Vypravěčka

Vypravěčka https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360317/bmid_vypravecka-Nnr-360317.jpg 4 4 3

V tomto románu se rozvíjí a prolíná několik rovin, příběh mladé operní zpěvačky Kateřiny a dalších žen jejího rodu. Do rodinné historie významně promlouvá dramatický osud její prababičky, první rozvedené ženy v Týnici. Kateřina nacvičuje Kouzelnou flétnu, jako princezna Pamina se potýká s Královnou noci, bilancuje mezi vlastní kariérou a touhou po rodině, snaží se pochopit dávná tajemství a křivdy svého rodu a najít v něm své místo. Zdá se, jako by její život a budoucnost souzněla se všemi matkami a dcerami před ní… Vypravěčka spřádá příběh o pouti žen čtyř generací, které hledaly i ztrácely své dědictví a potkávaly se s láskou, vinou a odpuštěním. Jakou moc má nad člověkem minulost? A může jí vypravěčka osvobodit?... celý text

Přidat komentář

VáclaV111
02.02.2024 5 z 5

Hlavní hrdinka Kateřina je mladá žena, operní zpěvačka, toužící do mateřství, ale její tužby jsou dlouho nevyslyšeny, ačkoliv ženy v jejím rodě přicházely do jiného stavu lehce. Hlavní hrdinka se také musí smířit z brzkým odchodem na věčnost své matky.
V krátkých prózách autorka úsporným stylem popisuje retrospektivní děj, aby se následně vracela do přítomnosti. Eva Černošová na str. 13 píše: „A někdy si říkala, že ji ta slova už příliš tlačí. Vyžadují její pozornost. Provokují. Občas je slyší, valí se kolem ní, ale ona je jen sleduje. Nechytá. Nebo něčím jiným přebíjí. Kdy bude mít pocit, že už nastal správný čas? Ale která doba je dost dlouhá? Nebo ne moc krátká? Kdy bude správný čas všechna ta slova vysvobodit? Kdy jim dovolí, aby osvobodila ji?“
Autorka mě vtáhla do děje, knihu nešlo odložit, pokud jsem nepřečetl poslední slova.

petikakika
20.01.2022 5 z 5

Prečítané omylom, keď som si pri požičiavaní nevšimla že názov je rovnaký, ale autor iný. Napriek tomu prečítané za jeden večer a som za tento omyl rada. Pekná kniha.


lubtich
08.07.2020 3 z 5

Bylo to pro mě krapet krušné čtení, protože bereme-li v potaz existenci nějaké "cílovky", tak zde se mohu pokládat za její inverzní funkci. Ale i tak potěšující!
Zpracování ženské rodové části je úchvatné, rodinné nuance vztahů, profesní x vztahové dilema - promakané.
Sice lakonický, ale ucelený styl postupně dávkuje napětí (obzvlášť střídání krátkých vět umí autorka použít s grácií).
A výtečně propracovaná psychologie a vývoj postav, zejména tedy Kateřiny, čemuž svědčily i vnitřní monology.
Z dějových rovin mi nejvíce vyhovovala ta historická o Marii, to rodinné vztahové větvení.
Ne že by to nebylo záživné, ale mno, nesedlo mi to. Zřejmě proto, že to na mě není generačně/gendrově zaměřené. Ale pro ženy třeba v podobné situaci jako Kateřina - přímo supr dupr! A ilustrace též pohledné, i když trochu nadbytečné, ale proč ne, žejo.