Vylévání krve

Vylévání krve https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86930/bmid_vylevani-krve-i40-86930.jpg 4 39 12

Gangster Charlie Parker série

< 2. díl

V alternativní Americe padesátých let se odehrává temný příběh posledního (anti)hrdiny v boji proti všem. Spravedlnost je pouhou obchodovatelnou komoditou, benzín si mohou dovolit jen ti nejbohatší či nejbezohlednější a na všechno a všechny se snáší stín blížící se nukleární války. Gangster a příležitostný hacker Charlie Parker se vrací domů. Místo sentimentální idylky jej však čeká peklo umírajícího maloměsta, ze kterého se gangy snaží vytlačit poslední obyvatele. Kdo a proč chce vládnout mrtvým? Jakou spojitost s tím má Parkerův hřích mládí? A dokáže Charlie přežít a nezešílet z návštěvy rodného domu? Vylévání krve volně navazuje na povídky z knihy Špinavá práce a dokládá neustále stoupající kvalitu prací Petra Schinka.... celý text

Přidat komentář

midloch
27.05.2019 3 z 5

Od Schinka jsem před touto kniho četl jen povídku Meyrink ve sborníku Ve Stínu říše a pak Střep ve sborníku Ve Stínu apokalypsy a proto, že obě povídky mě bavily, sáhl jsem v knhovně po tomto kousku, ve kterém se vyskytoval opět Charlie Parker, stejně jako v Meyrinkovi.

Kniha není špatná - na brakovou fantastiku - futuretro cyberpunk je fajn, ale něco tomu prostě chybělo na to, abych to ohodnotil víc než třemi hvězdami (hlášky často nefungovaly a akční scény mě taky nijak neoslnily). Každopádně slušná oddechovka, která je za chvíli přečtená.

sharik
07.04.2019 4 z 5

Petr Schink napsal pozoruhodný román "brakové" akční fantastiky, který ovšem v rámci žánru rozhodně patří k tomu lepšímu, inteligentnějšímu a více než s dokola opakující se střílení a haldami mrtvých těl (ač ani těm se nevyhýbá) se tu setkáváme s opravdu zdařile vystavěným světem v alternativní historii. Estetika westernu, dieselpunku, science fiction. Jinými slovy osamělý mstitel, futuristická raná padesátá, osobní minipočítače a jako třešnička na dortu vraždící mašina, kyborg - kdysi člověk, pro jistotu pokrevně spřízněný s hlavním hrdinou Charliem Parkerem. A když už jsme u toho hrdiny, tak je to přesně ten týpek z detektivkářské Hard Boiled School - hodně dostává po tlamě, hodně "hláškuje" a i když byste mu přáli s tím něco udělat, je jasné, že jeho samotářský život chlapa, jemuž jde pořád někdo po krku, nelze změnit.
A právě tenhle chlápek se vrací do rodného města ovládaného nebezpečným gangem, aby se tu zapletl nejen do současných problémů, ale aby skrze ně zároveň vyřešil i svou vlastní minulost, jak už to tak bývá. Musím říct, že dávkování informací o Parkerově dětství zvládl Schink na jedničku. Stejně jako psychologii hlavní postavy. Jediné minus jsou pro mě akční scény, kterých je sice (naštěstí) méně a jsou rozhodně méně samoúčelné než třeba u F. Kotlety, nicméně na můj vkus by jich pořád mohlo být méně a mohly by být stručnější. Na druhou stranu ano, je to akční fantastika. A zase ano, ty scény tu měly svůj smysl.


Lmslaver
16.09.2018 4 z 5

Vylévání krve je syrový příběh drsňáka Parkera, který se po letech vrací do rodného města, aby se vyrovnal se svou minulostí, odhalil nejedno tajemství a pustil se do křížku s místními gangstery. Děj je mistrovsky prošpikovaný akcí i dobře umístěnými hláškami, které nezní křečovitě ani uměle. Jediné mínus, které stojí za zmínku je, že jsem se občas ztrácel v té spoustě flashbacků, které Parkera katapultují zpátky v čase před hlavní dějovou linii.

trudoš
19.02.2018 5 z 5

Kdo si pamatuje autorovu debutovou sbírku povídek Špinavá práce, jistě zná i gangstera Charlieho Parkera. Ten se tentokrát vrací na scénu v plnohodnotném třistadvacetistránkovém provedení, za které by se nemusel stydět jakýkoliv mistr popravčí.
Román je nádhernou ukázkou akční tvorby, jež sice neoplývá originální zápletkou, ovšem díky své jednoduchosti lehce vtáhne do děje a nepustí do poslední stránky. A i když Petr Schink pracuje s obehranými motivy, pořád dokáže překvapit nečekaným vývojem událostí, které se zběsilým tempem žene stále kupředu. Je to masakroidní řežba, často až nechutná v detailech, ovšem co byste také od knihy s názvem Vylévání krve chtěli? Rozprávku o klučíkovi s kouzelnou hůlkou?
Velká výhoda závěrem - jde o zcela samostatný román, vše, co potřebujete znát, je zde řečeno, žádné záludné odkazy na předchozí povídky se nekonají. Navíc se příběh odehrává v jižanském prostředí, které já tolik rád, takže mé nadšení možná berte za krapítek podjaté. I trudoš má své dny.

