Smrtící dotyk

Smrtící dotyk https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276220/vyvolena-bohy-smrtici-dotyk-Ndf-276220.jpg 4 128 32

Twylla je výjimečná dívka – je dokonalou zbraní – zabíjí pouhým dotykem. Změní Twylla svůj předurčený osud? Twylla je dívka vyvolená bohy. Je zosobněním božské dcery a jako taková je zaslíbená princi. Za svoji výjimečnost ale draze platí: každý měsíc musí pozřít jed, a přinést tak důkaz o svém božském postavení. Její dotyk je však pro obyčejného člověka smrtící. Twylla proto není běžným členem královského dvora. Je královninou popravčí. Každý měsíc navštěvuje vězení a přikládá své ruce na ty, kteří jsou odsouzeni k smrti. Žije osaměle a izolovaně. Když ale nastoupí nový strážce, vše se změní. Spustí se kolotoč dvorských intrik, úkladů a vražd... Dokáže si dívka správně zvolit mezi královským snoubencem a přitažlivým, ale obyčejným smrtelníkem? Rozhodne se pro povinnost, nebo pro lásku? „Jsem dokonalá zbraň. Můj dotyk je smrtící.“... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Sin Eater's Daughter , 2015


více info...

Přidat komentář

Misty-K
04.07.2023 4 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:

Ve fantasy s mladou protagonistkou a milostným trojúhelníkem mě překvapila všechna ta temnota a zvrácenost. Tahle kniha se se svými postavami nemazlí, týrá je fyzicky i psychicky, téměř každý ve Twyllině okolí ji může obrazně bodnout do zad. Žádný z charakterů není morálně čistý, i protagonistka sama dělá chyby a pyká za ně.

Souvisí s tím poselství knihy - o důležitosti vlastní volby a nenechání se ovlivnit tradicemi či rodinou. Je to těžší, než se zdá, a Twylla se kvůli své naivitě a naučené bezmoci může zdát hloupá. Mně nicméně její myšlenky připadaly věrohodné vzhledem k její situaci.

Vliv na to má i zmíněný milostný trojúhelník. Působí nejdříve naprosto předvídatelně, proto mě příjemně překvapilo jeho rozuzlení - tedy až potom, co jsem musela na pár minut knihu zaklapnout a v ohromení zírat do zdi a sprostě nadávat. Vůbec mi připadalo, jako by většina zvratů počítala s tím, že čtenář Smrtící dotyk podcení a bude jej číst s očekáváním tuctové YA romantické fantasy. Některá klišé si autorka ponechává, jiná převrací naruby. A patří jí za to můj obdiv! Vadilo mi jediné - absence pozitivně prezentovaných ženských postav. Vím, před chvílí jsem zmiňovala, jak se mi líbí, že nikdo není čistě dobrý; jde mi však o to, jak většina žen je ve vztahu k Twylle vyloženě záporná. To je jedno YA klišé, které bych na místě autorky změnila rozhodně.

Konec se mi zdál trochu náhlý, nicméně byl v průběhu děje dobře nastíněný. Problém tedy spočíval jen v tempu posledních pár kapitol, ne v tom, že by příběh čtenáři podrazil nohy ve snaze o dramatický zvrat.

Smrtící dotyk bych doporučila těm, kteří si chtějí přečíst netradičně pojatou YA fantasy se vcelku zajímavým lorem, jež se nebojí chvílemi zabloudit do více tabuizovaných končin. Nečekejte mnoho akce, ale připravte se na pár povedených myšlenek i šokujících chvil.

Niu
03.10.2022 2 z 5

(SPOILER) Tak tohle byl bizár a vůbec nevím, jak mám hodnotit. Budu se snažit ukočírovat myšlenky. Hezká obálka a příjemná cena v Levných knihách.
I když se už neřadím do cílové skupiny čtenářů, jen stěží bych ji označila jako knihu pro děti a mládež. Po přečtení Měsíčních kronik jsem si myslela, že Levana je jediná nejšílenější postava ve fantasy knihách. Královna zde? Té Levana nesahá ani po kotníky. Tolik zbytečné krutosti, podlosti a vražd. Ano. Byla naprosto šílená. Chudák naivka Twylla. Knížka se četla celkem dobře, ale právě pro ty manipulativní věci jsem se do čtení i trochu nutila. Celkem útlá knížečka, ale teda stalo se tam toho hodně. Ne vždy vše dávalo smysl. Víc jak polovinu je to takové tááááááhlééééé, v závěru se toho stane až moc, přidá se tam ještě jedna pověst o zlé příšeře a zakončí se to (zřejmě) o několik desetiletí později. Ne úplně vše tam bylo objasněno. Mno, já vám nevím. Chvilkama značně teatrální (slůvko vypůjčeno z knihy). Holka měla recht na konci, nač se crcat s takovými břídily. I když ten závěr by se bez ťukání obešel. No nic. Takový slabší průměr.


jitka_dankova
18.08.2022 odpad!

