Výnimočná

Výnimočná https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91767/vynimocna-91767.jpg 4 352 52

Sedm království série

1. díl >

Dej sa odohráva v krajine, kde sa rodia ľudia so zvláštnou schopnosťou, výnimočným obdarením. Ostatní sa ich boja, pohŕdajú nimi, alebo ich zneužívajú. Hlavná hrdinka románu Katsa bola obdarená schopnosťou, ktorou sama pohŕda. Je výnimočná v zabíjaní. Jej život ovládol strýko Randa, kráľ Middlensu. Mala zaňho vykonávať nekalú prácu, trestať, mučiť alebo zabíjať každého, kto sa mu znepáči. Keď sa prvý raz stretla s princom Poom, ktorý bol obdarený schopnosťou bojovať, nemala ani tušenie, ako sa zmení jej život. Nikdy by jej ani na um nezišlo, že sa stane jeho priateľkou. Nikdy by si ani nepomyslela, že sa dozvie celú pravdu o svojom výnimočnom nadaní, príšernom tajomstve, ktorým by dokázala zničiť všetkých sedem kráľovstiev.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , EDIPOSS
Originální název:

Graceling , 2008


více info...

Nale
Nale
26.10.2023 5 z 5

Po dlouhé době krásná fantasy, která stojí za to si přečíst. Katsa se mi zamlouvala, protože (konečně!) není přes kopírák jako jiné hlavní ženské postavy. Proč? Protože má hloubku. Stejně tak jsem si naprosto zamilovala Poa.
Svět sice není nijak propracovaný, ale to ani u oddechovky nečekám. I když mi to tam trochu chybělo. Stejně tak bych uvítala víc vedlejších postav, které by se zapojili do děje.
Co se mi dále líbilo, byla milostná linka mezi Katsou a Poem - milá, nádherná, pozvolna se rozvíjela. Kolikrát jsem se přistihla, že se při jejich konverzacích nemůžu přestat usmívat. Všechny moderní YA fantasy by si z téhle knihy měly vzít příklad. Žádný sexy namyšlený badboy, který hrdinku přesvědčuje, že je neodolatelný alfasamec, co vrčí při každé příležitosti, žádná jednoduchá ženská, která popisuje jeho dokonalé tělo na každé druhé stránce a podlamují se jí z jeho dechu kolena. A žádný hloupý milostný trojúhelník!
Na takové ptákovinu tu fakt zapomeňte.:)
Katsa a Po patří mezi nejsympatičtější dvojici, o jaké jsem kdy četla. Jaká škoda, že další díly jsou o někom jiném. Nebo možná ne. Možná je dobře, že se jejich příběh uchová takhle.

Jen Bitterblue tam byla opravdu navíc, jak tady někdo zmiňuje. Kdyby tam nebyla, možná by byla kniha ještě lepší.

Konec mě překvapil. Není to klasický happyend, ale ani nic úplně depresivního. A mě upřímně sedl. !!!SPOILER!!! (bylo mi strašně líto, že Po oslepl, ale život není fér a právě proto je kniha více... realističtější? Nevím, jak bych to přesně popsala, ale rozhodně se liší mezi všemi těmi přeslazenými YA) !!!KONEC SPOILERU!!!

Graceling vřele doporučuju všem, kteří touží po pohodovém, nenáročném čtení při dlouhých večerech nad šálkem dobrého čaje. <3

E.T.007
E.T.007
20.07.2022 5 z 5

Jedným slovom PERFEKTNÉ...

Fakt skvelý, zaujímavý fantasy príbeh. Ja osobne si neviem predstaviť, že by niekoho sklamal, a rozhodne ho odporúčam prečítať.


Yustina
Yustina
20.03.2022 4 z 5

Mě osobně se kniha líbila a dobře četla

jitka_dankova
jitka_dankova
09.01.2022 2 z 5

(SPOILER) Pohádkové fantasy dobrodružství o dívce, která si ponejvíce cenila své nezávislosti. Po delší době jsem četla knihu v er-formě a znovu jsem si připomněla, proč knihy z tohoto odosobněného pohledu moc nechci číst. Nedařilo se mi do knihy ponořit. Charaktery postav mi přišly takové plytké. "Výjimečnost" mi tam přišla taková, no, nepropracovaná. Romantická linka tam sice byla, ale ne taková, jakou bych si představovala. Taková, no... nějak odbytá. Konec knihy mne akorát naštval a působil na mne dost depresivně. Nějak jsem prostě zápletku knihy nedokázala ocenit. Další díly ani číst nebudu (jsou o jiných osobách, z jiného času, nenavazují).