QEDS
05.08.2017 3 z 5

Knihu jsem si koupil hned po té co jsem si vyslechnul besedu kde jednim z přednášejících byl i autor této knihy. Autor se zmiňoval i o této knize. Je to jen můj nazor, ale opravdu nemám rád vestern. I přes tento fakt jsem si tuto knihu užil. Člověka konec příběhu hodně překvapí a to se mi vzhledem k množství prečtených knih už tak často nestává. Knihu doporučuji spíše těm co mají rádi vestern.

Eyghon
21.01.2017 3 z 5

Moje první kniha od Petra Schinka a nemůžu říct, že by mě nějak extra nadchla. Hlavní hrdina se vrací do rodného města a dostane hned nakládačku, pak pro změnu dostane nakládačku, pak ho pobodají a hned nato dostane nakládačku. Pak je posun v ději, takže je hrdina postřelen a dostane asi tři nakládačky. Pak ve flashbacích vzpomíná na mládí, jak dostal několik nakládaček. Nakonec sice zvítězí, ale až potom co dostane nejlepší nakládačku svého života. Tři hvězdičky za akci, protože ta je v knize zpracována výborně. Ale nesmrtelnost hlavního hrdiny mi připadla až směšná.

OldaB
29.12.2016 4 z 5

Ten Schinkův styl můžu. Drsná škola jak se patří, ale občas to dokáže i odlehčit a nebere se tak úplně vážně. Navíc má velkou výhodu v nápadech, to je jeho velké plus. Trochu mi haproval konec, jako by autor nevěděl, jak to celé uzavřít.

TajtaHF
17.01.2016 4 z 5

Hodne drsna a surova kniha, nicmene pokud nekdo podle nazvu cekal jemny romanticky pribeh z prostredi jatek... nu, jeho chyba :). Libi se mi, ze se autor nebal hlavniho hrdinu, ktery predstavuje to, co se asi tak nejvic muze blizit kladasovi, radne uspinit a vlozit do jeho myslenek a posleze i rukou spoustu nepopularnich a nepeknych akci a aktivit. To ale plne koresponduje se svetem, ktery v knize vykreslil a je to podle me primerene jeho snaze a vuli prezit. Pro cloveka zijiciho poklidny zivot v nasi zemi nelehke cteni, ale staci se prenest o nekolik stovek kilometru dal a tam je tohle denni chleb mistnich obyvatel.

Muflonius
01.09.2015 4 z 5

Po dlouhé době jsem si zase chtěl přečíst něco odpočinkového, dva nebo tři kýble krve na stránku mi taky nevadí a tak jsem sáhnul po Vylévání krve. Musím říct, že jsem se bavil. Suchopárné poznámky a sarkasmus chvílemi velmi připomínal Philla Marlowa a nesmrtelnost hlavního "hrdiny" zahrála melancholicky na vzpomínkovou strunu Nočního klubu.
No prostě a jednoduše, to co jsem očekával jsem dostal a byl jsem uspokojen.
Je to druhá věc od Schinka a myslím, že si u mě udělal oko...dostane nějaké místečko v mém čtenářském sdrci asi hned vedle šelestu... dal bych si loka něčeho ostřejšího.

dusan122
04.03.2013 3 z 5

Jen pro drsné chlapy.Trochu moc krve,ale jinak to až tak špatné není.

N10Tikky
16.04.2012 2 z 5

Přišlo mi, že se autor snaží být drsný a drsnější, až bude nejdrsnější na celém světě a přitom nějak zapomněl na to ostatní, co k dobré knize patří... :(

cori
13.02.2012 3 z 5

Dost drsná kniha, v níž lidský život nemá žádnou cenu. Hlavní hrdina se vrací do rodného města, v němž probíhá válka mezí Domobranou, gangem černochů a zabijáky místního mafiána. Některé scény jsou dost nechutné. Pro citlivé povahy naprosto nevhodná kniha.

Štítky knihy

alternativní historie detektivní a krimi romány česká fantastika

Autorovy další knížky

Petr Schink
česká, 1979
2010  83%Století páry
2006  70%Kalibr .45
2015  71%Jak lvové
2011  77%Vylévání krve
2006  81%Špinavá práce

Kniha Vylévání krve je v

Přečtených55x
Doporučených2x
Knihotéce64x
Chystám se číst13x