Výpadek systémů

Výpadek systémů https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449531/bmid_vypadek-systemu-HWw-449531.jpg 4 354 93

Z deníků robokata série

1. díl >

V budoucnosti, která je ovládána technologickými korporacemi, musí být všechny vesmírné mise podpořeny a placeny všemocnou Společností. Výzkumné týmy jsou doprovázeny bezpečnostními androidy, které ovládá Společnost. Nicméně, pokud je svět budoucnosti založen na faktu, že vždy v soutěžích vyhrává nejnižší možná cena, bezpečnost nebude hlavní prioritou. Na vzdálené planetě pracuje tým vědců na povrchových průzkumech za bedlivého dohledu Společnosti. Ta má na místě droida, který ovšem hackoval vlastní systém, nabyl vědomí a nyní se identifikuje jako Vrahokat, byť zatím relativně v tichosti. Zatím pouze pohrdá svými lidskými stvořiteli a jediné co si opravdu přeje, je tiché místo daleko od lidí, kde by mohl přemýšlet nad svou vlastní existencí. Nicméně jeho plány jsou narušeny, když zmizí druhá z probíhajících misích. Tým vědců a Vrahokat musí zjistit pravdu. Vydávají se tedy na cestu...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely , Sci-fi

Vydáno: ekniha , Fobos
Originální název:

All Systems Red , 2017


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Úvod do Robokatovy série se mi velmi líbil. Jasně, že kniha není stoprocentně perfektní, ale já se při čtení bavil královsky.
Robot, který se zbavil nutnosti poslouchat řídící systém a stal se tak sebeuvědomělým není sice zcela originální téma, ale nadchlo mě, že celý příběh vnímáme právě pohledem robota. Kniha je velmi krátká, ale příběh má potřebnou hloubku pro toho, kdo ji hledá. Obsahuje napětí, akci a skrze útrpné sociální interakce robota místy i vtipná.
Konec mírně překvapivý, ale smysluplný, který pěkně otevírá prostor pro pokračování. Celkově dávám 5*, přestože ideální to není a při hodnocení pokračování budu asi přísnější. Každopádně Robokat bavil a zařazuje se mezi mé oblíbené postavy.

Bulba
Bulba
22.02.2024 5 z 5

Kniha je opravdu kratičká, ale líbila se mi, určitě sáhnu po dalších dílech.


MisakCZE
MisakCZE
30.12.2023 3 z 5

Kniha je snad první plnohodnotné sci-fi, do kterého jsem se pustil.
A nutno dodat, že to bylo dobré počtení. Sice taková jednohubka na jedno zimní odpoledne, ale zato velmi chutná jednohubka.
Vypravěčem příběhu je robot, který hacknul sám sebe, oplývá skvělou sebeironií, miluje sledování seriálů a zároveň je tak trochu asociál. Zní to jako komedie roku, ale nenechte se zmást ... pro mě to bylo klasické meziplanetární sci-fi s občasnými úsměvnými momenty.
Další díl si nenechám ujít.

m2056
m2056
10.11.2023 1 z 5

Kniha je zklamání začátek dobrý ale to je vše co Kniha nabízí jinak je to ztráta času raději jinou knihu zvolte.

DaNDee
DaNDee
07.09.2023 odpad!

Mně se to nelíbí.

(RIP na str.62)

Andynka
Andynka
17.07.2023 3 z 5

Další kniha ze společného čtení s dobrovským.
A po dlouhé době jsem se dostala k sci-fi a byla to fajn změna.
Výpadek systémů je opravdu utla kniha, kde se ale alespoň pořád něco děje.
Je to svižné, napínavé, zábavné čtení o robotech. A já nebudu váhat se pustit do dalších dílů. Tuhle umělou inteligenci, která se vymyká kontrole vědců mám v knihách moc ráda.

Jidu
Jidu
29.06.2023 2 z 5

Musím říct, že mé první seznámení s tímto žánrem nedopadlo moc dobře. Na knihu jsem se těšila, protože je malinká a myslela jsem si, že na start ideální. Ale bohužel.

Autorka nám moc nepředstaví svět, ve kterém se děj odehrává. Vše bere tak povrchově. Také jsem čekala více technických věcí. Může to být má zkreslená představa o sci-fi, ale toto jsem čekala propracovanější.

Co se týká našeho Robokata, tak ten neustále omílá sledování seriálů a jeho antipatii k lidem. To je v tak krátké knížce minimálně 10x. Autorka se do děje snažila zakomponovat vtipné situace, ale přišlo mi to dost na sílu.

Ať nejsem jen negativní, tak musím říct, že námět mě zaujal. Trochu více to propracovat a bylo by to velmi dobré. O tom vůbec nepochybuji. Výpadek systémů beru jako takový nepovedený pilotní díl. Neznamená to, že bude špatná celá série, ale rozhodně to trochu odradí. Upřímně si další díly asi nepořídím.

Celkově knihu hodnotím jako slabší podprůměr a moc ji nedoporučuji. Myslím si, že se v tomto žánru dá najít lepší série.

denoush
denoush
21.06.2023 5 z 5

Moc pěkná oddechovka. Děj byl zajímavý a kniha se velice rychle četla. Sáhl jsem po ní, protože byla na internetu sleva, že každý díl stál jen 99 Kč, a tak jsem se trochu bál, jak na tom bude obsahově. Ale překvapila a moc jsem si jí užil.

