Vypadáme, že máváme

Vypadáme, že máváme https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222296/mid_vypadame-ze-mavame-z7L-222296.jpg 3 12 2

Básnický debut Luboše Svobody s názvem Vypadáme, že máváme je malým katalogem zvrtnutých střetnutí či příznivých situací, které se nečekaně vymkly. Svoboda je zaznamenává a třídí systematicky, pečlivě, s láskou i náruživostí sběratele. Někdy s potutelným úsměvem, nikdy výsměšně. „Za Svobodovými úspornými vpády do intimností a rituálů číhá svět lidí ve své strohé podstatě,“ píše básnířka Martina Blažeková.... celý text

Přidat komentář

mahdal
06.11.2020 4 z 5

Pro mě zajímavá sbírka; na tohoto autora jsem narazil náhodou, měl jsem chuť na něco méně známého, na něco nového. To jsem našel! Kraťoučké básnické útvary, básnické zastavení, miniatury jsou opřeny o každodenní život. Často mi tyto verše tematicky připomínaly prvotiny P. Hrušky a jeho minimalismus. Nebyl to vůbec špatný pokus!

lubtich
03.10.2020 4 z 5

do batohu si notebook dávám ještě teplý
aby mi hřál záda

zpátky koupím chleba na rohu
(s. 17)

Strohé verše všednodennosti, za kterými se ale skrývá mizení skutečností a technologická odměřenost, což jsou dost osvěžující témata. Stejně tak i motivy, od anglicismů, počítačové terminologie, názvy prášků či překroucených výrazů. Občas je to tak banální, až je to příliš banální. Nicméně i tak je to potřeba číst pomalu, byť se na to verše svou délkou netváří. Bez patosu a pěkně, těším se na Rád čichám ke zvířatům, která si vycpala ty!

na vesnici se dny
šourají jako dny
než dohárají k západu
slepice a vypínače
zůstanou ležet povypínané
jen rotoped
na místě z místa
jede
(s. 23)