Vzácný obraz

Vzácný obraz https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194438/bmid_vzacny-obraz-5cF-194438.JPG 4 8 1

Bantam Romance série

< 63. díl >

Věčná sbírka série

18. díl

Příběh tajné lásky mladé dívky Tempery k bohatému vévodovi, jenž se má oženit s její nevlastní matkou. Tempera zároveň prožívá na vévodově sídle nebezpečné dobrodružství, když se snaží vypátrat zloděje vévodových vzácných obrazů.

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Look, Listen and Love , 1977


více info...

Přidat komentář

reader.007
07.02.2020 2 z 5

(SPOILER) Tempera pochová v raném věku matku a na prahu dospělosti i otce, jenže po něm jí kromě pár obrázků zbude navíc ještě krásná macecha. Společnou tíživou finanční situaci se obě snaží napravit honem na ženicha a když matka obdrží pozvání k výletu od zazobaného vévody, vypadá to, že by se konečně mohlo zadařit. Nikdo ale nezná matku a její šatník tak dobře jako Tempera a aby mohla regulovat výlevy jejího nevalného intelektu a zároveň udržet svršky vcelku, dohodnou se, že pojede na tajnačku v roli matčiny komorné. To jí však nejen odhalí, že vévoda rozhodně není typ na ženění, ale přivede i do mnoha dalších prekérních situací

Ne, že bych byla nějaký odborník, informace jsem si vesměs odgooglila, protože ráda "ilustruji" své čtení přídavným studiem, ale našla jsem pár podstatných i nedůležitých nepřesností:
I když pominu, že hrdinka má vlasy na 3 místech postupně tmavě kaštanové, narezlé a pak dokonce černé. No budiž... I mistr tesař atd.
Jenže s tou Madonou v chrámu od Van Eycka se Barborka opravdu netrefila. Jestli totiž nelže teta wiki a jiné zdroje které jsem študovala, není to žádná malba na plátně, ale olej na dřevěné desce (což je logické, je to i podle tvaru oltářní obraz) a tím pádem jej potenciální zloděj opravdu nemohl nepozorovaně krýt v krabici na klobouky. Kromě toho neměří v knize uvedených 25x21 ale 32x14 cm. Na dřevěné desce je malované i další ze zmíněných (a v příběhu kradených) děl - portrét mladé dívky od Petruse Christuse. S takovou by musel mít lišák zloděj bednu na klobouky velkou a nenápadnou jako lodní kufr.

Neříkám že BC neměla přehled ve společenských drbech za poslední 3 století a pár řeckých bohů zřejmě znala taky (když s nimi otravuje doslova v každé knize), ale o umění, než o něm začala rozvíjet fantazie, si něco zjistit mohla.
Jinak se tady přímo překonávala s velmi pozvolným, pro ni přímo netypickým koncem.