Výstraha

Výstraha https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488120/bmid_vystraha-p2C-488120.jpg 4 87 25

Jack McEvoy série

< 3. díl

Novinár Jack McEvoy, ktorého čitatelia poznajú z románov Básnik smrti a Strašiak, sa vracia v príbehu o sériovom vrahovi, ktorý na svoje zločiny zneužíva nové vedecko-podnikateľské odvetvie analýzy DNA. Hoci McEvoy po odchode z L. A. Times začal pracovať pre internetový projekt Výstraha, ktorý sa zameriava na ochranu spotrebiteľa, môže sa popri práci pokojne zamerať na prípad zákerného páchateľa, keďže výskum DNA súvisí s novou formou obchodu, v ktorom sa obracajú miliardy dolárov. Úspešné vyriešenie série vrážd by mohlo slúžiť ako výstraha tým, ktorí nepremyslene posielajú firmám vzorky svojej DNA v nádeji, že za ne dostanú informácie o svojich príbuzných.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: ekniha , Slovart (SK)
Originální název:

Fair Warning , 2020


více info...

Přidat komentář

orinka3
14.03.2023 5 z 5

Jsem na vážkách, jestli mám dát čtyři anebo pět hvězdiček. Ale - vem to čert, dávám plný počet. Connelly přece nemůže za to, že mi dalo dost práce se soustředit na to, co od něj čtu? Spíš moje, než jeho chyba. Vážně to nebyla legrace. Celá kniha na mě dělá dojem odborné literatury a to kvůli textu, nabitému odbornými výrazy, které jsou jasné snad jen zasvěcencům. To, že autor pracoval coby redaktor, je zřejmé hned na začátku. Ví, jak to v redakci chodí, ví jak pracovat se zdroji i jak si musí přízeň čtenářů vysloužit a udržet. Novinářská rutina a postupy, o kterých tu píše, se musí zažít a ty on má zjevně v krvi. Na začátku tu jsou sice zavražděné ženy, ale celá podstata knížky je v mravenčí práci při hledání souvislostí, které se počínají v laboratoři a pokračují na dark webu. Bez nich by Jack padoucha, co láme vazy, vypátral jen stěží. Mravenčí práce je i čtení, do jedné stránky je napěchováno tolik informací, že by to stačilo na solidní lekci pro začátečníky v oboru genetiky :D Hlavu jsem měla jak včelín. Ale i tak musím uznat, že je to dílo velmi přesvědčivé, napínavé, nenudící. Kdo vydrží, nebude zklamán. Vlastně - tak trochu jsem zklamaná byla já. Těšila jsem se na bombastické zatčení vraždícího fantoma a ono to bylo jinak. A to, jak snadno se dají ovlivnit zásadní výsledky v DNA neetickým laboratorním zákrokem, mi nahání husí kůži. Snad je to jen autorův výmysl, sci fi.

Luigi1
26.02.2023 5 z 5

Skvělé mistrovské dílo v podání tohoto spisovatele Doporučuji


Ivan F
15.12.2022 3 z 5

Na rozdiel od iných autorových kníh s inými hlavnými postavami, mi bol novinár Jack McEvoy od začiatku protivný. Počas celej knihy som sa nedokázal zbaviť pocitu, že niekto tak odporne samoľúby, až priam slizký, môže byť literárnou postavou, ktorú stvoril Connelly - no je tomu tak, je autorom aj Jacka. Remeselne ako vždy super, príbeh má hlavu a pätu, napätie, spád a napriek tomu ma tento príbeh nezaujal. Nebolo to zlé, no nebolo to ani dobré, skrátka je to Conelly a zároveň nie je. Vnútorný rozpor ako vyšitý. Predpokladám, že ďalším knihám z tejto série sa vyhnem. Jednoducho, Bosch a Ballardová sú lepší - vo všetkom.

pepa4081
06.11.2022 3 z 5

Je to můj oblíbený Michael Connelly, ale knížky s Harry Boschem a jeho bráchou Hallerem jsou pro mne prostě skvělé. Tohle mi přišlo - jen - dobré.
Uspokojivé.

zdendula31
14.09.2022 5 z 5

Hodně zajímavé téma a k autorovi není co dodat...profík.

