Vzducholoď Nine

Vzducholoď Nine https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17982/vzducholod-nine-17982.jpg 3 45 10

Světově nejvyspělejší komerční vzducholoď, nesoucí náklad a cestující, přelétá Antarktidu na své pravidelné lince z JAR do Austrálie. Avšak místo přistání náhle není tak docela jasné. Z rádia přichází zpráva, že náhodná jaderná katastrofa během jediné hodiny rozpoutala a zároveň ukončila 3. světovou válku. Všichni muži a ženy na palubě vzducholodi Nine vědí, že jsou nyní jedinou nadějí pro záchranu lidstva. Přelétají nad zamrzlou pustinou, v níž se setkávají s poslední sovětskou lodí. Jejich střetnutí může znamenat smrt, nebo život… Předsudky a nepochopení vedou k dalšímu násilí… Ještě horší je však touha po moci… V nehostinných, drsných pláních Antarktidy dochází ke střetnutím, která rozhodují o osudu lidského rodu. Zůstane zachován? ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Airship Nine , 1990


více info...

Přidat komentář

ludek.n
18.03.2024 4 z 5

Díky zkratu v odpalovací soustavě jaderných střel se svět propadl do absolutní zkázy. O jediné nezasažené místo - jižní pól - teď soupeří poslední skupinky přeživších. Jedna operuje s gigantickou komerční vzducholodí, druhá s motorovou lodí a dvěma bitevními vrtulníky. Autor bestsellerů Thomas Block rozehrává v Antarktidě sovětsko-americký duel se vší pompou a černobílým viděním světa. Postavy v tomto díle jsou totiž bezvýhradně archetypy a jejich vývoj (pokud k němu vůbec dojde) se děje formou kotrmelců. Jistě mi dáte za pravdu, že k tomu, poznat kdo je tady za zlého a kdo za hodného, člověk mnoho důvtipu nepotřebuje. Karty jsou rozdány hned zkraje a málokdo v následující hře dostane trumfy navíc. Na druhou stranu proč chtít víc, než může kniha nabídnout? V tomto případě je k mání jednoduchý, bezelstný a přímočarý příběh, který se dá bez mrknutí oka zařadit mezi napínavé kovbojky, v nichž jsou akorát honáci dobytka, předáci, pistolníci a indiáni nahrazeni inženýry, piloty, vědci a vojáky.

Meda77
25.11.2021 3 z 5

Block jakoby se snažil neustále dosáhnout úspěchu jako měla May Day, ele moc tlačí na pilu. Je zaměřen na úzké téma a zřejmě vyčerpává můžu. Kniha je psána většinou poutavě s místy hodně napínavým dějem a s občasnými hluchými částmi, které nepůsobí tak věrohodně. Standardní průměr.


ziriant
03.02.2020 4 z 5

Tento autor dělal kulisu dlouhým létům mého dětství i dospívání v knihovničce mého táty a nevím, proč jsem se k němu vlastně dostala až teď. Nicméně dobře jsem udělala. Přes ne příliš oslavné komentáře níže musím říci, že já jsem se v knize nezklamala a četlo se mi rychle a příjemně k tomu. Ano, byly tam sice okamžiky a dějová pojetí, nad kterými by asi rozum zůstal stát (což koneckonců nalezneme asi ve většině knih z žánru dobrodružného, sci-fi, válečného a podobně). Ale jinak jsem byla spokojena s napětím i čtivostí v té správné intenzitě a zabarvení. Vrhám se rovnou na další autorovu knihu.

elcapitano
13.02.2017 2 z 5

Takže jako knížka na dovolenou je to ještě ok, ale jinak .. nic moc. Na kulisu globální války hodně divné postavy i jejich jednání. Snad nejzajímavější byl popis Antarktidy, jejího prostředí, počasí, zákonitostí... Můj šálek kávy to celkově rozhodně nebyl.

sojmen
09.05.2016 4 z 5

Mayday je jednoznačně mnohem lepší, ale i tak je to velice napínavý triler.

