Vyprávění o zázracích

Vyprávění o zázracích https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61960/bmid_vypraveni-o-zazracich-YLd-61960.jpg 3 4 1

Středověký život v zrcadle exempel Soubor exempel – stručných vyprávění s mravním ponaučením, vkládaných do kázání duchovních pro větší přístupnost a srozumitelnost, nabízí unikátní pohled na život středověkých lidí. Jakoby v zrcadle zachycuje jejich ctnosti i neřesti, víru i pochybnosti, zdraví i nemoci, námahy i kratochvíle. Autor sbírky, cisterciácký mnich porýnského kláštera Heisterbachu, směroval své dílo především k poučení řádovým novicům. I dnešní čtenáře však bezpochyby osloví bohatství informací o všech oborech a zákoutích středověkého života. Pozoruhodná jsou například zachycení zbožnosti, představ a často i krutého konce různých skupin heretiků – vyděděnců středověkého světa, či neobyčejná škála barvitých až bizarních líčení setkání s pokušitelem a úhlavním nepřítelem lidí – ďáblem. V úvodu zařazuje překladatelka knihy Jana Nechutová Caesariovo dílo do kontextu dobové literatury a upozorňuje ï na vztahy jeho souboru s prostředím středověkých Čech.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství , Historie

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Dialogus miraculorum , 1223


více info...

Přidat komentář

JulianaH.
25.05.2019 2 z 5

Dialogy s novicem mi přišly neživotné, odpuzujícím způsobem umělé a didaktické. (Ve stylu: „To máš pravdu. Nejprve, než mě ale poučíš o poslušnosti, mi ale řekni, co to je, co o tom praví Písmo, kolik je jejích druhů a zdali je tato ctnost obzvláště potřebná našemu stavu.“) Beze sporů, bez uvěřitelných citových hnutí, bez individuálního portrétu mluvčího a bez chlapeckých rysů dikce.

Caesarius je namyšlený a v mezích středověké konvence samolibý autor (akrostichy obsahují jeho jméno, novic mu neustále přitakává, což vlastně znamená sebechválu, a navíc je přesvědčen o potěšitelnosti a spasitelnosti svého díla).
Jeho pověrčivost a tmářství jsou přímo fantaskní, i když mám na paměti, že exemplum představuje žánr symbolistický. Očividně věří těm nejméně myslitelným nesmyslům, jako že žena ústy spolkla a pak s dítětem porodila živého hada. On sám zase zbožně spolkl historku o tom, jak bůh místo mnichů obrátil sklizený hrách, aby nezmokl, a současně jak ten samý bůh nechal uhořet opata rozprostřeného do kříže a s kajícím řetězem kolem pasu, který se k němu do poslední chvíle modlil.
Coby literatura monastická se Caesariova Exempla profilují silně antikleriálně: světští kněží prý žijí v hříchu a největším požehnáním je pro ně pokorný obrat k mnišství. A povyšují se, až běda. Prostě středověký monasticismus v celé odpudivosti.
Nemohu jaksi – jsem nejen historik, ale i člověk – Caesariovi odpustit, jak zatvrzele přeje kacířům jejich muka a věčné utrpení. Zdá se, že to dělá spíš z mnišské nadutosti než z lásky ke svému náboženství, k pravdě nebo k zachráněným duším. Albigenského rytíře, jenž věří v reinkarnaci, nazývá jenom proto hlupákem, ačkoli mně se zdá albigenské vyznání mnohem racionálnější než Caesariovo křesťanství.

A ke svojí mrzutosti jsem dostala u zkoušky otázky právě na tuhle knihu, která se mi ze všech středověkých děl líbila rozhodně nejméně.

Štítky knihy

středověk středověká literatura středověké rukopisy kázání, homilie latinská literatura exemplum

Autorovy knížky

Caesarius de Heisterbach
německá, 1180 - 1240
2009  65%Vyprávění o zázracích

Kniha Vyprávění o zázracích je v

Přečtených5x
Knihotéce9x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x