knihomolka_eli
knihomolka_eli
06.08.2021 4 z 5

Výnimočná ma bavila od prvej strany po poslednú. Námet ľudí s výnimočnými schopnosťami sa vyskytuje vo viacerých knihách, ale tu sa mi jeho spracovanie páčilo zatiaľ najviac. Schopnosti výnimočných nie sú rovnaké, nie sú rovnocenné a o to je to zaujímavejšie. Dokonca mi ani hlavní hrdinovia neliezli na nervy, čo sa mi často pri YA knihách stáva, keďže postavy sú často nezrelé a naivné. Tu ich charaktery autorka poňala zaujímavo. Boli to v podstate rozvážni a inteligentní mladí ľudia. Okrem hlavných postáv som si obľúbila aj vedľajšie, okolo ktorých sa síce dej netočil, ale boli mi sympatické. Katsa bola svojou podstatou správna ,,rebelka". Postupne sa objavovala, začala chápat svoje schopnosti a takisto Po postupne objavoval tie svoje. Katsin bratranec mi bol neskutočne sympatický, už len pre tie modré vlasy :D . Po bol dokonalým hrdinom, tie oči som si vedela predstaviť úplne detailne a nepochybovala som, ako veľmi bol pre Katsu ten pohľad spaľujúci. To, ako pomáhali princeznej bolo napínavé. Neprekážalo mi jej meno, mne sa dokonca páčilo asi najviac. Horšie to bolo s menom Randa...čítam popri tejto sérii aj Outlander a stále mi šiel pre očami Randall :D . Výnimočná bola jednou z mála kníh, ktorým by som kľudne pridala ešte zopár strán, pretože mi chýbala viac rozvinutá romantická línia, chýbalo mi aj odhalenie Leckových tajomstiev, hlavne príčina, aby čitateľ pochopil, prečo bol schopný toho, čoho bol a tiež mi prišli udalosti na Poovom hrade príliš rýchle, hoci aj tak boli napínavé, ale na mňa to napätie mohlo ešte trošku vygradovať. Taktiež som dúfala v iný koniec. Predsa len Katsa mohla mať názory na svoju ,,slobodu" pred spoznaním Poa iné, ale časom sa názory môžu zmeniť....a tiež mi bolo ľúto následku úrazu Poa...dúfala som, že s tým Katsin bratranec aspoň niečo zmôže. Možno sa ešte niečo z toho, čo mi nebolo úplne jasné, dozviem v Iskrivej, keby aspoň o tom Leckovi a možno až niekedy v ďalších knihách, keďže autorka stále píše. Keby aj nie...Výnimočná bola naozaj peknou knihou a každopádne sa teším na ďalšie.

Libris_Na_Ex
Libris_Na_Ex
16.05.2021 4 z 5

Hvězdičku dávám dolů hlavně z důvodu, že Ohnivá mě prostě bavila víc, víc postav jsem si užila mnohem víc a celkově příběh mě nadchnul víc. A asi i za ten milostný trojúhelník, který mi až tak moc nevadil protože za a)hrdinka celou dobu nevzdychala, že nyví koho si vybrat, ale od začátku měla jasno a za b)je to stará fantasy a v té době milostné trojúhelníky ještě nebyly všude.
Jinak je to skvělá oddechová young adult, kde si nervete vlasy jak jsou hrdinové úplně pitomí, naopak. Myslím, že autorčina nejsilnější stránka jsou právě postavy, které mají svou osobnost a prostě si je zamilujete. Tady to za mě jednoznačně vedl Po, který je prostě božan.
K tomu je tu magie, která možní není nejoriginálnější, ale rozhodně je zajímavě poddaná a funguje.
Prostě strašně dobrá věc, kterou si užijete.

