Vytěsněná Evropa? Kontexty a perspektivy evropské východní otázky

Vytěsněná Evropa? Kontexty a perspektivy evropské východní otázky https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458153/bmid_vytesnena-evropa-kontexty-a-perspek-917-458153.jpeg 4 8 2

Cílem knihy je pomoci čtenářům pochopit, co se děje v té části našeho kontinentu, která sice geograficky leží v Evropě, ale po rozpadu sovětsko-ruského impéria geopoliticky uvázla kdesi mezi Západem a Východem. Tři desetiletí po pádu komunismu a konci sovětsko-ruské hegemonie je onen region, zahrnující některé postsovětské republiky a část bývalé Jugoslávie, jakousi "vytěsněnou Evropou". Evropské, či dokonce prozápadní aspirace těchto zemí jsou zřetelné, ovšem Evropská unie, USA a NATO na ně reagují s opatrností, zejména kvůli rostoucí asertivitě východních velmocí. Nad pomyslnou mapou "vytěsněné Evropy" hledal autorský tým odpovědi na řadu aktuálních otázek. Kam míří Ukrajina, Bělorusko a Moldavsko? Jaká je budoucnost Arménie, Gruzie a Ázerbájdžánu? Jaký vývoj můžeme očekávat v zemích západního Balkánu, tj. v Albánii, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře, Kosovu, Severní Makedonii a Srbsku? Jakou úlohu zde mohou hrát Rusko, Čína, Turecko či Írán? Proč i země visegrádské čtyřky váhají nad svým eurounijním a západním ukotvením? A je řešením evropské "východní otázky" posílení geopolitické jednoty Západu?... celý text

Přidat komentář

Kotrlat
07.11.2023 5 z 5

Jen těžko najít lepší relativně aktuální knihu o dění v nestabilní části Evropy, které bude v následujících letech a desetiletích výzvou i pro Českou republiku. Fundovaný a podrobný rozbor situace v jednotlivých zemích na pomezí EU, Ruska, Turecka, který přesahuje úroveň běžných knih o geopolitice, popisujících danou oblast.
Snad jen škoda, že i za tři roky od vydání se na Ukrajině či Náhorním Karabachu situace tak dramaticky změnila, že je kniha v některých ohledech bohužel již zastaralá.

VítekP.
15.09.2021 5 z 5

Tyto věcné a hutné knihy, jako je tato, mám velmi rád. I když mi její přečtení kvůli neustálému dohledávání informací trvalo dost dlouho, rozhodně dávám palec nahoru.


Štítky knihy

Balkán východní Evropa postsovětský prostor Zakavkazsko

Autoři knihy

Petr Hlaváček
česká, 1974
Michael Romancov
česká, 1969

Kniha Vytěsněná Evropa? Kontexty a perspektivy evropské východní otázky je v

Přečtených9x
Knihotéce6x
Chystám se číst14x
Chci si koupit8x