Výměna

Výměna https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475030/bmid_vymena-g91-475030.jpg 4 225 61

Leena má po krk života v rušném velkoměstě, její babička se nudí na ospalém venkově. Možná je nejvyšší čas na výměnu! Když si přepracovaná Leena musí vzít dvouměsíční dovolenou, odjede nabrat síly do domu své babičky. Z Eileen se na prahu osmdesátky stala svobodná žena, ale v malé vesničce v Yorkshiru je o vhodné nápadníky nouze. Leena proto přijde s geniálním řešením: vymění si bydliště. Zatímco babička objevuje on-line seznamku a vychutnává si život v centru Londýna, vnučka se potýká s nečekanými problémy na venkově... včetně jednoho otravného učitele, který je ale neodolatelně sexy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Motto
Originální název:

The Switch , 2020


více info...

Přidat komentář

adela2230
28.03.2024 4 z 5

Kniha je zajímavá. Řeší se důležité téma a zároveň je protkaná skvělým humorem.

monika0181
15.01.2024 4 z 5

Nejvíc se asi shoduji s komentáři petusska01 a Kuci12.
Příběh je pomalý dost rozvleklý, námět zajímavý výměna babičky s vnučkou. Přestože řeší těžké myšlenky ztrátu blízkého člověka, osamělost ve stáří a byl podprahově dost vážný, užila jsem si spoustu legrace a i úsměvu ve tváři při čtení.
Babička byla pěkné "péro". Znám několik lidí velmi akčních i v její věkové kategorii, tak mi to nepřišlo tak nepřiměřené jako u jiných komentářů. Vlastně jsem se nejvíc nasmála u kapitol, které vypráví babička.
Kniha nebude prvoplánovitě zábavná oddechovka. Jistě stojí za přečtení, i když ta rozvleklost příběhu asi nebude oblíbená, přesto stojí za přečtení a za zamyšlení.
Někdy je prostě velmi těžké se ze ztrátou vyrovnat.


KodalSa
08.01.2024 4 z 5

Příjemná oddechová četba na jeden večer. Kapitoly Leeny se mi líbily víc než Eileen, byl tam milý humor a romantika, ale myslím, že to bude knížka, kterou si nebudu dlouho pamatovat.

anibeni
25.12.2023 3 z 5

Bylo to taková oddychovka na dva dny.. S knihou Spolubydlící se to srovnat nedá, ta byla prostě výborná, ale každá kniha je jiná a i tahle zaslouží pár hvězdiček za námět a příběh...

yonda
29.11.2023 3 z 5

Líbilo se mi řazení kapitol, kde se ve vyprávění stídá vnučka s babičkou. Jinak vcelku příjemný příběh. Trochu odchýlené od reality se mi zdá ta obrovská vstřícnost všech lidí vůči babičce, ale proč nesnít...

Kniholapka
11.07.2023 3 z 5

U knihy jsem se místy i pobavila. Babička tomu dodala slušné grády a oživila celou knihu. Četla se dobře, kapitoly ubíhaly a bylo zajímavé sledovat měnící se názory i postupující vztahy... Taková oddechová četba..

suzanne1997
26.06.2023 1 z 5

Příšerně se táhnoucí kniha, až příliš překombinovaná nudná zápletka, nepochopitelné střídání dvou pohledů a přímo ubíjející, nečtivé řádky, které nepohltí a s hrdiny se nelze ztotožnit, natož aby žil čtenář jejich příběh s nimi. Na můj vkus (a pouze z mého pohledu, najde se jistě i mnoho opačných názorů) byla kniha bez nápadu, postavy neměly hlavu ani patu, děj se všelijak míchal a ničemu nebyl dán patřičný důraz. Něco ve stylu - potřebuji to natáhnout, tak co se ještě stane. Celé dílo na mne působilo prvoplánově a nedotaženě. Nedokázala jsem si postavy a prostředí představit, natož abych příběh prožívala spolu s nimi. A velké množství postav mu také na zajímavosti nepřidalo. Za mě katastrofa a škoda papíru. Nedokázala jsem se začíst, nedokázala jsem u toho vydržet a stálo mne vyloženě přemáhání se, přeskakování řádků a otáčení stránek jen to, abych toto dílo přečetla. Jediným pozitivem je pro mne fakt, že ten svazek papírů může honem rychle putovat zpátky do knihovny a nemusí zabírat místo na mé polici. Za toto bych peníze dala opravdu velice nerada. Ale jak dodávám, možná je to jen můj názor a řada lidí se s ním vůbec nemusí ztotožnit.

Julinka679
30.01.2023 3 z 5

Od autorky jsem už četla Spolubydlící, kteří jsou zatím nejlepší (tedy od autorky).
Výměna byla zajímavě pojata, četla se rychle, bavila mě, kapitoly z pohledu Eileen mě nebavili tolik jako Leeny ale musím říct, že babička měla grády!
Milá, příjemná romantická oddechovka na pár večerů.
Za mě 3,5* a jsem zvědavá na další knihy od autorky.

TerkaM
11.12.2022 3 z 5

Oproti knize Spolubydlící bylo tohle opravdu slabé. Ani čtivé mi to moc nepřipadalo a já už si od poloviny říkala, ať už ji honem dočtu. Jakože Spolubydlící byli rozhodně čtivější, a zároveň to nebylo v knihách stokrát opakované téma, což tady se autorka originalitou zrovna nepochlapila. :-D Ale na Tři rande jsem zvědavá a jsem ráda, že mám tohle za sebou.

