Výtah na popraviště

Výtah na popraviště https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22696/bmid_vytah-na-popraviste-TnN-22696.jpg 4 22 6

Calefova detektivní novela si na první pohled nezadá s tvrdou detektivní školou, vztahy mezi lidmi jsou tu kruté, zločinem je dokonale promyšlená vražda. Právě tuto dokonalost zvrtne náhoda - vrah, Julien Courtois, uvízne ve výtahu, který byl vypnut, právě když se v něm vzdaluje z místa činu, a zápletka pokračuje. Vrah trčí ve výtahu - a před námi se rozvíjí životy tří dvojic: Juliena a Geneviévy, Pedra a Germainy, Terezy a Freda, a všechny tyto životy jsou poznamenány a vtaženy do zločinu Juliena Courtoise. Jen jedna postava se vymyká alespoň z obecné atmosféry, je to Tereza, která nám připomene poetický obraz chudé pařížské švadlenky, jaký známe z románů i z poezie a kterou autor obdařil půvabem i čistotou, jenž kontrastuje se světem zločinu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Ascenseur pour l’échafaud , 1956


více info...

Přidat komentář

ThomasRuhe
14.01.2023 3 z 5

Někdy mě k přečtení knihy zláká jen lehký náznak zápletky. Tohle byl ten případ. Vrah po spáchání vraždy uvízne ve výtahu.
Příběh nakonec zahrnuje mnohem více osob, které mají na děj vliv. Přesto jsem čekal trochu více, prostřední část je sice slušná, ale taky nudnější, za to jako příprava na závěrečný soud to bylo důležité a samotný konec se povedl.
Výtah na popraviště tak vystoupal na 3 hvězdy.

jarunka54
07.06.2019 5 z 5

Výtah na popraviště, ve své době dobrý příběh, v dnešní době by se tomu čtenáři usmívali.


boxas
08.03.2019 4 z 5

Tak samozřejmě že u knihy staré víc než 60 let se dá předpokládat, že některé motivy už budou jaksi passé, tedy dávno a mnohem líp zpracované v jiných knihách u jiných autorů. Na druhou stranu nápad, že vrah spáchá (téměř) dokonalý zločin, ale pak se stane taková banalita, jakou je v knize nepojízdný výtah, a všechno je rázem jinak, to je natolik zajímavé, že se mi kniha přečtená kdysi dávno natrvalo usadila v hlavě. Takže jsem ráda, že díky Čtenářské výzvě jsem se k ní po letech vrátila.

ijcro
22.01.2019 4 z 5

V podstatě se děj odvíjí takovým směrem, jako by si Osud tu a tam hodil korunou a čekal, že někdy padne hrana. Je to nesložitý příběh, který poměrně rychle spěje ke svému tragickému konci. Ale! V podstatě je to varování, že není radno podceňovat tu smějící se mrchu Náhodu a (třeba) nenechávat jen tak otevřené auto po odskočení si do výtahu. Za dočtení to stojí :) Dávám plus.

david5746
18.01.2017 2 z 5

Nápad s vrahem ve výtahu není vůbec špatný, bohužel je to asi tak jediné, co mohu pochválit. Ve chvíli, kdy Julien, který není úplným mladíkem, začne provozovat akrobatické kousky ve výtahu, které by nedal ani vycvičený cirkusák, které završí vyštracháním se zpět po výtahovém laně a nejspíš proskočením zpět (OMG WTF LOL), tak jsem to chtěl odložit. Neudělal jsem to, knížečka není rozsáhlá a ke konci, který taky docela kulhá, jsem se prokousal. Žádný zázrak.

Lili
30.11.-0001 5 z 5

Tři ukázky, každá z jiného životního příběhu:

Černá bezedná díra, v níž malý plamének vrhal víc stínu než světla. Hlasitě zaúpěl. Věděl, že se mu to nikdy nepodaří, že na to nemá dost fyzické odvahy. Podlehl tomuto strachu, vrhl se dozadu, celé tělo zachvácené třesavkou, a stěny šachty mu ironicky vracely ozvěnou jeho nepříčetný smích.

Odložil předmět, který dosud držel v ruce, obešel stůl a uštědřil Germaině pár facek. Smích ustal, záda se nahrbila. Germaina si zhluboka vzdychla a upadla do dřívější netečnosti. Pedro padl před ní na kolena a s obličejem skrytým v jejích sukních plakal jako dítě. S nepřítomnýma očima ho hladila po šíji.

Mechanicky zhasla plyn, ale ruku nechala na kohoutku. Když se rozhlédla kolem sebe, poznala podle slabého syčení, které unikalo z hořáků, že otočila kohoutek na ,,otevřeno". Její oči se obrátily a upřeně hleděly na ty černé dírky, jimiž unikala neviditelná a bezbolestná smrt.

Štítky knihy

zfilmováno výtahy, zdviže, eskalátory

Autorovy knížky

Noël Calef
bulharská, 1907 - 1968
1976  73%Výtah na popraviště

Kniha Výtah na popraviště je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce28x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x