Jass
Jass
12.02.2021 4 z 5

Kočka mi ten komentář smazala hned po tom, co jsem dopsala poslední větu... věřili byste tomu? Já teda ne... (Proč si to dělám?! Proč se nikdy nepoučím?! No nic, tak ještě jednou...)
Knížku jsem četla podruhé v rámci mého předsevzetí dočítat rozečtené série - že je to první díl, říkáte? Ano, jenže jsem se k těm dalším dvěma nikdy nedostala a už je to nějakou dobu, co jsem četla ten první, a tak proč ne... Šest let je dlouhá doba, a tak jsem celkem předpokládala, že se mi knížka nebude líbit tolik jako napoprvé, ale překvapivě hodnocení zachovávám, řekla bych, že čtyři hvězdičky si knížka zaslouží. Snad jde až trochu příliš po povrchu a snesla by o trochu více propracovanosti, nicméně je cílená na mládež, takže bych řekla, že je v tomto ohledu dostačující. (Navíc jde celkově dost mimo YA trend a to je tak neuvěřitelně osvěžující.)
O čem je ale potřeba mluvit nejvíc je Katsa... jak mohla být hrdinka jako je ona napsána na počátku Twilight manie je naprosto mimo moje rozumové schopnosti. Pravda, jsem trochu zaujatá, protože pro hrdinky, které dokážou složit kohokoli v místnosti (viz Diabolik a Šachovnice bohů) mám zkrátka slabost. Ale přesto, Katsa je inteligentní žena hledající sama sebe a svoje místo ve světě a její úvahy o svobodě jsou daleko víc, než bych kdy od jaké YA fantasy očekávala. Pravda, někdy byla její postava proti tradičnímu obrazu ženství snad až příliš vyhrocená (na můj vkus), ale na druhou stranu je takový typ hrdinek je v knihách potřeba, protože ženy, které sdílejí Katsiny pocity bezpochyby existují a poselství, které tu autorka vysílá je bezpochyby krásné.

"Kdyby si vzala Poa za manžela, slibovala by budoucnost, o které ještě nevěděla. Protože jakmile by se stala jeho ženou, byla by jí navěky. A i kdyby jí Po dával svobodu, vždycky by věděla, že je to dar. Její svoboda by už nepatřila jen jí; bylo by na Poovi, jestli ji dá, nebo odepře. Věděla, že to druhé by se nestalo nikdy, ale o to nešlo. Pokud by ta svoboda nevycházela jen z ní, nebyla by doopravdy její." (!!!!)

Co se týče některých stížností v komentářích - Bitterblue - mě osobně z nějakého důvodu přišlo její jméno roztomilé, a tak mi nevadilo, nicméně je pravda, že se zdá. že se do příběhu moc nehodí. Osobně si myslím, že to je problém poněkud nekonzistentního překladu. Podobný problém by se totiž dal najít i jinde například jediná přeložená země je "Mezizemí" a tak mezi ostatními vypadá jak pěst na oko. Nicméně si nejsem jistá, jak by se situace se jmény dala zcela vyřešit. Překlad byl místy nešťastný v tom, že zvolil podobné názvy - viz zmíněný problém "Randa" vs "Rada", který jsem při čtení taky měla, nicméně to není chyba autorky, protože v originále si slova vůbec podobná nebudou (pravděpodobně, nekontrolovala jsem). Celkově byl ale překlad slušný, obzvlášť vzhledem k tomu, co za hrůznosti občas vychází teď, takže si naprosto nemůžu stěžovat...
Co se následků a důsledků týče, jsem naopak velmi spokojená. Medicínsky je to - podle mých velmi omezených znalostí - velmi přesné a realistické. A celkově se mi ten motiv dost líbí - mám z toho určitý pocit nedokonalosti, ale upřímně nemám žádné konkrétní výtky. Co mě osobně trochu vadilo, byl raketový vývoj schopností hlavních protagonistů, byli snad až moc dobří. Nicméně to neprotiřečí světu, který autorka vytvořila (talenty si nemají být rovnocenné), nicméně mi občas přišlo, že trochu víc rizika by nebylo naškodu - ne, že že by ho tam později nebyla spousta...
Celkově doporučuji, ale rozhodně do toho nejděte s očekáváním epické fantasy, ale spíš slušné fantasy oddechovky, která je chytřejší, než se na první pohled může zdát.
P.S. Péče, kterou autorka věnuje tomu, aby bylo zřejmé, že se nejedná o násilný vztah, přesto že spolu protagonisté pravidelně zápasí je obdivuhodná a naprosto si mě získala. Ta kniha vyšla před deseti lety a je uvědomělejší, než některé knihy, co vycházejí teď... Jsem ohromená.

Inugoya
Inugoya
11.08.2020 3 z 5

Lepší průměr. Teda až na ten konec.
V knize je několik pěkných motivů, hlavní postavy jsou relativně sympatické, ale je to celé nějaké plytké a uspěchané. Často mě napadala paralela s Maasovou a jejím Skleněným trůnem.
Konec byl divný a to, co se stalo hlavnímu hrdinovi, bylo poněkud přitažené za vlasy.
Taky mi občas dělalo problémy rozlišovat, kdy se mluví o Randovi a kdy o Radě.
Jméno Bitterblue mě doslova iritovalo, působilo to jako pěst na oko, a do daného světa moc nezapadalo.

Jinak lze doporučit jako oddychovku, cílovku to možná nadchne více.

