Výpravy na Východ

Výpravy na Východ https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495414/bmid_vypravy-na-vychod-k5H-495414.jpg 5 41 11

Proslulé svědectví sira Fitzroye Macleana o jeho diplomatickém a vojenském působení mezi lety 1937–1945. Macleanovo dobrodružné vyprávění, podané s nezaměnitelným vtipem a osobním šarmem, posloužilo jako jeden ze vzorů pro Flemingovu sérii románů o Jamesi Bondovi. První část se odehrává v Sovětském svazu v letech 1937–1939, kdy je Maclean na diplomatické misi v Moskvě a za značného rizika cestuje po odlehlých částech Ruska a Střední Asie nebo pozorně sleduje stalinské monstrprocesy. Druhá líčí jeho válečné působení v pouštním komandu v severní Africe, kde bojuje proti Rommelově armádě. Třetí část mapuje roky 1941–1945, kdy byl Churchillem pověřen vedením výsadku, který měl podporovat a koordinovat Titovy partyzány v Bosně a Srbsku. Maclean s Titem navázal přátelský vztah a věnuje hodně prostoru právě Titově osobě a peripetiím jeho vztahu se Spojenci – účastní se i zásadních jednání a mírových dohod. Macleanovy paměti jsou žánrově mnohostranné – mají charakter poutavého cestopisu, dobrodružného válečného románu i pronikavých geopolitických esejů. Přinášejí zásadní svědectví o stalinismu, bojích druhé světové války, o Titovi a tehdejší situaci na Balkáně. Kniha je psána poutavým a svižným stylem a její četba přináší vedle historického poznání také mimořádný čtenářský zážitek.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Maraton
Originální název:

Eastern Approaches , 1949


více info...

Přidat komentář

Jizi
11.04.2024 5 z 5

Když jsem si o knize četla, říkala jsem si: ano, to musím mít! To vypadá fantasticky.
Když jsem knihu konečně držela v ruce a otevřela ji, říkala jsem si: No to si snad děláte srandu, kdo má tohle učíst?
A to bude hned na začátek jediná, nicméně dost výrazná, výtka: způsob, jakým v Maratonu graficky řeší knihy je nešťastný. Chápu, že jsou to knihy veliké a i v tomhle provedení tlusté a tím pádem nákladné; měkkou vazbu mají nesmírně kvalitní, to je taky skvělé, ale sakra práce, to je tak nepřátelsky působící text! A nejen Maclean, všechny jejich tlustší knihy. Člověk to jen otevře a už ho bolí oči.
A je to škoda, věřím, že nejsem jediná, kdo čte po večerech, kdy už mám unavený oči a u normálně sázených knih, které netečou od kraje ke kraji a pidipísmenka se nehemží před očima jako štěnice v ložním prádle chudobince osmnáctého století, to až tak nevadí. Tohle bylo ale ve finále trochu peklo, i když obsahově je to úžasná kniha.
Maclean si, jakožto živoucí předloha Jamese Bonda, se svým papírovým odrazem v mnohém nezadá. Jeho zápisky z předválečného z Ruska jsou démonicky brilantní, nesmírně vtipné a skvěle vypointované. Ty z válečného období (včetně toho, jak se vlastně do řad vojska dostal) až neuvěřitelné, leč pravdivé - vězte, že tu máme co dočinění se spoluzakladatelem SAS. Na Balkánu už trochu došel humor, vzhledem k popisované době ale není divu.
Skvělé paměti. Skvělé!

milan2310
09.03.2024 5 z 5

Velmi čtivé, poučné, a přitom zábavné.


mgeisselreiter
20.01.2024 5 z 5

Dobrodružné, poučné, zajímavé. Zážitky z Ruska - nádherný cestopis s příchutí stalinismu, kdy Maclean ještě jako mladík ukazuje, co v něm je. Je to všestranně nadaný nadčlověk, což dokazuje i v dalších částech knihy. Vyprávění z Afriky je skoro veselé válečné dobrodružství. Nejdelší a nejpodrobnější poslední část dává čtenáři pochopit, jaká byla historie Jugoslávie a jejích národů, jak probíhala 2. světová válka v této zemi, proč Tito se svými partyzány měl takový vliv atd. I když kniha vznikla v roce 1949, je stále zajímavá a aktuální a to nejen jako historický dokument. Plný počet hvězd si u mě zaslouží, 20. 1. 2024.

VojtaG.
08.09.2023 5 z 5

Nejlepší literární zážitek za dlouhou dobu. Maclean je skvělý vypravěč, neuvěřitelně vtipný, elegantní ve vyjadřování, ale zároveň stručný a výstižný tam, kde je to potřeba. K tomu je potřeba připočítat výborný překlad.

