Výměna

Výměna https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418444/bmid_vymena-KMJ-418444.jpg 3 99 31

Dobře si rozmyslete, koho pustíte k sobě domů… Caroline a Francis dostanou nabídku na krátkodobou výměnu bydlení. Rádi na týden opustí svůj městský byt, odpočinou si od běžných starostí a užijí si pobyt v honosném domě na předměstí Londýna. Jakmile se ubytují ve vile uprostřed zeleně, začnou na povrch znovu probublávat věci, které před časem málem zahubily jejich manželství. Caroline navíc začne v domě objevovat připomínky svého dřívějšího života a tajemství, na které se zoufale snaží zapomenout…... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

The House Swap , 2018


více info...

Přidat komentář

axspevak
05.12.2023 1 z 5

Tuctove,nudne,zapletky ohrane,zadne napeti ani jine emoce to ve me nevzbudilo.Docela me i mrzi,ze jsem to proste neodlozila.Nemohu doporucit

Leena
05.08.2023 2 z 5

Bohužel se mi to vůbec nelíbilo..
Nedoporučuji.


Tina.orl
26.07.2023 2 z 5

Nějakou dobu jsem přemýšlela nad tím, jak vlastně tuto knihu hodnotit. Výměna domů jako zápletka moc nezní. Výměna domů, která vám ale začne přinášet obrazy minulosti, na které se snažíte zapomenout zní trošku lépe, i když ne tak úplně...

Na obalu knihy je uvedeno, že se jedná o strhující thriller, takže jsem samozřejmě měla nějaká očekávání, která ale zůstala naprosto nenaplněná. Děj se neuvěřitelně vleče, a odehrává se ve dvou časových rovinách. Spíše ale, nežli strhující thriller se jednalo o rozjímání Caroline nad tímto a tamtím (nechci prozrazovat konkrétně). Teprve cca 2/3 knihy mě začala bavit a přemýšlela jsem nad rozuzlením zápletky.

Myslím si, že z tohoto příběhu se dalo vytáhnout mnohem více. Je to ale první kniha autorky, tak třeba se v budoucích předvede alespoň o něco lépe.
Za mě byla tato kniha zbytečným čtením.

petrzel
28.03.2023 3 z 5

Kniha jsem dočetla a nevím za mě to thriller teda nebyl takový román o vztazích.

olca1983
21.01.2022 3 z 5

Na obalu knihy je napsáno, že se jedná o strhující thriller - to si nemyslím. Podle mě jde o napínavý příběh. Z osobních důvodů jsem musela knihu na pár týdnů odložit a kupodivu jsem se do ní pak zpátky začetla velmi snadno - je tam málo postav, takové odlehčené čtení. Neurazí, nenadchne.
Je to popis detailně promyšleného ďábelského plánu zoufalého člověka, který se snaží udělat zoufalými osoby ve svém okolí.....
Psáno napínavě, bez žádných extra velkých zvratů. Kniha se mi líbila.

ennlady
16.05.2021 2 z 5

Podle mě vůbec žádná hitparáda. Děj odehrávající se ve dvou nepříliš vzdálených časových rovinách, no, děj, ono se tam toho moc nedělo. Pokud nepočítám třeba to, že Caroline (hlavní postava) šla s manželem do muzea nebo poznala novou sousedku a šla s ní na kávu. Jinak příběh tak z 80 % spočíval v tom, že se Caroline přehrabovala ve svých vzpomínkách a pocitech, a to pořád dokola, až mi to připomnělo scénu ze Slunce, seno a pár facek: "vemete se, nevemete se..." Bylo tam sice pár zápletek, špetička napětí a na konci jakési rozuzlení, ale celé mě to zkrátka neoslovilo.

Amethyste
08.05.2021 2 z 5

Čekala jsem napínavější příběh a malinko lepší zakončení, protože námět je dobrý. Děj plyne vcelku rychle a celkový obraz toho, co se stalo dostáváme postupně, což mě osobně udržovalo v napětí, ale některé části byly trošku nudnější.

Bebe2004
28.03.2021 4 z 5

Líbilo se mi, jak se autorka snažila napínat až do konce. Jak minulost odkrývala postupně po malých kouscích. Styl psaní byl také docela dobrý. Postavy jsem si sice úplně neoblíbila, ale ani mi nijak nevadily. Ovšem celkově na mě knížka působila tak nějak špatně ukončena. Něco jako že si hlavní hrdinka řekla. Chci celý svůj život trpět. To mi trochu vadilo, ale jinak jsem celkem spokojená.

Arsi007
03.03.2021 2 z 5

Očekávala jsem psychologický thriller. Dostala jsem podprůměrný román s pár napínavými epizodami, které ale byly vcelku předvídatelné.

A přitom stačilo málo a pěla bych ódy o tom, jak byl příběh překvapivý a nečekaný. Bohužel překladatelka udělala takovou chybu v překladu, že by za to měla být vydavatelstvím vyhozena, protože zničila celý twist.

V angličtině nemáte při čtení šajn jestli jde o může nebo o ženu. Nemají koncovky, které by to rozdělily. Narozdíl od nás. Příklad: šel/šla, byl/byla. Tahle bezpohlavnost byla pointou celé knihy. A místo toho, aby překladatelka podobná slovesa nějak zaonačila tak to napsala natvrdo. Přišli jste tak o veškeré překvapení. Jsem si naprosto jistá, že v angličtině na této skutečnosti stojí celá kniha.

