Vývrat

Vývrat https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487749/bmid_vyvrat-BaV-487749.jpeg 4 52 9

Eira Sjödinová série

1. díl >

Olof Hagström projíždí krajem svého dětství, idylickou krajinou modrých hor a řek na severu Švédska. Z náhlého popudu se zastaví v rodném městečku, poprvé po dvaceti letech. V rodném domě, kde nebyl od té doby, co jej ve čtrnácti letech odsoudili za těžký zločin a zavřeli do výchovného zařízení. Od setkání s otcem si moc neslibuje, ale dopadne to ještě hůř, než si představoval: najde jej v koupelně mrtvého. Vyšetřování se ujímá policistka Eira Sjödinová, která se do rodného Adalenu také vrátila teprve nedávno, aby pečovala o matku, u které se začala rozvíjet demence. Olofův mladický zločin si dobře pamatuje, i když byla tenkrát ještě malá. Zavraždil Olof otce? Eira začne rozplétat nitky zločinu, brzy se však ukáže, že možná ne jednoho. Příběh inspirovaný skutečnými případy a policejními postupy řeší otázky vyšetřovacích metod, viny a paměti, především jde však o mistrovsky napsanou napínavou detektivku. Nejlepší švédská kriminálka roku 2020.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Argo
Originální název:

Rotvälta , 2020


více info...

LucyEcstasy
LucyEcstasy
20.02.2024 3 z 5

Po dlouhé době jsem sáhla po severské krimi. Dokonce by měla být nejlepší v roce 2021. S tím se ale neztotožňuji.

Vývrat jsem dvakrát rozečetla a po cca 50 stránkách ho vždy odložila. Napotřetí se mi ale podařilo příběh přečíst a ve finále bych ho označila za fajn thriller.

Máme tu vraždu, kdy to vypadá, že syn zabil svého otce. Nepřidá tomu ani jeden starý odložený případ, který je s Olofem spojený. Stane se hlavním podezřelým. Na povrch se ale postupně dostává pravda, která ovlivní nejeden život.

Ze začátku jsem si musela zvyknout na styl psaní, na kterém je vidět, že se jedná o severskou zemi. To byl i důvod mého odkládání. Později ale Vývrat nabral spád a o zvraty nebyla nouze. U vyšetřování jsem sledovala každý krůček, který rozpletl zápletku, kterou jsem neodhadla.

Moc se mi líbil vztah Eiry a jejího bratra. Ale jinak postavy byly nemastné neslané a poznala jsem je víceméně povrchně, což je velká škoda. Nenašla jsem si k nikomu vztah.

Celkově věřím, že kniha není pro každého, ale když už sáhnete po Vývratu, mohli byste být spokojeni. Navíc se jedna o příběh inspirovaný skutečnými případy.

Margerite
Margerite
13.01.2024 4 z 5

Ze začátku malinko slabší, ale jakmile se začtete, příběh vás chytne a nepustí. Dobré čtení, doporučuji!


knihttik
knihttik
15.10.2023 4 z 5

Zkušenost autorky s psaním divadelních her a filmových či rozhlasových scénářů bravurně funguje při líčení napjatých scén. Smysl pro zkratku a schopnost udržet více dějových linek pevně pod kontrolou, z vás dělají stejně dobré vyšetřovatele jako jsou ti, kteří vás s sebou berou na místa činu a nechají vás pozorovat vyšetřovací postupy. Zvládáte přijímat tel. hovory, zároveň pozorně sledovat rozhádanou dvojici před vámi a jako bonus čtete myšlenky hlavní hrdinky, které se v hlavě vybavují vzpomínky z dětství s rozhádanou dvojicí související. Jste na místě činu a jste součástí vyšetřovacího týmu. Při tom všem svižném dění netrpíte zmatením, není potřeba se vracet v textu a kontrolovat, zda jste správně pochopili. ¨

Dadulina
Dadulina
26.09.2023 5 z 5

Uvěřitelná vyšetřovatelka (jako bonus zajímavé rodinné podhoubí) - téma sociálních sítí i obviňování a la všichni víme, jak to bylo. Skvělé!

cornetka
cornetka
21.05.2023 4 z 5

Zajímavý příběh, ale měla jsem problém s těmi švédskými jmény. A pak ten konec?

GYROTOURBILLON
GYROTOURBILLON
08.04.2023 4 z 5

Zajímavá kniha, výborně vykreslená krajina. Jen ty švédské názvy a jména trochu překáží (šance zapamatovat si je nulová )
Budu souhlasit se zazvorka.

zazvorka
zazvorka
30.03.2023 4 z 5

Výborně napsaný, pomalu plynoucí, smutný příběh, který zasahuje do minulosti hlavních postav.

alzbeta4340
alzbeta4340
14.02.2023 5 z 5

Kdybych vybírala jen podle přebalu, myslela bych si, že se jedná o nějakou fantasy pohádku. Omyl. Vývrat je věcně a realisticky psaná detektivka ze současného švédského venkova. Děj se zaměřuje na běžné policejní vyšetřování se zajímavým zakončením. Konec se mi hodně líbil, ne vždy se povede, ale tady jsem byla vlastně i překvapená.
Ráda proto doporučuji ke čtení tyto případy, o které se zajímá policistka Eira. Vraždu starého muže i dávné zmizení mladé dívky. Zdá se, že všechno souvisí se vším.

janavom
janavom
03.01.2023 3 z 5

Pěkná severská detektivka, dárek od Ježíška. Zkusím i další knihy této autorky.