Magdyla.8
02.11.2022 2 z 5

Pro mě slabší kniha od této autorky. Téma trochu neotřelé, ale většinu událostí dokážete odhadnout dopředu. Opravdu mi nesedělo dobrodružství, které zažívala babička téměř v 80ti letech. Nepřišlo mi to realné. Kniha mohla mít aspoň o padesát stránek míň a možná by příběh rychleji odsýpal. Takto jsem se až příliš tešila na konec příbehu až bude za mnou.

PeťkaW.
01.11.2022 2 z 5

Od autorky jsem četla na začátku roku Spolubydlící, kteří se mi líbili moc a moc, takže jsem od její další knížky čekala, že to bude sázka na jistotu. Hmmm... bohužel už po dvaceti stránkách přišlo velké rozčarování a přímo obří zklamání. Dočtení knížky mě skoro fyzicky bolelo a oddychla jsem si pokaždé, když jsem ji odložila. A to je prostě špatně... Vážně nevím, kde se stala chyba?! Jestli byla knížka sama o sobě tak špatná, nebo jestli jsem ji jenom četla v době, kdy mi příběh moc nesedl.
1) Obě hlavní postavy se chovaly přesně naopak, než kolik jim logicky přisuzoval jejich věk, takže věřit jim jejich dějové linky bylo dost náročné.
2) Vedlejší postavy jsou opravdu jenom do počtu. Nejsou víc rozepsané, takže si k nim nemůžete udělat žádný větší vztah.
3) Leena byla ufňukaná, sebestředná, neuvěřitelně naivní a ještě tele, které mělo štěstí, na lidi kolem, protože vážně pochybuju, že by někomu někdy v reálu prošlo nabourání cizího auta jenom s omluvou. Prostě sympaťanda, kterou jsem po prvních dvou jejích kapitolách měla chuť uškrtit.
4) Nepřeháním ani zdaleka, když napíšu, že jste uhodli VŠECHNY dějové linky po cca 50 stranách.
5) Navíc byla většina těch vedlejších dějových odboček naprosto zbytečná, nicneříkající a kdyby se autorka víc soustředila na hlavní motiv výměny a osobního růstu hlavní dvojice, udělala by rozhodně líp.
A to jsem vyjmenovala jenom tak na okraj vážně ty nejhorší prohřešky. Chápu, že jde o oddechovou knížku pro nenáročné čtenáře, ale prosím vás - tohle je spíš výsměch a degradace čtenářstva na prostoduché stádo bez schopnosti vlastního myšlení. Vím, že jsem drsná, ale prostě... mě to neuvěřitelně naštvalo a zklamalo, že je jeden a ten samý člověk, který napíše skvělou knížku, schopný napsat i... tohle.

lencav
26.07.2022

Vzdala jsem to, nějak jsem se nemohla začíst..

shecoola
21.06.2022 1 z 5

Knížku jsem bohužel nedočetla. Zápletka byla zajímavá, děj poněkud kulhal a nebavil mně.

Verrrunka
10.06.2022 3 z 5

Knížka s neokoukaným námětem, kdy si vnučka výmění bydlení s babičkou, Londýn za venkov.
Spousta vtipný situací, mezigeneračních vztahů, ale i úplně prvoplánové romantiky. Což byla dost škoda, že to nebylo napsané trochu chytřeji, od začátku jasně nalajnovaná vztahová zápletka...

První kniha od autorky - Spolubydlící mě bavila asi mnohem víc, což ale neznamená, že Výměna byla špatná, chápeme se, ne?
Na léto ideální pohodová četba.

Slunečnice322
26.05.2022 3 z 5

Líbil se mi nápad výměny, ale... Nějak jsem se nemohla začíst. Postavy mi připadaly nevýrazné. Opravdu jsem čekala víc a Spolubydlící hodnotím jako o dost povedenější.

Trolice
20.05.2022 4 z 5

Oddechovka s pomalejším začátkem, zábavným prostředkem a přeslazeným koncem :-D ale i tak povedená kniha

Nelička
04.05.2022 3 z 5

Z počátku jsem byla fakt nadšená z "výměnného" námětu. Nějak mě prostě baví. Nicméně v tomto konkrétním případě jsem byla trochu zklamaná. Bohužel nesplnil má očekávání a já knížku nemůžu hodnotit líp.
Z hlavních postav mi prakticky nikdo nebyl sympatický, děj se trochu vlekl a řešily se na můj vkus dost hloupý věci. Čekala jsem trochu víc humoru a vtipu, myslim, že "výměna" velkoměsta za venkov (a naopak) se dala pojmout méně depresivně....

NannyOgg24
01.05.2022 4 z 5

Příběh se odvíjí podle očekávání, ale to mi nevadí. Líbí se mi opět propojení dvou linií pohledů na život - mladá žena a žena ve starším věku.

martisko3
20.04.2022 5 z 5

Jediné co můžu napsat - bylo to milé, krásné postavy, prostředí angl. venkova, trochu pomalejší začátek, ale děj nabral spád a bavilo mě to.

mia.com
13.04.2022 4 z 5

Mila oddechovka, bavila me mnohem vic nez Spolubydlící. Bavil me pribeh, anglicky venkov, babicka a cela ta komunita.