Krvavý boľševník

Krvavý boľševník https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431141/bmid_krvavy-bolsevnik-Byd-431141.jpg 4 123 42

Vzdor série

1. díl >

Vražda Olofa Palmeho (1986). Geijerova aféra. Škandál zbrojovky Bofors. Záhadná smrť novinárky Cats Falckovej (1984). Pád Carla Algernona, inšpektora pre vojenskú techniku, pod vlak metra (1987). Nedávna história Švédska je plná škandálov, záhad a nevyriešených zločinov... Po otcovej nečakanej smrti v plameňoch domu sa Sara sťahuje z Örebra do Štokholmu. Chce sa vyrovnať s minulosťou a začať nový život. Spočiatku ide všetko dobre: prácu v kaviarni vymení za zamestnanie v PR agentúre a úbohú izbu na predmestí za luxusný byt v Östermalme. V kancelárii náhodou nájde otcove dokumenty a zamotáva sa do spleti nebezpečných intríg, kde ľudia nie sú tými, za ktorých sa vyhlasujú. Čoskoro je však vystavená zvláštnym, znepokojivým udalostiam a hrozba proti nej a jej rodine je čoraz hmatateľnejšia. Uvedomuje si, že nemôže nikomu veriť. Niekto si myslí, že práve ona je rozhodujúcim kľúčom k niečomu dôležitému, ale kto to je? A o čo vlastne ide? Sara hľadá súvislosti a odpovede, ale pravda je príliš nebezpečná a boj jednotlivca proti mašinérii moci riskantný.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Thrillery

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Blodlokan , 2018


více info...

Přidat komentář

TeaPeter
19.01.2024 3 z 5

Zmatek nad zmatek. To by se dalo říkat až někam do dvou třetin knihy. Pak se děj tak nějak odbrzdil a pokračoval až do konce knihy. K tomu konci se dá vykřiknout jediná věta “Já tomu nerozumím! A hned potom jedna parafráze: “Vyrvěte smysl toho díla z temna jeho úkrytu! Ano, přesně tak. Tahle kniha nemá rozuzlení, tahle kniha nemá konec. Nechává čtenáře zmateného jak lesní včela přemýšlet o tom, co to jako mělo být. Každému je jasné, že to byl švédský politický thriller. Pro cizince neznalého švédské politiky tedy o komplikaci více. Autorka ale žádná vysvětlení nedává. Hrdinka tápe a čtenář s ní. Dám sérii ještě jednu šanci a doufám, ze se dozvím, o co v prvním díle šlo.

bozena6557
08.12.2023 5 z 5

Když jsem knihu začla číst tak to bylo spíš jen proto, že jsem zrovna neměla nic jiného po ruce.Ale v půlce jsem se začetla a šla objednávat další díly.Sice zdlouhavé ale velmi dobře čtivé.


absa2611
25.09.2023 4 z 5

Přestože některé komentáře tvrdí opak, mně se to líbilo a jsem zvědavá, jak bude příběh pokračovat.

bozena3656
24.09.2023 4 z 5

Než jsem se zorientovat, chvíli mi to trvalo, ale potom bezva čtení, ale je potřeba přečíst celou trilogii najednou, jinak se ztratíte v postavách.

renefer
10.05.2023 3 z 5

Škoda, že to bylo takové předvídatelné. Od začátku bylo jasné, kdo je padouch a kdo bude ten hodný. Mozková kapacita této "nadprůměrně" inteligentní dívky byla na bodu mrazu, pořád hledala nepřítele, kde nebyl a věřila lidem, kteří ji prokazatelně lhali. Přišla mi zbytečně překombinovaná snaha o její fyzickou nebo psychickou likvidaci, určitě by to šlo jednodušeji. A tak jako v ostatních komentářích mě nudily novinové články. Kdyby to bylo z prostředí české politiky, tak by to bylo zajímavější, ale takhle jsem měla ponětí jen o vraždě Palmeho a tím to haslo. Ale jako odpad bych to neoznačila, stejně jako, že je následovnicí Larssena.

