Vyprodáno

Vyprodáno https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314740/bmid_vyprodano-JiG-314740.png 5 33 8

Závěrečný díl cyklu o lidech z malého českého města rozvíjí jejich další osudy v době 1.světové války.

Přidat komentář

čuřil
19.01.2023 4 z 5

Povedené. Nečetl jsem předcházející díly. Závěr je smutný, takový jako by nedokončený. Ale určitě se k panu Poláčkovi vrátím.

Kabuky
29.05.2022 5 z 5

Skvělé.


milan3144
31.01.2022 5 z 5

Inu, je škoda, že se nepodařilo nikdy vypátrat a vydat, dle doslovu pravděpodobně dokončený, pátý díl této série. Určitě by mě moc zajímaly osudy těch svérázných postaviček v nových poměrech vzniklého Československa. Jakým způsobem se jim dařilo a jak autor třeba zakomponoval do příběhu třeba paradox legionářů vs. vojáků Rakousko - uherské armády.
Čtvrtým dílem se tedy s těmito, navzdory válečné šedi, barvitými figurkami loučíme.
Pět hvězd.

Blue
16.04.2021 4 z 5

Čtvrtý díl pokračuje v líčení válečných osudů a konfrontuje hlavní postavy i se situací v zázemí, takže se opět dostaneme i do okresního města. Lze skutečně jen litovat, že se ztratil poslední díl, který by celý cyklus uzavřel, pak by bylo zcela zřejmé, co tím vším chtěl autor říci, a my bychom viděli, do jaké míry se mu to povedlo. Hodnotit nedokončené dílo je obtížné. Jedná se každopádně o jedno ze zásadních, a bohužel poněkud přehlížených, děl meziválečné české literatury. Kdo vnímá Karla Poláčka jen jako humoristického autora, což s sebou nese i jakousi příchuť spíše odpočinkové literatury, kterou není třeba se více zabývat, musí být při čtení Okresního města překvapen, jak zajímavý spisovatel to byl.

InaPražáková
30.06.2019 4 z 5

Škoda zakončení, jako by byla čtvrtá kniha nedopsaná nebo neupravená, snad ji chtěl Poláček vydat, dokud to jde. První část se vrací do města, kde válka už nikoho nezajímá, všichni mají hlad a peníze ztratily cenu, protože za ně není co koupit. "Naši chrabří hrdinové", zpočátku vydržovaní a obdivovaní, jsou na obtíž, přitom teprve teď se vracejí odcizení rodinám a neschopní vrátit se k předválečnému životu.
Druhá část popisuje pár dní na italské frontě v době naprostého nedostatku všeho od jídla po uniformy. Proti sevřenému třetímu dílu hodně roztříštěný, místy schematický až moralistický děj, jakoby jen záminka k drtivému finále. Stále výmluvný obraz konce války, ale bohužel už to není tak dobrá literatura.

K vydání z r. 1994 je připojený šedesátistránkový fragment 5. dílu, popisujícího období po válce, který Poláček dle korespondence dopsal, ale za války se ztratil. Je velmi dobře, že byl text nalezen a vydán, ale působí stejně neuceleně jako konec dílu čtvrtého. Velká škoda, že pentalogie nemohla být dokončena jak měla, byla by to neidealizující kronika Čechů skutečně na všech frontách.

kilometr
01.11.2018 4 z 5

Až při čtení této knihy jsem zjistil,že se jedná o osudy lidí z okresního města v období 1.světové války.Přičemž jsem dva předchozí díly nečetl.I přes to jde o knihu velmi dobře napsanou.80%.

shmaic
23.10.2016 4 z 5

dva komentare pode mnou by tak trochu zaslouzili a) mozek a nebo za b) ukamenovani. o tom ta kniha fakt nebyla.
k zakonceni doporucuji posledni dil precist.

maryzka
26.04.2012 2 z 5

člověk si to musí hodněkrát přečíst aby to pochopil je zde popsána atmosfera českého města a atmosfera v období první světové války