Vykupitel duší

Vykupitel duší https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195175/bmid_vykupitel-dusi-Vth-195175.jpg 5 219 78

Vykupitel duší je prvotina slovenské autorky Ivety Pačutové, která se rozhodla nesvézt se na vlně popularity erotických románů či romantických fantasy hororů, ale obdobně jako slavná Kateřina Tučková s Žítkovskými bohyněmi, či Vladimíra Klimecká v knize Druhý život Marýny G., nás zavádí do podhorského prostředí chudých vesnic. Její námětově netradiční příběh se odehrává na slovenské dědině pod Tatrami v blíže neurčené době 19. století. Venkovské drama dvou bratří začíná během velké bouře, která kromě zmaru a strachu přinesla jednomu z nich nečekaného hosta – umírající mladou cikánku s malým dítětem v náručí. Příchod nezvyklého nového člena do rodiny je jen počátkem dramatické ságy jednoho rodu a jedné vesnice, ve kterém autorka skvěle vyobrazila život tehdejšího venkovského světa, ovládaného nejen společenským postavením a penězi, ale taktéž emocemi. Celý tento lidský kolorit jemně doplnila svébytným fantaskním prvkem.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura slovenská , Historické romány

Vydáno: , Radek Červený - Knihovnice.cz
Originální název:

Vykupiteľ duší , 2013


více info...

Přidat komentář

1alena1
22.02.2024 5 z 5

Přiblížení těžkého života na vsi v minulosti, složité rodinné vztahy i vztahy mezi vesnickými lidmi, ale krásně čtivé.

Kanimůra2
28.10.2023 4 z 5

Já nemám ráda v příběhu nadpřirozeno, proto o hvězdičku méně. Ale jinak mě příběh zaujal a bavil. Krásně se to četlo


brabofka
02.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Lehce naskočíte do příběhu, který zdá se být nedatovaný a neumístěný. Příběh rodiny, dvou bratrů. A přesně jak píše anotace, rádoby poklidný život změní příchod mladé cikánky a jejího dítěte. To co se všechno změní Vám vypráví tento příběh. Dal by se přirovnat k Žítkovským bohyním, ale zde je něco víc. Je to tajemno, nadpřirozeno. Každopádně to k příběhu tak sedí, že Vám to nepřijde. A bez toho by příběh nebyl celý. Za mě 5*. Bez vaty, a dalších vyplňovacích slov, vět. Vlastně prožijete generaci života v jedné vesnici, spolu s Idou a Rózou. Na prvotinu velice dobré. Hlavně aby se v dalších knihách neztratila v moři slov, jako paní Tučková v Bílé vodě.

Radka_p
22.08.2023 5 z 5

Toto bola nádherná kniha, ktorú ale podľa mňa zabila obálka (ja mám ešte gýčové vydanie s bleskom a pani so zelenými očami), ktorá nemohla pritiahnuť žiadneho čitateľa. V každom prípade príbeh krásny, plný ľudskosti, zobrazujúci poprepletané životy na slovenskej dedine v dávnej/nedávnej minulosti. Čítal sa sám a ja som si doslova šetria stránky, odporúčam všetkými desiatimi(teda piatimi hviezdičkami).

Petra21
25.07.2023 5 z 5

Ach, to bylo tak krásné! Prosté vyumělkované vaty či rádoby napínavých vycpávek. Takový příběh se snad píše srdcem samým a plyne tak samozřejmě, že s poslední stránkou lačně otočíte a marně chcete ukojit hlad po dalším putovaní těchto (ne)všedních hrdinů. S jakou laskavostí autorka naservírovala i ta nejkrutější témata! Jsem okouzlena a ztrácím se rozplynutá ve fialovočerném dýmu, který snad i mou slzu na líčku diskrétně schová... děkuji!

