Vyzvedněte Titanic!

Vyzvedněte Titanic! https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46751/bmid_vyzvednete-titanic-aji-46751.jpg 4 65 11

Dirk Pitt série

< 4. díl >

Stárnoucí americký prezident se snaží završit své končící volební období dokončením významného obranného systému USA, zvaného Sicilský projekt. Potřebuje však k tomu byzanium - vzácný radioaktivní prvek, který se podle družicového průzkumu dá nalézt jen na území bývalého Sovětského svazu. Začíná rozsáhlé pátrání, které nakonec vyústí v přesvědčení, že vzácná ruda byla začátkem století dopravena do Anglie a naložena na parník, směřující do Ameriky. Loď se jmenovala Titanic... Díky podmořské misi je Titanic lokalizován a jsou zahájeny práce na jeho vyzdvižení. Hlavní postavou a koordinátorem celé akce se stává Dirk Pitt, náměstek ředitele Národní podmořské a oceánské agentury USA. Jeho aktivity však neuniknou pozornosti sovětské špionáže, která se snaží byzanium sama získat. Podaří se Titanic vyzvednout a dopravit do doků v New Yorku? Co skrývá jeho nákladový prostor? Najde Dirk Pitt nakonec cenné byzanium?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Thrillery

Vydáno: , Mustang
Originální název:

Raise The Titanic! , 1976


více info...

Přidat komentář

TeaPeter
18.10.2023 2 z 5

Osobně bych tuto pohádku zařadil někam mezi tu O Zlatovlásce, kde se loví utopený prsten, a tu o třetím princi, kde do království přináší zmar a šílenství dolování drahého kamení. Vážně se toto dílko opravdu brát nedá. Je hodně vidět, že se jedná o autorovo rané dílo - později se vypracoval.

Luigi1
13.09.2023 4 z 5

Jsem rád,že se do rukou dostala tato zajímavá kniha která potěšila


hana4834
07.07.2022 4 z 5

Super počtení. Oddychovka na dovču.

ludek.n
17.04.2022 4 z 5

Už sám název knihy napovídá, o čem bude další dobrodružství Dirka Pitta z Národní podmořské a námořní agentury NUMA. Titanic má být vyzdvižen ze dna moře a po šestasedmdesáti letech od svého vyplutí tak dokončit plavbu do newyorského přístavu. Že to nebude jen tak, musí být jasné každému, kdo už měl v ruce některý z Cusslerových románů. Přestože se všechno točí okolo nechvalně proslulé lodi, to nejdůležitější se skrývá uvnitř jednoho z jeho pancéřovaných sejfů. Tajný vládní projekt, špionážní hra na vysoké politické úrovni, zápasení s technickými problémy, s počasím a nakonec i boj na život a na smrt o získání výhody, to všechno obsahuje Cusslerova kniha. Ostatně, ona už samotná legenda o nepotopitelné lodi, která nicméně skončila na dně moře hned při své první plavbě, je dostatečně elektrizující, vzrušující a chtělo by se říci i posvátná, aby přitáhla zájem široké čtenářské veřejnosti. Odmyslíme-li si onu naivní představu, že by stačilo naplnit vrak lodi vzduchem a odpálit pár náloží, aby se loď uvolnila ze svého smrtelného lože, máme před sebou tajemné a nervní dobrodružství jako ze žurnálu. Možná i fakt, že Dirk Pitt si tentokráte neuzurpoval všechnu pozornost pro sebe, ale nechal prostor i ostatním, aby se pak objevil o to vehementněji v pravou chvíli na pravém místě, se kladně podepsalo na o stupínek lepším celkovém dojmu.

Tazz1
21.11.2019 5 z 5

Cusslerovky hltám už dlouho. Bohužel jak u nás vycházely na přeskáčku, tak jsem je také četl. Takže k této, která byla jednou z prvních, jsem se dostal až teď. Je zajímavé, jak si Cussler v roce 1976 vysnil vrak Titaniku. Tedy cca 9 let předtím, než byl skutečně nalezen. Bohužel v naprosto jiném stavu, než jak to autor v knize popsal. Každopádně kniha se četla dobře. Byť je znát, že se jedná o jednu z prvních knih. Je úplně jinak formulovaná jak třeba ty napsané o dvacet let později.

DuncanIdaho
01.03.2019 4 z 5

Už trochu přitažené za vlasy.

Elea
30.10.2016 4 z 5

Zajímavé zpracování Titanicu, napínavý děj, příjemná oddychovka.

svickop
25.03.2015 3 z 5

Děj trochu přitažený za vlasy, ale je to svižná četba. Jako oddychovka určitě neurazí.

Nelly
29.12.2014 5 z 5

Pro mne zajímavě zpracované téma o Titanicu. Řekla bych, že Cusslerovy první knihy jsou mnohdy lepší, než ty později napsané. A Dirk je v této knize super! Tuto knihu bych si ráda přečetla v dobách totality (i když by to nebylo vzhledem k obsahu knihy možné).

Maarty.J
16.02.2014 5 z 5

O co je kniha nelogičtější, o to má komplikovanější zápletku. Nemá možná takový šmrnc jako třeba Pacifický vír, zato je ještě fantastičtější (ve smyslu sci-fi) než ty předchozí díly série. Parádní čtení.

Jack Bauer
13.07.2013 2 z 5

Málo napětí,málo akce, líbilo, ale nenadchlo. Zbytečná četba.

Štítky knihy

zfilmováno Titanic (loď) dobrodružství obrana státu hutnictví

Autorovy další knížky

Clive Cussler
americká, 1931 - 2020
2004  78%Pacifický vír
1998  80%Vyzvedněte Titanic!
2012  85%Džungle
2002  84%Sahara
2002  79%Opeřený had

Kniha Vyzvedněte Titanic! je v

Právě čtených1x
Přečtených117x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce86x
Chystám se číst24x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x