Kakho-Oto
29.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Maclean je "pouze" jedním z předobrazů literární/filmové postavy Jamese Bonda. Slavného agenta mně Maclean připomíná především v prostřední části, která je věnována bojům na severu Afriky a Blízkém východě v letech 1942-1943 (část o dlouhém úniku přes poušť po neúspěšné diverzní akci, zajetí místního proněmeckého důstojníka v Íránu). První část knihy popisuje realitu Stalinova Sovětského Svazu, kterou Maclean na rozdíl od řady jiných velmi dobře pochopil. Části, kde se většinou na vlastní pěst vydal cestovat po Kavkaze a Střední Asii, mě bavily z celé knihy nejméně. Na poslední část jsem se těšil nejvíce a taky mě nakonec nezklamala. V okupované Jugoslávii byl Maclean styčným důstojníkem Velké Británie u Titových komunistických partyzánů. Čtenáři předal informace, jak na něho odboj v Jugoslávii působil. Uvědomil jsem si, že partyzánský odboj v Srbsku nebyl zdaleka tak silný jako v Bosně, Černé Hoře a Slovinsku, což bylo dáno terénem a přírodními podmínkami. Při čtení jsem nabyl dojmu, že Maclean nezažil v Jugoslávii tolik dobrodružství jako v severní Africe a na Blízkém východě, kde byl sám přímo v akci. Údaje o zrádných četnicích či smutná role Bulharů na masakrech Srbů a Řeků, které autor letmo zmiňuje, mně již byly známy. Kniha rozhodně není špatná, ale zase bych netvrdil, že si ji zájemci o druhou světovou válku musí nutně přečíst. Především ji lze doporučit těm, kteří se zajímají o zvláštní britské akce v průběhu druhé světové války, případně těm, kdo se zabývají partyzánským odbojem na Balkáně, zejména v Jugoslávii.

puczmeloun
01.03.2023 5 z 5

Skvělé. Praktická mezinárodní politika předkládaná "agentem Jeho Veličenstva" (přitom pracovník MZV a později i cíleně* britský poslanec). A to vtipným drsným stylem přímo z terénu, kde se boj, politika a celosvětové dějiny míchají s osobními vztahy a momentkami doslova vystřiženými jak z Flemingových románů**. Umění zkratky, nadhledu i čtivého stylu. Tak to má být.

Především oceňuji:
- náhled do práce (a jaké vlastně? v knize se tomu docela vyhýbá) pracovníka britské ambasády v Moskvě v době Velké čistky – šílené pasáže především z procesu s Bucharinem, Jagodou a dalšími jako by vypadly z románu 1984 (je náhoda, že obě knihy vyšly v roce 1949?)
- "cestopisy" po zakázaných oblastech sovětských *stánů, kdy vrcholem je mrazivě-vtipný popis agentů NKVD, kterým spolu s Macleanem nezbylo nic jiného, než v Buchaře přenocovat v parku (oficiálně se zde ubytovat nemohl, tak posloužil park; a ho sledující tajní agenti za keřem dělali, jako že nic)
- pohled do speciálních britských operací v severní Africe během druhé světové války, které ukazují, jak je válka dlouhá, těžká a krom šílených nároků na materiál, lidi a osobní odvahu, jde také dost o štěstí (Maclean vše přežil, často o fous, přitom se jim toho vlastně mnoho nepodařilo, i když odlákávali "pozornost" z jiných míst bojiště – velmi důležité ve srovnání mj. s probíhajícími osvobozovacími boji Ukrajinců v roce 2023)
- propojení mezinárodní politiky a osobního vhledu během zapojení se do partyzánského boje v Jugoslávii, včetně setkání s Titem a následného sledování rozporů spojenců na linii demokracie x komunismus

* Aby právě mohl z MZV za druhé světové války odejít do aktivní vojenské služby, musel se stát politikem. A i když voličům cíleně říkal, že odejde do války a "poslancování" pro něj bude až druhořadé, stejně ho zvolili. Nebo jako konzervativce právě proto.
** Anotaci jsem před četbou neviděl a chvíli si říkal, zda se to zdá jenom mně. Ale teď je mi jasné, že ani náhodou. Celý ten mix válečného/diplomatického dění popisovaného odlehčenou formou doprovázený očividnou láskou k ženám dělá spojení s Jamesem Bondem prostě nepřehlédnutelné.

Lesní_chodec
08.01.2023 5 z 5

Při čtení máte občas pocit, že jde "jen" o dobrodružnou knihu pro dospívající chlapce. Přesto se všechno tak nějak stalo a je neuvěřitelné, že autor tohle všechno stihl za jeden lidský život. Měl štěstí v neštěstí díky době, ve které žil. Dlouho jsem se při čtení tak nebavil a netěšil se na další kapitoly. Pro lidi, kteří mají rádi historii a období IIWW opravdu nutnost.

palka452
13.12.2022 5 z 5

Velmi vtipné a zajímavé přirovnala bych k Heriotovy

olga8832
12.12.2022 5 z 5

Chorvatsko mám velmi ráda a je velice zajímavé poslouchat vyprávění Fitzroye Macleana o místech, na kterých je nyní pohoda, slunce a klid. Genius loci nezničila válka ;-)

psychocowboy
22.11.2022 5 z 5

Naštěstí jsem se nenechala odradit jednolitou masou textu. Ve Výpravách není jediná fotka ani mapka, není to totiž potřeba. Rozhled, sebeironie, smysl pro detail a bravurní vypravěčství úplně stačí.
Nevěřila bych, že lze novodobou historii Balkánu srozumitelně shrnout na 3 stranách (byť text je od kraje ke kraji a řádkování husté). Nevěřila bych ani, že budu se zatajeným dechem číst o operacích v africké poušti. Vskutku dobrodruh, tenhle Fitzroy!

Sandik
08.10.2022 4 z 5

Faktograficky i literárně naprosto skvělá autobiografická práce, která se čte doslova jedním dechem. Mimo jiné i proto, že navzdory dosti neveselým tématům je psána neuvěřitelně vtipně. Občas je trochu škoda, že některá místa nejsou podrobnější... Celkový dojem: 85%