(SPOILER) První díl surové fantasy plné zrady a lží. Ne, to není nic pro mne. Děsivé prostředí, spousta zbytečných vražd, šílená víra a zvyky, hrozné prostředí. Hrdinka, která nevěděla, co si se vším má vlastně počít. Romantická linka se mi nelíbila, akorát to celé na konci zhořklo a když jsem se letmo dívala na děj dalších dílů (jsou jen v angličtině, nebyly dopřekládané), bylo by to ještě horší. Tohle není svět, do kterého bych se chtěla ponořit, vážně ne. Už teď lituji, že jsem vůbec vzala do ruky první díl. Brr... ještě se z toho oklepávám.

Killlerka3031
21.07.2022 5 z 5

Kniha byla skvělá, i když sem ji rozečetla snad stokrát tak kolem čtvrtiny knihy mě pohltila a já ji zhubla, a byla skvělá.

TeruleBobule
29.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem si hodně užila. Jak již zde psala spousta lidí, spisovatelka psala děj knihy takovým způsobem že si chcete říct, to je obyčejné skončí to jako každá druhá kniha. Ale je to mylná myšlenka která vás v poslední třetině úplně přelstí. Nikdo by nepředpokládal že kniha bude mít takový konec.

Mile mě to překvapilo, i když nenávidím otevřené konce a zrovna tato kniha ho má otevřený víc než dost, tak mi to protentokrát ani nevadí.
Knihu jsem si zamilovala a spolu s ní i hlavní hrdinku se kterou jsem prožívala každý řádek jako by ta kniha byla o mně.
Občas jsem se chytala za hlavu z toho jak je paličatá , ale pak mi došlo že si ani nedokážu představit být na jejím místě...
Doporučuju všem, jak už mladým čtenářkám tak i chlapcům a myslím že by příběh bavil každou generaci. Nutno podotknout že je v knize vyobrazený romantický příběh ale také hodně poutavý příběh hlavní hrdinky, jejího nového strážce dokonce i královnin příběh má hlavu i patu, i když je občas až moc psycho.
!SPOILER!
Můžeme se pouze dohadovat o tom kdo tenkrát zaklepal na její dveře. A i když mám pár typů, tak jeden je méně pravděpodobný než druhý a předhání se jako malé děti hrající na babu.

Finvarra
19.01.2021 4 z 5

(SPOILER) Moc příjemná kniha, romantická až to v bříšku zalechá. Během čtení jsem měla pocit, že dokážu odhadnout jak to dopadne, ale konec mě překvapil. Knihu jsem přečetla témeř na jeden zátah (ano, kdyby nebyly tři ráno). Knihu mi půjčila mamka, a četla jí i babička, takže bych to neškatulkovala jen jako dívčí román :)

Souhlasím s tím, že je škoda, nepřeloženého dalšího dílu, protože Smrtící dotyk je zřejmě předehra k tomu, co se bude dít dál. Dozvíme se, kdo vlastně na konci prvního příběhu zaklepal na dveře naší hlavní hrdinky. Druhý díl je skoro od začátku až do samého konce docela strašidelný. A ano, ve druhém díle ožívá alchimie a magie zrovna tak, jak jí v prvním díle popírali. Podtrženo sečteno, Melinda Salisbury příběh umí pěkně zamotat a taky napínavě rozplétat.

barbb8k
04.10.2020 4 z 5

Začátek byl trošku pomalejší, ale potom se to rozjelo a já nemohla přestat číst.
Ještě během druhé třetiny knihy jsem stále měna měla pocit, že vím, co se bude dít dál, ale v poslední části začal být děj opravdu nepředvídatelný.

Moc se mi líbilo, jak si autorka pohrála se světem a hlavně s božstvem. (Když teď nad tím přemýšlím, tak mám pocit, že jsem ještě nikdy nečetla žádnou knihu, ve které by bohové a bohyně měli takovou váhu.)

Twylla mi byla od začátku strašně moc sympatická. Chvílemi sice měla svoje divné výkyvy nálad, ale jinak byla moc fajn.
Merek (princ) sice není hlavní postava, ale stejně si na něj sem chci napsat názor. Ze začátku jsem ho vážně měla hrozně ráda, ale od půlky se z něj vyklubal rozmazlený kluk, který se stará jen sám o sebe.


Tuto knihu jsem četla už podruhé, takže jsem věděla jak se bude vyvíjet romantická linka, takže mě už teď nepřekvapila a neměla jsem ji tolik ráda, jako na dřív.
Vzpomínám si, že když jsem knihu četla poprvé (před čtyřmi lety), ze vztahu hlavní hrdinky jsem byla unešená, protože to pro mě bylo něco nového... Něco co jsem ještě nečetla.


