Vyslanci mrtvých

Vyslanci mrtvých https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56532/bmid_vyslanci-mrtvych-x4t-56532.jpg 4 43 10

Případy Andrey Cortové série

1. díl >

Lidé, jakož i celá plejáda dalších inteligentních tvorů, jsou většinou vazaly nejrůznějších korporací, církví či politických vůdců. Svobodu si musí každý nejprve odpracovat. Nade vším pak jako bohové dohlížejí všemocné umělé inteligence nejasného původu. Andrea Cortová je detektivkou Diplomatického sboru lidstva a na habitat Jedna Jedna Jedna ji poslali vyšetřit vraždu dvou tamějších lidských obyvatel. Potíž vězí v tom, že hlavními podezřelými jsou umělé inteligence, které habitat vybudovaly a zabydlily experimentální rasou inteligentních lenochodů. Jak může osamocený člověk vyhlásit válku bohům? Román na pomezí noir detektivky a space opery získal Pamětní cenu Philipa K. Dicka.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Argo
Originální název:

Emissaries from the Dead , 2008


více info...

Přidat komentář

Miruneček
15.09.2022 3 z 5

Jak píše Áža707 skvělá myšlenka i potenciál. Jen ta stvoření o rychlosti lenochoda :D

Áža707
30.07.2021 3 z 5

Stejně jako těžko se mi četla kniha, tak se mi píše recenze. Nechci nikoho z vás odradit, protože si myslím, že kniha má skvělou myšlenku i potenciál, ale ten rozjezd se dá přirovnat k tomu, že potřebujete ujet 400 km a první půlku (možná i 2/3) pojedete 20km/h.

Na začátku je zde strašně moc postav, kmenů, druhů atd a já jsem se doopravdy hodně moc ztrácela a nemohla jsem se zorientovat. Často jsem se musela vracet a ujasnit si kdo je kdo. Hlavní postavou je Andrea, která má být vyšetřovatelkou vraždy a vždy si všechny drží od těla.

Pokud bych měla něco doopravdy na této knize vyzdvihnout, tak je to její posun, kdy postupem knihy zboří pevné zdi, které kolem sebe v průběhu let vystavěla, aby se bránila citům a hlavně zradě.

Druhým velkým bonusem, který si myslím, že jsem stejně úplně nepochopila do konce knihy byl/i Oscin a Sky. Což jsou dvě osoby, kteří mají sdílené vědomí a jsou vlastně na věky věků spojeni. Porrinyardovi sami sebe považovali za jednoho jedince, dokázali mluvit zároveň a nebo dokončovat precizně mezi sebou věty. A když mluvili o vzpomínkách jednoho z nich, tak používali spojení "jedinec Sky". Vím, že takhle to zní docela zmateně, ale pro to vše, co udělali a jak se chovali jsem si je oblíbila a to ještě dříve než samotnou Andreu.

Na konci byl příběh naprosto strhující a úplně vás do sebe vtáhnul. Konečně odhalení pachatele bylo nečekané a já jsem si závěr užila doopravdy strašně moc.

Doufám, že se někdy dostanu k dalšímu dílů, ano takže podle toho můžete soudit, že to nebylo tak strašně, když chci číst další díl. Hlavně mě zajímá, jak dopadne vztah Andrey s Porrinyardovými.

Shrnutí: rozhodně doporučuji, protože jak už jsem zmínila výše kniha je velice originální a rozhodně detektivní scifi je něco neobvyklého, jen dejte knize čas, protože začátek je doopravdy zdlouhavý. Myslím, že kniha by si v některých částech zasloužila víc a v některých by naopak mohla být trochu jednoduší.

3/5


Kyri
30.04.2019 3 z 5

Docela se mi líbila fantazie o světě zavěšeném ve větvích. Líbila se mi i hlavní hrdinka, přestože tajemství z nejstrašnějších v minulosti u hrdinů knih většinou těžko snáším. Z mého pohledu byla kniha čtivá do poslední cca 1/4. Pak už mi to přišlo moc křečovité, šroubované a tlačila jsem se k závěru. Postava hlavního vraha mě trochu zklamala.
Celkově: nadšená nejsem, ale rozhodně se to dalo přečíst a bavila jsem se

Gurus
23.02.2019 4 z 5

I přez nelehký začátek měla kniha dobrý spád. Kdo je vrah se dalo zjistit, ale spíše až ke konci.
Určitě si přečtu také druhý díl :) Ocin a Skye byli super dvojka/jednotlivec :D

Rita55
07.11.2018 2 z 5

Tak bohužel, tohle byl omyl - sice jsem knihu dočetla, protože jsem chtěla vědět, kdo je vrah, ale vadil mně autorův styl vyprávění v ich formě a děj byl vlastně taky dost nuda. Navíc mě vytáčela neustále zvracející Andrea a pokud už v životě neuslyším o žádném hypertrofovaném misantropovi, vůbec mi to vadit nebude, tady jsem si jich užila až až. Taky jsem nepochopila, proč vyspělé lidstvo, které je schopné cestovat vesmírem, si vybuduje vědecké pracoviště v něčem tak nepraktickém jako je hamaka...? Ty dvě hvězdičky jsou za jeden dva nápady, které by možná stálo za to víc rozpracovat.

