Vynálezce Tadeáš

Vynálezce Tadeáš https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246069/bmid_vynalezce-tadeas-9r5-246069.jpg 4 10 4

Existuje jeden úžasný a záhadný vesmír, který máme skoro na dosah, a přece o něm mnoho nevíme - náš mozek. Proč a jak přemýšlíme? Co našemu mozku prospívá? A jak se rodí chytré vynálezy? Bystrý Tadeáš vypráví všem začínajícím čtenářům o svých neuvěřitelných nápadech a jeho tajemný skřítek odhaluje, jak to chodí v naší hlavě. Jestli si myslíte, že vynálezcem musí být jen starý a fousatý podivín, tak jste na omylu. Vynálezcem se může stát kdokoli, kdo má v hlavě pořádek. Třeba jako Tadeáš, který už odmalička toužil stát se vynálezcem, a jeho přání se mu splnilo. Seznámil se se skřítkem, který se stará o jeho mozek, a od něj se dozvěděl, jak může svému mozku pomoci, aby lépe fungoval. A pak už to šlo ráz naráz, Tadeáš vynalézal a vynalézal... Jste zvědaví, co všechno vynalezl? Přečtěte si Tadeášův příběh.... celý text

Atlantis
Atlantis
15.09.2021 3 z 5

Divná a nevyvážená kniha. Na jednu stranu je zde docela konkrétně popisována činnost mozku, jen abychom za pár stran měli věřit tomu, že za vše vlastně může trpaslík se smetákem. Nebo to byl jen sen? Nemluvě o tom, že autorka tráví dost času tím, aby popsala konkrétní vynález, jen aby ilustrace potom ukazovala něco úplně jiného. Přidejte si k tomu, že Vynálezce Tadeáš nedokáže nijak smysluplně zakončit svoje vyprávění a máte další neslanou nemastnou českou záležitost.

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova
20.09.2020

Podezřívám přinejmenším ilustrátorku, a dost možná i samotnou autorku, že nemají potřebnou technickou představivost či pochopení, aby Tadeášovy vynálezy vymyslely/nakreslily funkčně (až na tu kladku). U podobně zaměřené knížky považuju tak očividné nesmysly za problém.
Kromě toho mi vadilo, že se "uklízení mozku" omezuje čistě na intelekt. Známe snad dost lidí, kterým to v této oblasti šlape perfektně, přesto exkurze do jejich mysli evokuje spíš kabinet hrůzy. Přesně před takovou redukcí se snažím svoje děti varovat a nelíbí se mi, když mi to autoři dětské literatury kazí :o)


triatlet
triatlet
11.03.2020 4 z 5

Po úvodní části, která nejmladší čtenáře seznamuje s fungováním mozku, přichází tři Tadeášovy úspěšné pokusy o vymyšlení vynálezu.
Nápadité a zábavné čtení pro nejmladší čtenáře doprovází pěkné ilustrace Zdeňky Řezbové Morávkové.

Broukodrak
Broukodrak
07.02.2017 5 z 5

Líbilo se mi že Tadeáš stavěl svoje vynálezy z toho co našel doma.