Starlet
Starlet
30.06.2020 5 z 5

Tato kniha je sice starší, ale na kráse ji nic nevzalo. Byl to úžasně vystavěný příběh s úžasnými postavami, které se postupem celé knihy snažíte pochopit a přijít na kloub jejich schopnostem. Máme tu kruté krále, lidi s nadáním, nádherné prince s legračním jménem a jednu dívku, u které budete žasnout co všechno dokáže.
Mám ráda takové knihy, kdy hlavní hrdinka dokáže být plně soběstačná a nijak se nespoléhat na muže. Katsu jsem si okamžitě zamilovala, byla mi velice sympatická a Po, no co dodat on a jeho oči. Magický svět a celkově země a její politika byla skvěle vystavená. Celý příběh krásně plynul, nikde se nezastavoval. Jediné co mě mrzí, tak rychle napsaná zápletka s hlavním záporákem, přišlo mi to hodně uspěchané, ale to je asi jediné.

I když u nás vyšel jen první díl, nic to na kráse této knihy nebere. Knihu můžete brát jako stad alone, protože každý díl v této sérii je vlastně o jiných postavách.

Kdybych mohla knihu přirovnat ke známe ya sérii, je to Skleněný trůn.

Tyna_V
Tyna_V
23.06.2020 4 z 5

Kniha spíše pro dívčí čtenářky. Čtivě napsaná, ale některé pasáže trošku přitažené za vlasy. Milovníky fantasy však hádám nezklame.

BarkaS
BarkaS
04.06.2020 5 z 5

Jedna z nejbáječnějších knih, kterou jsem v poslední době četla. Má svoje mouchy, hlavní hrdinka občas jedná divně, ale i tak to bylo příjemné setkání. Skvělé je i to, že přestože jde o knižní sérii, kniha je “samostatnou jednotkou”, která začíná i končí a dá se číst samotná, aniž byste museli investovat stovky korun a nudit se vatou pěti dalších dílů, abyste se dozvěděli, jak to v šestém díle dopadne (případně nebyli zmatení po vynechání pěti vložkových dílů). Prvotní orientace ve světě hrdinů je trochu složitá a krkolomná. V českém překladu ještě trochu víc komplikuje situaci král Randa a Rada, kterou hrdinka založila. Od zhruba poloviny je to jízda, zadržíte dech a fandíte a fandíte, pak se to ještě víc komplikuje a pak... To už musíte zjistit (nebo už jste zjistili) sami.

SarahRoyalAss
SarahRoyalAss
11.07.2018 4 z 5

Sice jsem nepropadla knížce už na začátku, ale postupně jsem se do ní začítala čím dál víc až mě to úplně pohltilo.
Má to akční rozjezd ale člověk neví, co se děje. Brzy to ale začne vše dávat smysl. Hrozně zajímavý nápad a dobře rozvinutý. Postavy mě bavili, styl psaní mě bavil a v poslední části knihy jsem stránky doslova hltala. Občas mě tedy dost vytáčely Katsy výlevy a malé chybky, ale jinak nic hrozného.
Skvělá knížka! :)

Lily-fairy
Lily-fairy
13.12.2017 4 z 5

Nenáročná, ale krásná kniha! Bohužel hvězda dolů musela jít za nějaké chování Katsy a za lehce odbytou romantickou linku

nani_nka
nani_nka
23.08.2017 3 z 5

Knihu som prvýkrát čítala počas letnej brigády na strednej škole a bola som ňou naprosto uchvátená. A preto keď som si o niekoľko rokov na ňu spomenula, tešila som sa, že si ju znova prečítam. Avšak tentokrát sa mi až taká úžasná nezdala. Síce ide o naozaj dobrú fantasy a celý príbeh 7 kráľovstiev, kde žijú výnimoční ľudia s rôznofarebnými očami obdarenými výnimočnými schopnosťami, bol naozaj zaujímavý, len nejako mi vadila hlavná postava Katsa. Katsa bola na môj štýl veľká tvrďáčka, ktorá aj keď našla svoju lásku Poa, si podľa mňa viac cenila svoju nezávislosť. A ja ako milovníčka úplne sladkých happy endov som bola sklamaná.

katkavasik2908
katkavasik2908
30.05.2017 4 z 5

Tahle kniha byla skvělá, ale asi jsem si na ni vybrala špatný čas. Rozhodně je to výborné fantasy, hlavní hrdinka je úžasná a nikdy mě nenudila. U některých částí jsem se i zasmála, ale i tak tam byli části, které mě nebavili. Měla jsem chuť je přeskočit, ale vydržela jsem. Naštěstí ty nudné části se tam objevovali málokdy, takže nakonec se ukázalo, že to byla dobrá volba. :)

terr0225
terr0225
02.03.2017 1 z 5

Kniha mě ze začátku bavila, ale ke konci příběhu už jsem četla spíše z donucení. Konec mi přišel odbytý. Závěr se mi vůbec nelíbil. Tak jak mě ta kniha ze začátku nadchla tak konec mě velmi zklamal.