Celkově: je mi moc líto, že tato kniha není moc známá, protože je opravdu úžasná. A taky mě strašně štve, že další díly nejsou přeložené do češtiny.

kubakubikula
17.09.2020 5 z 5

Rozjezd byl pomalejší, ale po půlce už to svištělo. Parádní oddechovka, škoda, že nejsou další díly :-(

allita99
10.07.2020 5 z 5

nádherná knížka! doufám, že bude další díl

lucygreen
21.06.2019 5 z 5

Velice zajímavá kniha. Je i docela úzká a čte se rychle. Mně osobně se nejvíce líbil autorky styl psaní a ačkoli příběh nebyl úplně nadupaný, jako odpočinková četba dost dobré.

SeiyaOri
12.06.2019 3 z 5

Hodnotit v půlce knihy, dám asi ještě o hvězdičku míň. Svět je poměrně hezký vytvořen, ale děj se nikam moc neposunul, i když autorka píše hezky. Někdy kolem druhé třetiny se to nakoplo a přestalo to být předvídatelné. Nicméně i když už jsem se nenudila, bylo to na mě příliš pohádkové. Ale jako odpočinková četba se to dá, postavy jsou živě vykreslené a různorodé. Vhodné ale spíše pro mladší čtenáře, ideálně tak těch 13 let. Za mě průměr.

anishta
21.01.2019 5 z 5

No, nebylo to vůbec špatné. Na to, že je to celkem málo známá kniha, já o ní aspoň do nedávna neslyšela, tak to bylo příjemné překvapení.
Celkem pěkně propracovaný svět, božstvo, vládnoucí incestní linie. Jo, dobré.
Romantická linka byla celkem přirozená a nebyla hnaná do extrémů a konec mě mile překvapil. Škoda, že zbytek u nás nevyšel, budu to muset asi někdy dočíst v angličtině, ale i první díl je celkem dobře zakončený, že se to dá přežít i bez pokračování.

Veramark
12.07.2018 3 z 5

Tuto knihu jsem četla již po druhé, protože jsem zapomněla její příběh. Upřímně docela nechápu, proč mi vůbec neutkvěla v hlavě. Má velice originální námět, který se mi opravdu líbí, zajímavé postavy, tajemný svět... Bohužel musím říct, že provedení se mi ale moc nelíbilo. Skoro celou knihu se nic nedělo, někde po půlce nastal konečně nějaký zvrat, ale pak příběh pokračuje stejným způsobem jako na začátku. Akce vlastně začíná až na posledních padesáti stránkách a těch posledních pár stránek bylo opravdu nejlepších z celé knihy. Zároveň mi ale přišlo, že se všechno děje strašně urychleně, že by to potřebovalo více rozepsat. Celkově mi příběh přijde spíše pro mladší čtenářky (12-15 let), ale zase si cením jeho nevšednosti. Pořád mi však vrtá hlavou jedna nedomyšlenost příběhu, ale nechci psát spoilery. Dala bych 2 hvězdičky, třetí dávám za samotný námět. Možná tomu ale přecejen dám ještě šanci a přečtu si další díly, ale zatím to nevypadá, že by měly být přeloženy do češtiny. Zkusím je sehnat v angličtině.

heliiinka
09.04.2018 5 z 5

Pěkné oddechové čtení. Není to žádná super kvalitní rozvíjející četba, ale u téhle knížky můžete vypnout. Hlavním tématem je milostný trojúhelník, ale není to přeslazená romanťárna. Pátou hvězdičku dávám za naprosto nečekaný zvrat na konci.

minimonisek
14.02.2018 4 z 5

Příjemná oddychovka, kniha se mi líbila. Rozhodně si ji ještě někdy přečtu.

ferda
29.06.2017 3 z 5

Pěkný dívčí slaďáček.

Alice_E
13.06.2017 3 z 5

Nakonec me kniha az tak uplne nenadchla. Dobry napad, ale s mnohem vetsim potencialem. Nicmene pokud od toho clovek moc neceka a chce se proste uvolnit a nad nicim moc nepremyslet, pak je to dobra volba.

Pavlínka112
18.05.2017 3 z 5

Dobrá rozjezdová kniha, lehká na čtení.

Ketesh
19.04.2017 4 z 5

Rozhodně velice pozitivně hodnotím nápad. Je to zajímavé zpestření mezi knihami, které jsem četla v poslední době. Ale domnívám, že jsem už poněkud stará na to, abych knihu mohla maximálně ocenit. Možná, kdyby mi bylo o něco míň... Další díl/y už asi číst nebudu.

Saravana
04.11.2016 1 z 5

myslela jsem si že to bude supper ale nakonec me to nezaujalo nedoporučuji