Wish
05.05.2023 odpad!

Téma zajímavé a důležité, ale zpracování těžce amatérské - plné vaty, naivní až hloupé, předvídatelné, mnohdy nelogické a absolutně ploché. Samotná řemeslná stránka je otřesná. Ne, Louise Boije af Gennäs neumí psát, neumí vystavět příběh, neumí pracovat s psychologií, dialogy ani atmosférou. Ukousla si zatraceně velké sousto a zadusila se jím už v prvním díle. Přirovnání k Larssonovi je naprosto směšné. Nepochopím, jak se tahle literární hrůza mohla dostat za hranice Švédska. Nevyplatí se pořídit ani ve výprodeji. Připomíná text nějaké ne zrovna talentované náctileté autorky někde ze serveru pro nezkušené pisálky.

niki-chan
12.04.2023 2 z 5

Mě kniha ani příběh mnoho nezaujal. Hlavní postava mi přišla ve svém chování často mimo a nelogická (s ohledem na prožitky). Události a jejich pozadí zametané pod koberec by byly zajímavé, ale neměly téměř žádný prostor.

uzivatel5137
31.10.2022 4 z 5

Autorce nelze upřít snahu, že se hodně chtěla přiblížit Larsonovi (koneckonců i reklama na knihu byla takto podána a trochu mě zlákala). První kniha není špatná (četl jsem celou trilogii), ale narozdíl od přirozeného Larsona je zde servírován príběh tak nerealisticky a často dost přiblble, že to je (a v dalších částech ještě více) fakt jenom na efekt. A je to škoda. Stačilo by ubrat na předvídatelnosti a vyvražďování všech postav, co se tam jen mihnou. Já vím, že bylo asi nutno nějak ukázat, že ta mocná organizace je fakt mocná, ale postupem času to je neuvěřitelné a na konci trilogie má člověk pocit, že jsou to fakt dementi. To, co se Larsonovi podařilo, dodat do toho nějaký smysluplný boj, se tady zvrhlo v parodii. Například, když tři knížky hlavní hrdinka neví, co po ní kdo chce a jenom jí zabíjejí lidi kolem, tak to opravdu nedává smysl. Jedna věc je někoho zlomit a druhá věc je, že musí bejt důvod, proč to dělat.

Bee240
27.11.2021 3 z 5

Na tuto knihu jsem byla velmi zvědavá. Mám ji doma už nějaký ten pátek a proto jsem se rozhodla si ji přečíst. Anotace zněla celkem dobře a komentáře jsem před čtením nečetla....takže jsem se s radostí vrhla do čtení ale dostala jsem knihu která má spoustu nudných politicky mířených článků. Hlavní představitelka je paranoidní troska, která má problémy se všemi a hlavně sama se sebou........
.
Už po několikáté tento rok jsem šlápla strašlivě vedle. V této knize se vlastně nic nedozvíte... Příběhem nás provází Sara která nedávno strašlivým způsobem přišla o otce a po znásilnění které jí změnilo život se odstěhuje do Stockholmu. Její život je nejdříve bídný ale nějakým zázrakem se vše otočí a má skvělou práci, bydlení i přítele. Jenže jí provází i velmi zvláštní události a nejednou si Sara myslí že je blázen...do této doby by to bylo celkem dobré a i napínavé....jenže se to promíchá s nudnými politickými pasážemi které na sebe ani nenavazovali a po chvíli jsem je začala přeskakovat.
.
I když se to na první pohled může zdát jako napínavý a dobře postavený začátek psychologického thrilleru dostala jsem nudnou knihu plnou politických publikací a totálně vynervované hlavní postavy....vrchol všeho byla mizející ordinace psychologa a neexistují dům ve kterém ovšem bydlela ještě nedávno.....
Kdyby se autorka zaměřila více na postavy a nebylo tam tolik politických článků bylo by to rozhodně lepší.
.
Momentálně se nebudu pouštět do dalšího dílu ale možná někdy v budoucnu.....