Tenebien
Tenebien
20.02.2017 4 z 5

Měla jsem pár výhrad (někdy hlavní hrdinka a tempo příběhu), ale i tak se mi kniha líbila. (čteno v originále)

Zelený_Drak
Zelený_Drak
07.01.2017 3 z 5

Z počátku jsem pomýšlela na horší hodnocení, protože kniha na mě působila po stylistické stránce začátečnicky a po obsahové slibovala samá klišé. Opravdu je plná klišé, ale v podobě, ve které o nich chceme číst stále dokola.

Katsa je archetyp Artemis. Nedostižná bohyně lovu, která se nikdy nevdá a mateřství ji neláká. S tím, jak dorůstá, se vyvléká z podmínek, do kterých se narodila, a stává se silnou samostatnou bojovnicí a ochránkyní slabých a utlačovaných. Vlastní city si ale nechce ani připustit. Knihu bych doporučila hlavně dívkám, které oslovil tento odstaveček. Hlavní hrdinka jim pravděpodobně bude sympatická.

Po je silný hned v několika mužských archetypech. Jako Bojovník zná své možnosti a omezení. Jeho ego mu nebrání přiznat si, že není v každé situaci tím nejpovolanějším. Jako Milenec je vnímavý a dokáže přijímat ostatní takové, jací jsou. Také ale chce být přijímán a zde představuje problém jeho odlišnost. Navíc má v sobě rozvíjející se aspekt Šamana.

Svět je plný Králů-Tyranů. V hlavním záporákovi převládá archetyp Mága-Manipulátora, ale nechybí ani Bojovník-Sadista a Král-Tyran.

Velmi se mi líbilo, jak autorka otevírá ve svém neoriginálním pseudostředověkém fantasy světě a ohraném příběhu témata (kýče), která jsou vždy aktuální v našem světě. A především, jak nenásilně a přirozeně zpracovává přes hrdiny téma růstu. Její Výjimeční nejsou vlastně nijak zvlášť exotičtí. Jen mají extrémní talenty.

Další díly nevyšly česky a slovenský překlad se mi zdá méně kvalitní. Pokud si tedy přečtu i další dva příběhy ze Sedmi království, bude to nejspíš v originále. Zrovna tak pokud bych se vracela k tomuto, dala bych přednost angličtině. Přesto bych českým čtenářům, kterým se kniha líbila a na angličtinu si netroufají, doporučila, ať si ty další díly přečtou slovensky. Vždyť je to (pro nás, kterým je čeština mateřštinou) jediný cizí jazyk, ve kterém si lze užít četbu, aniž by se mu člověk kdy musel cíleně učit. Ještě jsem nepotkala mladého Slováka, který by si stěžoval na čtení v češtině, ale kdykoliv je nějaká kniha dostupná slovensky a česky ne, naše mládež (ale i ročníky starší než já) div nebrečí. A zbytečně, protože je to jen otázka zvyku a knihy se často dají sehnat i u nás (v tomto případě už jen Ohnivá, Iskrivá je vyprodaná).

NelaNetol
NelaNetol
23.11.2016 5 z 5

Velice mě zaujala myšlenka odlišného druhu lidí. Knížku si rozhodně přečtu víckrát neý jednou.

Alilea
Alilea
07.11.2016 5 z 5

Knížka byla nádherná, vtáhla mě hned při první stránce do děje, v podstatě jsem ji zhltla jedním dechem. Sice se nejedná o žádnou těžkou četbu, ale o to víc se člověk bezmyšlenkovitě baví. Hrdinka je prototyp moderní ženy, která se nikdy, nikde a k nikomu nechce vázat, a podle toho také vyznívá i její vztah s princem Poem. Je-li to dobře či nikoliv posuďte sami. Mě se kniha rozhodně líbila.

Štítky knihy

pro mládež

Autorovy další knížky

Kristin Cashore
americká, 1976
2009  87%Výjimečná
2010  86%Ohnivá
2012  83%Iskrivá

Kniha Výnimočná je v

Právě čtených4x
Přečtených500x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených57x
Knihotéce216x
Chystám se číst249x
Chci si koupit23x
dalších seznamech8x