Pedro69
05.07.2022

První kniha od Connellyho která mě nenadchla. Nutil jsem se a od poloviny čtení jsem to vzdal.

jefff
04.05.2022 4 z 5

Connelly je dobrý spisovatel. Minimálně po řemeslné stránce mu jde těžko něco vytknout. Co do zajímavosti je Výstraha trochu slabší, než předchozí dva díly a nabízí méně atraktivní případ a hlavně méně atraktivního záporáka. Ale má to spád, napětí, dynamiku a sympatického novináře v čele. I nějaké to romantické jikření, které k tomu patří. Jo, bylo to zase po letech fajn. Třeba už na další McEvoyovo dobrodružství nebudeme čekat tak dlouho.

Parwana
16.04.2022 5 z 5

Conelly je klasik, který nikdy nezklame, když chce čtenář sáhnout po kvalitní detektivce. Zde je novinář Jack McEvoy na stopě sériového vraha, který vraždí ženy a zatím uniká jemu i policii. Příběh směřuje k nečekanému a neotřelému konci. Rozhodně doporučuji.

konicekbily
26.03.2022 3 z 5

Novinářský detektiv má u mne méně sympatií než Bosch, kniha je napsaná hezkým stylem, možné zneužívání výsledků odběrů DNA a následně i "temného internetu" je zajímavé, ale mám pocit, že autor se zhlédl v popisování amatérského vyšetřování a trochu nám zatajil osobnost hlavního podezřelého a tím podrobně neozřejmil jeho motivy jednání. Čtivé to je, autora budu číst i nadále.

Lmslaver
20.03.2022 5 z 5

Prostřednictvím Jacka McEvoye můžeme nahlédnout do nového stylu novinářské práce, ať na webu, nebo následně podcasty. Samozřejmě, že hlavní osu příběhu tvoří jeho soukromé pátrání po vrahovi žen. Občas zbytečně urputný novinář, který staví svou práci nad vztahy, což je vlastně obdoba policejního detektiva Bosche. Connelly odvedl jako vždy perfektní práci.

rimar
16.03.2022 4 z 5

Kniha je napsána dobře, děj zajímavý ale prostě hlavní postava pro mně je tak nějak nesympatická. Boshe i Hellera mám rád ale novinář je docela sebestředný kretén kdy mu jde jen o článek.

milosko_b
10.02.2022 3 z 5

Tento diel sa mi príliš nepáčil,bol písaný dobre, ale niečo medzí novinárom a detektívom..nesadlo mi to..proti sérii s boschom len taký odvar k čomu dosť pofstatne prispel koniec ..nemastný,neslaný

JSmerda
16.10.2021 5 z 5

Výborně napsaná kniha, která má vše, co dobrá detektivka potřebuje: silný příběh, spoustu mravenčí detektivní práce a údernou pointu. No, možná ta pointa mohla být trochu lepší, ale chápu, že autor ve finále nechtěl příběh rozmělňovat rozebíráním motivů vraha :)
Líbí se mi také zvolené téma: zneužívání dat osobní povahy a práce s DNA (identifikace jedinců; možnosti záměny DNA; predispozice chování vyplývajících z analýzy DNA apod.)

Jiparis
28.09.2021 5 z 5

Zneužívání osobních dat a záznamů určitě bude velkým tématem budoucnosti. Connelly tuto problematiku zpracoval do působivého a napínavého příběhu, který prokazuje jeho znalost postupů při vyšetřování.

petrarka72
15.09.2021 4 z 5

(SPOILER) Protože Connellymu začali vydávat "boschovky" i Jacka McAvoye znovu od začátku (i když název Básník smrti je zavádějící, ten původní zněl jednoduše Básník), málem jsem vydání tohoto třetího dílu případů investigativního novináře přehlídla (takže díky databázi za přehledy a novinky). Napsáno jako vždy skvěle, Jack je Jack, ještě o něco neodbytnější a pevnější než v předchozím Strašákovi (který mě moc nebavil, Výstrahu ale asi nepřekoná nic) a pachatel poněkud mimo oficiální struktury, tedy s tajemstvím. Vsaďte se, že se k němu Connelly vrátí v některé z příštích knih, v nichž bude Jack, Rachel, Emily a další řešit odložené případy... Copak to jenom připomíná? :-)