lucakuca
20.06.2021 3 z 5

Počítejte s tím, že po přečtení prvniho dílu se vlastně nic moc nedozvíte, děj se rozvine jako poupátko a má přeci čas, dozrát v dalších dílech. Takhle se mnou autorka pěkně vykejvala....

kramver
03.05.2021 2 z 5

Kdybych si tuhle knížku nepřečetla, nic by se nestalo. Ocenit mohu uvedení novinových výstřižků o švédských vládních skandálech, ty byly zajímavé. Zbytek knihy vyzněl do ztracena. Připadala jsem si trochu jako v Truman show, přičemž jsem vůbec nechápala proč se to děje a proč zrovna Saře. Proč si někdo dal takovou práci. Jelikož první díl serie to nevysvětluje, dozvěděla bych se to nejspíš v dílech následujících. K tomu ale bohužel nedojde. Příliš mnoho nelogičností a neustálý otázník v mých očích ohledně děje, postav, motivací, mě nepřiměje číst dál.

Janík511
30.04.2021 3 z 5

Na knihu jsem se dlouho těšila a po přečtení musím konstatovat, že nic moc. Akční kapitoly střídaly nudné pasáže z článků, které se ani netočily stejného tématu. Měla jsem v tom zmatek a nudilo mě to. Hrdinka mi přišla taková nemastná, neslaná, zjistila, kdo ji znásilnil a přišla mi jako z ledu. Zatím nemám potřebu se pouštět do dalšího dílu. Určitě bych ubrala strany a vynechala ty nudné pasáže. Takže tentokrát jen ***.

Leena
18.04.2021 3 z 5

Zaujalo mě to, bylo to čtivé a zajímavé tak cca do půlky.
Jakmile se objevily politicky laděné nudné články, trochu mě to znechutilo, politiku v knihách nemám ráda.
To si mohla autorka odpustit, stačil by jen popsaný názor hlavní hrdinky, ne dlouhosáhlé články, to čtivosti dost ubralo.
Ale jinak to špatné nebylo, určitě přečtu další pokračování.

Allla9
18.01.2021 3 z 5

Takové nevýrazné. Hodně stránek nezáživných a moc náhod.

něcosivymysli
13.01.2021 2 z 5

100 dobrých stran na konci knihu o skoro 400 stranách nezachrání.

SilvieSisinka
22.11.2020 3 z 5

Kniha mě bavila až ke konci. Moc stránek a nuda. Pořád dokola. Nemělo to šťávu.

Eliot30
15.11.2020 1 z 5

Tohle se četlo velmi špatně, příběh je sice napínavý, ale není to prostě můj šálek kávy, některé pasáže jsem musela přeskakovat.

Enny06
06.11.2020 1 z 5

Prvních cca 250 stran bylo pro mě utrpení. Pak to začalo být celkem zajímavé, když nebudu počítat novinové články. Po dalším díle nesáhnu.

twiggynka
02.07.2020 4 z 5

Kniha měla dobré téma, ale připadalo mi dlouhé natahování tajemna a pak rozuzlení na pár stránkách... Některé Sařiny myšlenky měly schválně vyvolat nedůvěru v někoho, ale pro mě to byl ihned signál, že je to naopak. Zatím nevím co si o knize myslet. Zklamaná nejsem, ale nadšená také ne :)

evincz
03.06.2020 5 z 5

Velmi zajimavy námět. Bylo to zas něco úplně jiného. Ale bylo to poutave, strhující, misty se člověk opravdu musel prolouskat různými novinovými články,ale ještě teď mi skáče husi kůže, když si vzpomenu, kolik lidi může zemřít, aby se některé informace smetly ze světa. A jak se da z normálního člověka udělat paranoik nebo blázen......

Štítky knihy

thrillery Švédsko nový začátek švédské detektivky

Autorovy další knížky

Louise Boije af Gennäs
švédská, 1961
2019  70%Krvavý květ
2020  83%Přízraky
2021  88%Tanec smrti

Kniha Krvavý boľševník je v

Právě čtených5x
Přečtených154x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených12x
Knihotéce150x
Chystám se číst170x
Chci si koupit48x
dalších seznamech1x