IG: @hanybooks

Lucii_Ami
30.11.2020 2 z 5

Do čtení této knihy jsem šla s tím, že to bude napínavý a akční thriller. Bohužel, děj mě dost zklamal. Postavy mi nebyly příliš sympatické, děj vůbec neubíhal a některé kapitoly byly o ničem. Měla jsem chuť číst jen kapitoly, které se odehrávaly jen na Dovolené - ty měly děj, který se hýbal. A konec knihy měl trošku napínavý konec, ale nepřekvapil mě. Knihu jsem dočetla, ale ráda danou knihu pošlu dál, protože k této knize se opravdu už nevrátím, jsou i lepší knížky na takové téma.

bagel
04.11.2020 2 z 5

Nepříliš zajímavý děj, nesympatické postavy, u čtení jsem se nudila.

Allla9
05.10.2020 3 z 5

Hodně stránek téměř o ničem. Zajímavé až v druhé polovině knihy.

jasmína
29.08.2020 4 z 5

Kniha se mi sice líbila hodně, ale nějak jsem chvílemi nechápala Caroline, celkově ten manželský vztah, a závěr ?

Pro mě bohužel zklamání, ač si určitě novou knihu autorky nenechám ujít.

oskarina
23.06.2020 3 z 5

Knihu jsem přečetla rychle, abych se dozvěděla, kdo je tím záhadným člověkem. Musím ale říct, že kdyby jím byl někdo jiný, možná by byla kniha zajímavější.

Péťa087
19.02.2020

Knihu jsem přečetla za krátkou dobu, chtěla jsem vědět, kdo je tím záhadným člověkem, který si s Caroline vyměnil byt. Bohužel po tom, co je toto prozrazeno, ztrácí kniha své napětí, protože je jasné, jak vše dopadne. Poslední stránky mě už vůbec nebavily.

ArwenAragorn
15.02.2020 4 z 5

Nebylo to vůbec špatné. Napínavý realistický psychologický příběh se zajímavě vystavěnou zápletkou, nejdřív docela zamotaný, plný překvapení. Všechny hlavní postavy jsou dost komplikované, žádná z nich to nemá jednoduché, nejblíž mi byla Caroline.
K přečtení ho za sebe mohu doporučit, ale čekejte rodinné drama, ne nějaký thriller plný akcí a vražd.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Caroline:
Stále jdu. Jsem sama. Ještě nevím, co se bude dít dál. Nevím nic o těch desítkách zpráv, které odešlu a na které mi nepřijde žádná odpověď. O snech, které mě budou budit ze spaní. O pocitech beznaděje a viny, jež mě budou trápit tak, až budu mít pocit, že to není možné přežít. Ale vím, že některé věci se do vás vpálí a zjizví vaše nitro. Nejde to zahojit, není před tím úniku. Zbude jen jediné. Pohřbít ty vzpomínky tak hluboko, až už k nim téměř není možné najít cestu. Najít nějaký způsob, jak začít znovu. Je to tak nechutné, ale zjišťuju, že to půjde.

MíšaS.
10.02.2020 odpad!

Škoda stromu, co padl na takovou ptákovinu.
Žádný děj, žádné napětí, protivné a hloupé postavy.

Bonbonierka
29.01.2020

Krasny napinavy pribeh, ktery me hodne bavil, samozrejme precteny jednim dechem...

Ivuska.09
02.01.2020 2 z 5

Rozhodně souhlasím s tím, že tohle je spíše psychologický román než thriller. Příběh by nebyl špatný, kdyby překladatel odvedl lepší práci. Obrovská chyba je, že už na začátku je dáno, zda je v domě u Caroline muž/žena. Kvůli tomu je zkažený pořádný kus zápletky, protože určitě víte, kdo v tom domě není. Tohle je přesně ukázka toho, jak překladatel může příběh zcela potopit. Škoda.

JessieEx
28.12.2019 5 z 5

Tak tohle byla pecka! Určitě zařazuji na seznam nej knížek tohoto roku, hned vedle Prokleté krve (od S.Thisler) jako nejlepší psycho!
Knížce skutečně nemám co vytknout: byla úžasně čtivá, udržovala v mírném napětí, neměla hluchá místa, naopak měla spád, zkrátka mě moc bavila! Bylo to i proto, že Caroline jako hl.hrdinka mi byla sympatická - nejen, že jsem ji chápala, ale mnohdy jsem skoro přesně věděla, jak se cítí. Ať už proto, že jsem tytéž pocity sama zažila, nebo proto, že to dokázala autorka skvěle vylíčit. Carolininy vztahy ať už s Francisem nebo s Carlem byly realistické, opravdové a plné emocí. Dost mě to sebralo, byl to silný příběh, ač celý vymyšlený.
Označení thriller mi tady (opět) moc nesedí a kdo ho čeká, mohl by být zklamaný. I anotace láká na něco trochu jiného. Toto byl velmi povedený psychologický román a v tomto směru mu nic nechybělo. Postavy nebyly ploché, naopak, dokázala jsem se vcítit do všech.
Co mi vrtá hlavou, že originální, anglická verze nejspíš vyzní úplně jinak: my totiž od začátku víme, že osoba, která je u Caroline v domě, je žena... Zatímco v anglické verzi, pokud je zachována ich forma, se čtenář až téměř do konce nejspíš nedozví, zda je v domě opravdu Carl. Tady si myslím, že si s tím překladatelka mohla trochu pohrát, neprozradit tu ženu a udržovat nás v napětí. Samozřejmě jsem originál nečetla, jen předpokládám, že tomu tak je.
Knížku vřele doporučuji, pokud máte rádi tento žánr a nečekáte thriller, plný akce, napětí a vražd :)