kap66
12.09.2021 4 z 5

Z Connellyových hrdinů patří Jack McEvoy k mým méně oblíbeným, a celá série tím pádem taky. Jednak Jack neoplývá vlastnostmi, ke kterým bych vzhlížela, protože kariéru klade nad osobní život a vztahy k blízkým (a někdy i nad obyčejnou lidskou slušnost), jednak se nemůžu ztotožnit s konceptem investigativní žurnalistiky po americku a s případem na ní založeným. Možná to mají Američané nastavené jinak, ale pro mě je nepřijatelná představa, na které to celé stojí: novinář obvolává svědky, příbuzné obětí či žijící oběti, většinou ochotné mluvit (!), a získává tak od nich zásadní informace soukromého až intimního rázu. (Já mám v sobě v tomhle směru dvojí brzdu: v telefonu se mi může představit kdo chce jak chce + i kdyby to byl opravdu novinář, neřekla bych mu - z principu - nic.)
Ale je to Connelly, který to i přes mé výhrady zachraňuje dobře vymyšleným a až dokumentárně popisovaným případem. Takže i když preferuji policejní vyšetřování, baví mě číst i tohle, a jakmile vyjde od něho něco dalšího, okamžitě se po tom opět vrhnu.

alzbeta4340
24.08.2021 4 z 5

Tento poslední, třetí díl detektivek s novinářem Jackem McEvoyem má zákonitě modernější háv než starší dva díly - je ale stejně dobře napsaný. Dokonce bych si troufla tvrdit, že Výstraha se povedla nejlíp. Ovšem stejně tak jak v předchozím Strašákovi je málo propracovaná osoba pachatele. Čekala bych, že se dozvíme více o jeho motivacích a zázemí. - Proto hodnotím jen čtyřmi *, i tak fanouškům Connellyho určitě doporučuji k přečtení.

karel9045
12.07.2021 5 z 5

Měl jsem pocit, že Michael Connelly přepnul v posledních letech na autopilota. Příběhy s Harry Boschem, Mickey Hallerem a novou hrdinkou Renné Ballardovou mi začaly trochu splývat, i když se nad běžnou produkcí detektivek drží pořád velmi vysoko. Po třiceti třech (česky vydaných) románech a několikaleté práci na televizním scénáři k seriálu Bosch by nebylo divu. Nový román je jiný. Nejenom že je z celé (dosavadní) trilogie s Jackem McEvoyem nejlepší, dle mého je možná nejlepším Connellyho románem vůbec. Už jen stylistika stojí o patro výše, než u předchozích knih. Autor, sám bývalý novinář, se do hlavního hrdiny snadno převtělil, což ještě zvýraznil Ich formou, kterou pro příběh zvolil. Zasvěcenost, uvěřitelnost a pečlivé a logicky promyšlené sbírání dat a důkazů, na které jsme u Connellyho zvyklí, vyústí ve střetnutí s jedním z nejděsivějších psychopatů, s nimiž jsme se na stránkách jeho knih setkali.

bosorka
12.07.2021 4 z 5

Na novou knihu s Jackem McEvoyem jsem se docela těšila. Už proto, že Básník byla první knížka od Connellyho, kterou jsem četla. A která mě nadchla.
Výstraha nemá takový drive jako právě třeba Básník, ale pořád je to velmi slušně vystavěná detektivka, nebo vlastně možná spíš thriller. Connelly píše čtivě a jako jeho hrdinové vykonávají poctivě svou práci (detektivní, právnickou či novinářskou), tak i on je poctivý spisovatel. V této sérii mě baví věčné půtky novinářů s policií, kdy v současné době novinařina vážně dostává trochu za uši a musí se vydávat trochu jinou cestou, než na jakou byla zvyklá předchozích mnoho desítek let. Ale investigativní novinařina i teď dokáže leccos, jak ukazuje Jack McEvoy. Možná bych trochu přidala na pointě, ale ta holt necinkne vždy. 3,8*

AlenaF
11.07.2021 5 z 5

Dobrá detektivka, užila jsem si to.

Autorovy další knížky

Michael Connelly
americká, 1956
1999  85%Černá ozvěna
2006  90%Advokát
2000  84%Černý led
2019  84%Noční směna
2009  91%Rozsudek ráže 9

Kniha Výstraha je v

Právě čtených3x
Přečtených122x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených6x
Knihotéce112x
Chystám se číst42x
Chci si koupit17x