Vzdálená sláva

Vzdálená sláva https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283514/vzdalena-slava-h1Q-283514.gif 4 4 2

Co to znamená věřit ve věku racionality a lehkověrnosti? Lze se v současném světě držet náboženského přesvědčení, aniž bychom je rozpustili v lučavce bezvýchodného relativismu či je uvěznili v bludném kruhu zavádějícího fanatismu? Na tyto a s nimi spojené otázky se pokouší dát odpověď přední americký sociolog a politolog Peter L. Berger. Studie obhajuje význam náboženské víry pro současný svět. Vývoj lidstva dosud probíhal v jednotném kulturním prostředí. Prostávající etapu vývoje je však charakteristický "kulturní pluralismus... celý text

Přidat komentář

Padrn
29.01.2021 5 z 5

Silným tématem, který se prolíná celou knihou a jejími kapitolami, je postavení náboženství a v této souvislosti také osobní víry v moderní společnosti charakterizované historicky mimořádnou mírou pluralismu a prostupující sekularizací. Autor sám se musí vyrovnat se sobě vlastním racionálním přístupem a současně zužitkovat osobní zkušenost křesťana. Ve většině případů se snaží zkoumat věci z různých úhlů, obvykle nevynáší razantní soudy (nebo dokonce odsudky) a nebojí se přiznávat nutnost vyrovnat se s určitou mírou nejistoty. Hlásí se tak k cestě obtížného hledání mezi krajními póly relativismu a fanatismu.
Do převážně sociologicky stylizované knihy je vložena osobnější část nazvaná Projev víry. Berger zde rozlišuje tzv. náboženské virtuózy (velké světce, proroky a mystiky), ale více se věnuje zkušenosti běžných věřících, které nenavštěvují andělé a oni neslyší hlas z hořícího keře, s jejich drobnými transcendentními prožitky „ztlumenými“ či "druhořadými" (ke kterým se sám hlásí).

Totus
26.01.2021 4 z 5

Kniha, kterou jsem přečetl v rámci povinně výběrové literatury, se nečte úplně snadno. Dílo obsahuje autorovy postřehy a názory na situaci "víry v Boha" v dnešní době (odtud podnázev knihy: Hledání víry ve věku lehkověrnosti). Nicméně obsahuje zamyšlení a postřehy autora nad dnešní pluralistickou dobou plnou relativních hodnot, které dávají člověku nejistoty a pochybnosti, na místo jistot, které nabízely předchozí století. Avšak právě ony nejistoty by měly vést jedince k většímu zamyšlení nad tím, co je potom trvalé a jaký mají věci smysl.
Jsem nakonec rád, že jsem si tuto knihu přečetl, protože určitě má, co nabídnout. Obsahuje i množství citátů jiných osobností nad daným tématem. Autor navíc nevnucuje svůj názor, ale dává prostor čtenáři k vytvoření svého stanoviska.