Jurajovamaka
30.04.2023 5 z 5

Krásny a pútavý príbeh z dedinského prostredia. Plný zápletky a nečakaných prekvapaní.
Ani na chvíľu som sa nenudila...
Jednoznačne ODPORÚČAM

lalela
30.12.2022 5 z 5

Ještě stále ve mně zaznívají dojmy z knihy. Absolutně bych knihu nepřirovnávala k Žitkovským bohyním. I když se v knize čáry objevují, spíše je to kniha o prostém venkově, jak se dříve žilo se všemi strastmi i slastmi. Vesnice, kde jeden druhého nenechá na holičkách. Sága jednoho rodu. Rodina, kde jeden druhému pomáhají. Nejsou lhostejní ke druhým v okolí a snaží se žít podle božích zákonů. Přijímají život tak, jak plyne a dokážou si hledat hezké chvíle i v nelehké době. Kniha mně absolutně ohromila a to, že to je autorčina prvotina, ukazuje na to, jaký má paní spisovatelka cit a talent.

evineckY
08.11.2022 5 z 5

Moc krásný, smutný román o křehkosti života,
pospolitosti vesnice a rodinných vztazích.
Děkuji své spolučtenářce, že mě ke knize přivedla,
už dlouho jsem ji odkládala, což je velká škoda.
Doporučuji

"Osud nikdy nenechá člověka dlouho se topit ve štěstí ani soužení.
Vždycky se postará o zvrat. Ať už se to někomu líbí nebo ne... "

Evaho73
07.11.2022 5 z 5

Knihu Vykupiteľ duší  vnímam predovšetkým ako vyznanie lásky autorky k slovenským tradíciám a k slonenskej prírode, a ktorú si ja osobne radím medzi skvosty novodobej slovenskej literatúry.
Pri čítaní som sa preniesla do čias môjho detstva, kedy som sa ešte ako dieťa niekoľkokrát zúčastnila dedinských drápačiek peria, na ktorých staré babky opisovali starodávny život presne tak, ako ho opisuje autorka vo svojej knihe a nevyhli sa ani nadprirodzenému Svetlonošovi, ktorý v noci dokázal zblúdiť nejednú ľudskú dušu.
V knihe mi Svetlonoša z detstva pripomenul pán Nikto, hoci predstavoval úplne iný charakter. Z tohto dôvodu sa táto kniha bytostne dotkla aj mojej duše.
Oceňujem tajomnú atmosféru, dobre vyprofilované postavy s rôznorodým charakterom vyplývajúcim z ich spoločenského postavenia a veľmi realistické opisy tradičného dedinského života okorené prvkami nadprirodzenosti, ktoré od nepamäti sprevádzali aj prostý dedinský ľud. Téma zakázanej lásky s jej následkami je spracovaná veľmi citlivo, a zároveň reálne.
Autorka nepoužíva nárečie, čo mi možno trochu chýbalo k úplnej dokonalosti, ale použitým literárnym jazykom zase dokáže osloviť širší okruh mladšej generácie.
Teším sa na ďalšiu knihu od pani autorky, ktorá si touto úplne získala moju pozornosť.

Kaduri
29.08.2022 5 z 5

Táto knižka ma tak nejako dostala.
Chcela som si ju prečítať už dlhšiu dobu, ale vlastním len český preklad. Prišlo mi divné, aby Slovenka čítala knižku slovenskej autorky v preklade. No nakoniec nevadí:).
Dramatický príbeh rodiny Halajových, odohrávajúci sa na slovenskej dedine v 19. storočí, Vás rýchlo vtiahne do deja. Matej, Zuna, Julka, Imro, Róza, Ida... všetky hlavné postavy si ma hneď od začiatku získali a s napätím som čakala, čo im osud nadelí. Príbehom sa vinú jemné prvky magického realizmu, ktoré knižke pridali dodatočné kúzlo.
Záver bol trošku nečakaný, márne som otáčala poslednú stránku, či je naozaj koniec...
Celkovo, som autorkou a jej prvotinou nadšená. Bolo to krásne, naozajstné, naše...

