Výraz emocí u člověka a u zvířat

Výraz emocí u člověka a u zvířat https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431727/bmid_vyraz-emoci-u-cloveka-a-u-zvirat-e4U-431727.jpg 5 7 2

Kniha představuje Darwinův hlavní příspěvek k dějinám psychologie 19. století a zároveň čtenářsky přístupný úvod do jeho pojetí evoluce. Darwin spojuje mentální stavy s koordinací pohybů; rozdíl mezi lidmi a zvířaty mnohdy spočívá v tom, že u lidí se jedná o symbolické náznaky, které byly u jejich zvířecích předků míněny doslova (například pohrdání a hnus jsou spojeny s pohyby, jejichž původním cílem bylo vyhnout se odpornému zápachu)... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Přírodní vědy
Vydáno: , Portál
Originální název:

The Expression of the Emotions in Man and Animals , 1872


více info...

Přidat komentář

TheRaven
03.11.2016 5 z 5

Fenomenální spis z pera Charlese Darwina, který přináší čtenáři potěchu hned v několika rovinách. Výraz emocí u člověka a u zvířat je v první řadě skvělou odbornou knihou popisující do nejmenších detailů projevy různých emocí u člověka, a to s poctivostí Darwinovi vlastní. Krom vyčerpávajícího souhrnu informací o lidském chování doprovázejícím různé stavy vědomí či emoce, se dostane pozornosti například i velmi podrobnému popisu, jaké svaly se při projevu konkrétní emoce nejčastěji zapojují. Zásadní je poctivý rozbor projevu daných emocí či vzorců chování s nimi spojených u různých živočichů, což v důsledku umožňuje sledovat možný evoluční vývoj studovaných znaků až k člověku. Zde mimochodem budí úžas, jak hlubokými znalostmi živočichů Darwin disponoval.
Kniha ale není suchou odbornou studií. Je doprovázená spoustou veselých historek, které slouží pro ilustraci nejrůznějších lidských duševních projevů a stavů. A minimálně s odstupem je velmi zábavné sledovat, že pokusným materiálem, na kterém si Darwin testoval nejrůznější hypotézy, byla v první řadě jeho vlastní rodina, obzvláště pak děti. Stejně dobře však posloužili i jeho přátelé, popřípadě další náhodní lidé, které buď jen pokradmu sledoval při projevech různých emocí a poctivě si zapisoval každou zajímavost, nebo je přímo ponoukal k určitým činnostem, aby si tak své názory ověřil. Trochu s překvapením pak dnes hledíme na experimenty, při kterých bylo různých obličejových posuňků u pokusných osob dosahováno přímo elektrickým proudem. Každopádně ani po téměř sto padesáti letech od prvního vydání má Výraz emocí u člověka a u zvířat čtenáři stále co nabídnout.

whack
26.04.2016 4 z 5

Výraz emocí u člověka a u zvířat, O vzniku druhů přírodním výběrem a O původu člověka sú pravdepodobne tri Darwinove najdôležitejšie knihy, ktorými obhajuje svoju teóriu evolúcie, a dokazuje, že sme všetci z tej istej ríše - živočíšnej. Keď si uvedomíme, aký humbuk z tohto faktu robili fanatickí kresťania ešte za Darwina, a že dnes už je to bežná vec o ktorej vie každý laik, zistíme, že urobil naozaj dobrú prácu. Kým jeho predošlé diela sú skôr počiatkami etológie, v tejto knihe rozoberá túto tematiku z hľadiska psychológie. Popisuje reči tela, vydávanie hlasov, výrazy tváre, nálady, city u ľudí a porovnáva ich so zvieracími. Myslím, že aj vďaka Darwinovi sa dnes už nepozeráme na mimoľudské zvieratá tak povrchne ako kedysi. A to je hlavné.