renefer
25.10.2018 3 z 5

Trochu jsem v tom plavala. Jednak moc postav a některé zmíněné jen v jedné větě a pak příliš rozvleklé popisy prostředí a zbytečné detaily o planetách, které v tomto příběhu neměly vůbec žádný prostor. Při odhalení pachatele jsem si nebyla jistá, kdo že to vlastně je, protože křestní jméno mi nic neříkalo, takže žádné překvapení se nekonalo. Musela jsem se vracet zpět v knize a zjišťovat, kdo to vlastně je. A myšlenka dva v jednom, možná tři...brrr

Metla
28.08.2018 5 z 5

Mé jméno je Andrea Cortová a ať je mezi námi hned od začátku jasno: nemám vás ráda! Není v tom nic osobního, museli byste se hodně snažit, abyste se zařadili do privilegované skupiny těch, které skutečně nenávidím. Mám za sebou traumatizující dětství, nelehké dospívání a před sebou mizerný život, tak prostě nevidím důvod, proč na vás být milá. Nemám to v popisu práce. Jsem poradkyně Diplomatického sboru, tedy něco jako vyšetřovatelka prokuratury - pro vás neznalé. Kde se ve vesmíru vyskytne problém vyžadující bystrou mysl, tam mě pošlou a já s remcáním srazím podpatky a letím, nemůžu si vybírat. Patřím Sboru; Sboru, co si se mnou bezostyšně vytírá zadek, posílá mě do nebezpečí, ovšem zároveň mě chrání diplomatickou imunitou. A já ochranu nutně potřebuji, spousta lidí i sentientů, příslušníků mimozemských ras, volá po mojí krvi. Jsem totiž Zrůda. Nikoliv vzhledem, nýbrž tím co jsem kdysi dávno spáchala. Nevím, jak se to stalo, kdo ze mě Zrůdu udělal a proč... ale já na to přijdu, cílevědomost a sveřepost mi nechybí.
To však má svůj čas, mým nejčerstvějším posláním je vyšetřit vraždu na odlehlém habitatu Jedna Jedna Jedné, monstrózním výtvoru umělých inteligencí. Kdo je vrah? Proč na habitatu, kde je možné snadno zařídit nenápadnou "nehodu", morduje nepřehlédnutelným způsobem?
Pokud máte rádi poctivé detektivní zápletky, chcete poznávat vesmír, vzájemné soužití a fungování mnoha druhů, nové ekosystémy i jejich nevšední obyvatele, nevadí vám můj sarkasmus nebo jste natolik zvrhlí, že vám dokonce imponuje, máte-li zájem o pozorování lidí, nimráte se s rozkoší v jejich psychologii, a baví vás poslouchat rozhovory s podezřelými, pak neváhejte a připojte se k mé cestě na Jedna Jedna Jednu. Zaručuji vám, že to bude zatraceně kvalitní jízda, která vám dá plno námětů k zamyšlení, obklopí vás parádní atmosférou, podusí napětím, zdeptá nejistotou i paranoidními pocity, rozchechtá ironickými hláškami. Možná se nedočkáte ohromující originality, oceníte však precizní propracovanost všech složek případu "Vyslanci mrtvých" – od pozadí, přes zápletku, až po jednotlivé charaktery. Do té své trapně nudné reality se budete vracet neradi, nevynecháte jedinou příležitost popadnout luxusně vyvedenou knihu a vrátit se zpět do mé jízlivé společnosti, rozplést tu zamotanou síť temných tajemství, rozetnout gordický uzel konspirací. A jistě se budete těšit, až vás sebou vezmu k dalšímu vyšetřování. 90%

Ronkar
21.05.2018 5 z 5

Velmi dobrá detektivka, zajímavé prostředí a současně kritika společnosti, která i přes vývoj technologií a osídlování vesmíru dělá pořád nepravosti a zvěrstva. Prostě žádná Star Trek pohádka, ale uvěřitelný temný svět, který k SF noir bezvadně pasuje. Celé to navíc táhne cynická mrcha par excellence, jejíž charakter uhrane a baví po celý příběh. Výborné finále! Přepkvapivé a nápadité.

furunkl
08.09.2015 4 z 5

Vynikající a nápaditá sc-fi. Nadprůměrná detektivka. Po všech stránkách inteligentní kniha. Zaujme od prvních stránek.

deedulka
05.01.2013 3 z 5

Ze začátku čtení jsem měla sto chutí knihu odložit. Přibližně prvních 100 stran se týkalo popisování okolí, Zdroje a výslechů jednotlivých osob. Nezáživné a postrádající nějakou akci. Postupně ale děj začal gradovat a napětí, akce a konečné pochopení celé situace jsem se dočkala. Jen by to chtělo zajímavější rozjezd do začátku. Co se týká hlavní hrdinky Andrey, i když má za sebou děsivou minulost, byla mi od začátku sympatická a autorem povedeně vykreslená.

Autorovy další knížky

Adam-Troy Castro
americká, 1960
2010  75%Vyslanci mrtvých
2012  77%Třetí dráp boží
2017  75%Gustík Smutník a kradač lidí
2017  50%Gustík Smutník a strašidelný trezor

Kniha Vyslanci mrtvých je v

Přečtených53x
Doporučených6x
Knihotéce49x
Chystám se číst22x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x