Výpravy opačným směrem - Pobaltí

Výpravy opačným směrem - Pobaltí https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60085/vypravy-opacnym-smerem-pobalti-60085.jpg 4 10 2

Autor, dlouholetý moskevský zpravodaj Českého rozhlasu, se po úspěchu své knihy věnované Rusku rozhodl zmapovat dějiny i současnost trojice pobaltských zemí – Litvy, Lotyšska a Estonska, které byly téměř padesát let součástí Sovětského svazu a teprve s jeho rozpadem mohly obnovit svou nezávislost. Zasvěcené postřehy, založené na osobních zkušenostech, čtenářům pomohou poznat oblast, která zůstává trochu stranou našeho zájmu, ačkoliv nás s ní spojuje nad očekávání mnoho souvislostí – historických, kulturních, ale také třeba kulinářských. Důležitou součástí publikace je množství původních barevných fotografií.... celý text

Přidat komentář

joachim36
15.10.2023 5 z 5

Příjemné rozšíření autorovy knihy Rusko mezi řádky. Historek ze sovětského svazu a Ruska 90. let má autor sice více, ale nadšení pro Pobaltí z textu přímo sálá a opravdu ve čtenáři evokuje chuť dané země navštívit. Oceňuji stručné, ale zajímavě podané informace o historii regionu a pak taky reálie z 90.let. Čtenáře přeci jen překvapí, že Estonsko mělo v dané době vyšší HDP na osobu, než Česká republika Tak nějak nám to ve škole asi zapomněli říct (BTW je tomu tak stále).

HanKasp
26.02.2017 2 z 5

Kniha zahraničního zpravodaje Davida Šťáhlavského o Baltských státech - Litvě, Lotyšsku a Estonsku obsahuje jak kratičké příběhy o jeho výpravě do Pobaltí a Ruska, tak shrnutou pohnutou historii této země.

Smysl knihy popisuje sám autor v závěru: "Prostě jsem si tuto část Evropy jen zamiloval. Pokud máte i vy, milí čtenáři, nyní pocit, že se tam musíte také vypravit, vězte, že to byl smysl této knihy. A pokud se tam dostanete dříve než já, pozdravujte tam."

Od knihy jsem očekávala více. Je fakt, že v úvodu se člověk dozví hodně dat o Baltských zemích. Některá tato fakta se pak opakují v závěru knihy, kde jsou opět popisovány výpravy Davda Šťáhlavského. U výprav jsem čekala více výpravnosti a pointy příběhů. Těch se však knize nedostává. Autor se snaží popsat i dějiny těchto zemí. Samo o sobě je obtížné, jak složité dějiny Baltských zemí byly - Prusko, Rusové, Němci a stále dokola. V knize uvádí velké množství reálií, ale neumí je propojovat tak, aby byla kniha čtivá.

Do Pobaltí se chystám (ne kvůli této knize), a tak jsem hledala jiné informace, než jsou v průvodcích. Více méně jsem je našla, avšak pocit mám rozpačitý. Kniha mi přijde mírně tendenční. Je faktem, že kniha vyšla v roce 2002 a David Šťáhlavský v ní shrnuje své 15 leté působení na Východě. Kdo by si tak chtěl osvěžit, jak to vypadalo v 90. letech jak v Pobaltí, knihu si jistě přečtěte. Mně připomněla naše 90. léta.


Štítky knihy

Pobaltí, Baltské státy

Autorovy další knížky

2000  91%Rusko mezi řádky
2002  76%Výpravy opačným směrem - Pobaltí
2006  80%Německo mezi řády
2007  80%Německo mezi řády 2

Kniha Výpravy opačným směrem - Pobaltí je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce7x