Josefina636
Josefina636
19.06.2023 5 z 5

Nezvyklý charakter hlavní postavy. Těším se na dvojku :)

drakamena
drakamena
27.05.2023 3 z 5

Hezký, i když trochu jednoduchý příběh se sympatickými postavami. Škoda, že autorka nešla trochu víc do hloubky, nerozvedla svět, ve kterém se kniha odehrává, a nepopsala trochu barvitěji jednotlivé bitky i samotnou planetu, na které se tým nacházel.

Sitth
Sitth
10.05.2023 odpad!

Že já vůl jsem skočil na lep prodejci se slevovou akcí na celou sérii! Už dlouho jsem větší zoufalost nečetl. Jednoduché nerozvité věty nedávající mnohdy smysl. Nevím, zda je to autorčiným stylem psaní nebo nešťastným překladem, ale mnohdy jsem skutečně nevěděl, co chce básník říci. Nejdřív jsem se vracel o několik vět a pátral, pak jsem rezignoval a knihu dočetl. Neustále se opakující rádoby vtipná situace se seriály se ohrála po prvním použití...
Víc k tomu nemá smysl moc psát, dávám 1/6, škoda, že nejde dát 0. Podle mě se do druhého dílu asi dlouho nepustím, tedy jestli vůbec někdy.

hanzmb
hanzmb
27.04.2023 4 z 5

Taková startovací chuťovka. Základní nápad není špatný, ale na těch pár stránkách toho moc nedokážete ukázat. Uvidím, jestli se autorce podaří v dalších dílech to pořádně rozehrát.

Vixiene
Vixiene
17.04.2023 3 z 5

2,5/5

Nebylo to špatné a četlo se to rychle a snadno, ale že bych dovedla teď, po asi měsíci říct, o čem kniha byla - to nehrozí. A to bohužel není nikdy moc dobré znamení. Hodně přemýšlím, jestli se budu chtít někdy vůbec pustit do dalších dílů, ale knihám hodně hraje do karet, jak jsou kratičké, byť na 160 stranách se toho moc nedozvíte, rovnou se pálí do akce.

Kdo má rád sci-fi, tak pro něj asi ideální jednohubka na odpoledne, která neurazí, ani nenadchne.

Dragonian
Dragonian
17.03.2023 2 z 5

Kniha se snaží být vtipná, trochu zbytečně na sílu. Ničím překvapující, takový průměr. Nenadchlo mě to a další díly číst nebudu.

R47
R47
25.01.2023 3 z 5

Příjemná oddychovka. Sci-fi varianta humoristických deníků (Adrian Mole, Poslední aristokratka, Bridgitt Jones). Autorka si moc neláme hlavu se svým světem, hlavní hrdina je ale sympatický tím, jak se bojí lidí (právě proto, že je "robokat"), jak před nimi utíká. Těžko ale říct, jestli se pustím do pokračování. Někteří čtenáři tvrdí, že teprve uzavřená série dává celý smysl a tím i vysvětlení, proč kniha dostala tolik cen. Tenhle první díl ale bůhvíjaká bomba není. Možná to teda měli vydat komplet v jedné knize. Co si budem nalhávat, vydat 160 stran velkým písmem a se spoustou stran prázdných, svědčí spíš o vydavatelském kalkulu.
AKTUALIZACE: Dal jsem si druhý díl a ten je fantastický. Moc mě bavil a přiměl pustit se do dalšího. Už to dočtu celé. Ale myslím, že tady vydavatel udělal fakt chybu. Měl to vydat najednou. Ten druhý díl je víc o tom, jak se robokat "proměňuje" v člověka, i když jsou mu lidé vyloženě odporní.

Atara16
Atara16
12.01.2023 5 z 5

Taková krátká oddechová na večer.
Mě se líbila.

Frizer
Frizer
18.12.2022 1 z 5

Krátký příběh, nenašel jsem na něm nic zvláštního. Jako jeden díl, sci-fi televizní show asi ok. Za hodinu to ale dokončíte. Takže možná dobré na jeden den do MHD. Zajímavá premisa robokata sledujícího telenovely se vyčerpá po pěti stránkách a zůstane nuda.

cathyblack
cathyblack
11.12.2022 4 z 5

Nenáročný a vcelku zábavný sci-fi příběh o robotovi, který se nebezpečně podobá lidem. Taková fajn jednohubka. Robot sleduje po večerech seriály, jako každý druhý z nás. Postava Robokata je lidská, sympatická, připravená na to být nepřipravená a rozhodovat se na poslední chvíli. Přečteno před hrozne dlouhou dobou a stále jsem nalákaná na další díly. Bůhví proč je stále ignoruji.

Dym
Dym
18.10.2022 3 z 5

Takový krátký příběh o jednom robokatovi, který se podobá lidem, víc než si myslí. Líbilo se mi jak hlavní postava uvažovala, a že se nejednalo o žádného hrdinu se vznešeným cílem. Ani konec mě nezklamal. K robokatovi to sedlo. Docela fajn čtení

coquus
coquus
04.10.2022 4 z 5

Krátký příběh, který na mě působil jako předehra k něčemu rozsáhlejšímu. Postava robokata byla velice sympatická, a to i díky občasnému komickému glosování dané situace. Samozřejmě se jedná o odpočinkové čtení, tak jsem k tomu přistupoval a nebyl jsem zklamán, spíš naopak.

"Je to prostě skvělá šéfka. Musím se jí jednou nabourat do osobní složky a uvést to tam."

"Navíc tu jako posilu měli robokata, kterému šlo především o to, aby mu každý dal pokoj a neotravoval ho, když si chce zkouknout svoje oblíbené seriály."