do nich projektovány podobné emancipační naděje a je jim přisuzována podobně mesiášská role, jakou marxismus přisuzoval proletariátu. V knize ukazuje autor, že střední vrstvy prošly natolik výraznou proměnou svého charakteru, že naděje, jež jsou do nich dnes vkládány, jsou ještě méně opodstatněné než kdykoli dříve. Formuluje rovněž hypotézy o osudu středních vrstev v procesu globalizace a o rizikách, která odtud pro celou společnost vyplývají.... celý text

Přidat komentář

Eldar80
13.06.2018 5 z 5

Knize jsem dal 5 hvězd kvůli jejímu skóre, které bylo jen 80%. Jinak bych dal 4. Tento poměrně dlouhý esej byl ke konci dost nudný a nezáživný. Poslední třetina byla příliš abstraktní a teoretická. Popis společnosti v závěru knihy nebyl úplně přesný. Nejspíš kvůli nedostatku potřebné literatury a sociologických studií. Přece jen kniha vyšla už v roce 2000.
Narozdíl od vtipných fejetonů, které profesor „Killer“ v závěru totálně rozsekne, nekončí kniha nějakou povedenou pointou. Pouze je v závěru shrnuta problematika nemožnosti přesného uchopení středních vrstev, na kterou narážíme v průběhu čtení.
Čtení je poměrně deprimující. Tedy pokud máte aspoň nějaké sociální cítění. A co je na knize nejvíc deprimující? Že je o vás. Je o těch, kteří to čtou. Že by tohle byla ta pointa celé knihy? Abych to vysvětlil. Pokud uvažujete o čtení této knihy, nejspíš nebudete velmi bohatí. Takoví lidé mají jiné zájmy a problémy. Hrubě řečeno, spíše řeší zda si koupit Lamborghini či Ferrari. Nebo kde stráví letošní luxusní dovolenou. Nebo stačí, že jste natolik vytížení, že na čtení nemáte čas.
A naopak.
Pokud jste velmi chudí, máte opět úplně jiné starosti a zájmy. Řešíte zda nebude nutné si občas přivydělat. Zda vám vyjde rozpočet do dalšího měsíce. Nebo jen nemáte dost času kvůli přesčasovým hodinám. Opět si na čtení knihy nenajdete čas.
Tudíž jsou čtenáři eseje pevně daní. Pokud čtete tuto knihu, pravděpodobně patříte mezi střední vrstvy a kniha je tak částečně o vás. Nejste ani příliš bohatí, ani příliš chudí. Kniha je tak o společnosti, ke které patříte. Jenže které střední vrstvy to vlastně jsou?
Životní osudy středních vrstev jsou popsány od zhruba druhé poloviny 19. století až do začátku 90. let 20. století. V dnešní době je tak kniha už poměrně zastaralá. Ostatně od 90. let se společnost dost změnila a některé společenské jevy v knize logicky chybí.
V knize tak není postihnut nárůst různých společností v oblasti výpočetní techniky a internetu, který začal v druhé polovině 90. let. Na divokou dobu, kdy pan Novák sám naprogramoval účetnictví v Turbo Pascalu už v knize nedojde.
Přesto je kniha velmi užitečná, protože popsaný vývoj středních vrstev je dostatečně obecný. Vývoj středních vrstev v různých zemích je totiž čím dál podobnější kvůli postupující globalizaci. V knize jsou výborné postřehy, které se dají vztáhnout ke středním vrstvám v naší zemi. Autor se věnuje středním vrstvám hlavně v západním okruhu. Střední vrstvy tak mají archetypální charakter, který se logicky promítá i do naší společnosti.
Díky popisu rozvrstvení středních vrstev můžeme lépe tušit příčiny současných jevů ve společnosti. A samozřejmě nejen to. Současná situace na předešlou navazuje, pouze mezery mezi středními vrstvami se od té doby patřičně zvětšily.
Jakákoli naděje ve střední vrstvy je tak marná. Jsou příliš rozdílné a nejdou jedním směrem. A to pan profesor Keller určitě netuší, že očekávání od středních vrstev je i v duchovní oblasti. Právě střední vrstvy mají totiž nejlepší duchovní podmínky, protože nežijí v luxusu, ale zároveň nejsou existenčně ohroženi.
Jinými slovy. Nikdo nerozděluje naši společnost. Ani Zeman ani Okamura ve vládě ani jiná elita nebo politická síla. Společnost je rozdělená sama od sebe svým vývojem a strukturou. Pouze určité skupiny středních vrstev rostou a jiné ubývají. Koho tohle téma zajímá, tomu doporučuju. Škoda jen, že kniha nemá závěr a zbytečně rozepsané poslední třetiny. 85%