Richie1
20.03.2016 2 z 5

Tento román od Blocka byl zklamáním. Kulisy nebyly špatné - postkatastrofické prostředí, přeživší skupinky posledních lidí na Zemi - ale děj románu se od prvotních reakcí na zkázu přesunul k nesmyslnému boji mezi ruskou a americkou přeživší enklávou. A hádejte, která strana byla ta dobrá. :-)
Popisování ruské mentality, jejich povah a způsobů jednání a myšlení bylo vyloženě stupidní, hlavní záporák se choval spíše jako z blázince uprchlý maniak.
Na americké straně mě zase štvala neustálá milostná vzplanutí většiny účastníků - jakoby neměli jiné myšlenky než si hledat milenky a partnerky, zatímco svět okolo nich totálně umírá.
K závěru román spěl do frašky - dvě hvězdičky v hodnocení jsou ještě milosrdné. Bohužel - od autora výborného Mayday jsem čekal mnohem více.

rudla54
19.12.2013

Kniha je presentována stručným shrnutím obsahu, který je na první pohled velmi zajímavý. Horší je to se skutečným čtením knihy. Děj je těžce rozvleklý, rozhovory mezi postavami v knize většinou naprosto o ničem, namísto aby byl zdůrazněn děj, který je presentován v nabídce. Stručně a jednoduše řečeno, velké zklamání, a pro milovníky dobrodružné literatury (což by tato kniha měla být) nepoužitelné. Také o tom hovoří různé ceny, které jsou u jednotlivých knihkupectví a bazarech uvedeny a za které se dá kniha pořídit, a v neposlední řadě i naprostý nezájem o knihu na portálu AUKRO. Je to s bídou na jednu hvězdu.

CGY
01.08.2011 2 z 5

Bohužel musím souhlasit s Aaronem_Hillem. Mám rád leteckou tématiku a May Day byla výborná knížka. Pak jsem přečetl ještě Nebeskou past a Peklo v oblacích. Obě dvě byly o stupeň slabší, ale dalo se to přelousknout.
Ale Vzducholoď Nine byla vyloženě slabá. Zápletka krkolomná, chování (některých) postav nevěrohodné. Chtěl jsem z nostalgie k May Day dát tři hvězdy, ale pak přišel závěr a ten byl tak (s prominutím) pitomý, že to za víc než dvě rozhodně není.
Momentálně přemýšlím, zda vůbec dát ostatním knížkám od tohoto autora šanci.

Aaron_Hill
29.06.2011 2 z 5

Tak jak jsem autora vychválil u jeho předchozího počinu Mayday, tím víc ho nyní musím zkritizovat. Křivka zábavnosti u této knihy kopíruje tvar sinusoidy, od slušného startu se děj zmítá v podivných situacích a graduje jen v několika málo momentech. Autor pracuje na obrovské ploše s tématem, které jednoduše nezvládá kočírovat. Do děje zakomponoval až příliš mnoho postav, kterých se buď lusknutím prstu zbavuje, nebo uměle posunuje jejich vývoj a vzájemné vztahy tak, aby nejspíš zabrali co nejméně místa. I proto mi v knize nepřišel žádný z hrdinů sympatický a jediný, kdo si poctivě vysloužil pozornost, byl hlavní záporák (což asi bohužel záměr nebyl). I jeho konec v ději je přinejmenším rozpačitý a samotný závěr si nezaslouží ani komentovat.

Vzducholoď Nine je zkrátka pro autora příliš velkým soustem, tolik odlišným od jeho výtečného a takřka komorního thrilleru Mayday. Knihu spíše nedoporučuji.

Lusa
30.11.-0001 5 z 5

Velice krásný příběh, jediné co jsem od Blocka četla a nejspíš si někde seženu i další knihy, jedno vím ale určitě. Nikdy bych si žádnou z Blokových knih nevzala do letadla, abych se nějak zabavila:))