"Od té chvíle se stal vším. Vánkem v jejích vlasech, kapkou deště na jejích rtech, horkostí, která jí vyháněla z těla nádhernou ženskou vůni. Byl třískou v jejím prstu, vodou, kterou se myla. Byl příměsí slin jiného muže, když se líbala. Chladem, který jí působil husí kůži a rýsoval bradavky. Pírkem, které ji lechtalo tak, že musela reagovat. Pohrával si s jejím tělem a měl pocit, že ji poznal. Jak velmi se mýlil. Nepochopil, že věnoval pozornost jejímu tělu, a skrytý svět, který ho na počátku tak upoutal, zůstal kdesi uvnitř. Zatím se ho ani nedotkl."

"Jak je povídání zdravých lidí povrchní a hrubé. Nejsou v něm lehké vlnky naléhavosti, touhy, stesku, zklamání, odmítání… Všechno umí vyjádřit slovy. Každá věc má svůj název. Ze suchých slov se skládají suché věty.
Suché věty říkají vyprahlí lidé, kteří už dávno zapomněli, kolik odstínů může mít radost, toužení, důležitost, laskavost či žal. Musela se naučit poslouchat duší, ne ušima. Duše umí promluvit k duši. Chvěla se štěstím, když na to přišla."

Marcik7
25.08.2022

Podobnost s Žítkovskými bohyněmi tam opravdu byla. Život na vesnici nebyl jednoduchý, velmi jej ulehčovaly dobré rodinné vazby, vzájemná pomoc v hospodářství i v případech zdravotních problémů, role bylinkářek. Zajímavá postava nového mladého faráře, zakázaná láska, způsob přemýšlení slabomyslného Vila...jen dětí bylo v této rodině asi méně než bychom si v té době představovali a ty, které tam byly, měly nevšední osudy.

lusila
06.07.2022 5 z 5

Tak toto bolo príjemné prekvapenie. Od slovenských autoriek zvyčajne neočakávam veľa.

Mindy
29.04.2022 4 z 5

Slovenská vesnice, 19. století. Hezky a uvěřitelně popsaný každodenní život na vesnici, tvrdá práce, život s radostmi i starostmi, nemocemi, životem a smrtí. I chování ostatních obyvatel vesnice - rychtář a jeho syn, farář, bylinkářka, učitel... plus nějaké to tajemno, velmi povedená kniha.

Evišťátko
28.09.2021 5 z 5

Nádhera! Mě se tenhle mystický román neskutečně líbil.

Petras_ka
05.09.2021 5 z 5

Od tejto knihy som nemala veľké očakávania. Po začítaní sa, som však bola príjemne prekvapená. Kniha bola výborná!
Príbeh odohrávajúci sa na dedine rozpráva o dvoch bratoch a ich rodinách, ktorým do života zasiahne záhadná postava "Nikto".
Román je napísaný veľmi poeticky, pútavo a je pretkaný množstvom zaujímavých myšlienok.

a.k
23.06.2021 5 z 5

Příběh dvou bratrů, kteří hospodaří na svých usedlostech v chudé slovenské vesničce. Jejich životy se zcela změní za jedné strašlivé bouře, kdy objeví mladou cikánku na pokraji života.
Nádherně napsaný román o těžkém životě na vesnici v sobě nese tajemný nádech mystična, poetiky i hlubokých myšlenek. Kniha je pro mě velkým překvapením. Doporučuji.

Pettato
23.03.2021 5 z 5

Nádherná kniha plná hlubokých myšlenek. Popisuje životní strasti i radosti jedné chudé rodiny a vesnice, kde žijí. Autorka svým skvělým vypravěčským stylem zachytila jejich obyčejný a přitom velmi bohatý život.
Jsem z této knihy nadšená, je to opravdu skvost a bude ve mně dlouho rezonovat.

Zuzulinka
07.03.2021 5 z 5

Zajímavá kniha. Zajímavá zápletka i celý děj! Moc pěkně a čtivě napsáno!!

3nitka
11.02.2021 4 z 5

Ku knihe som sa dostala úplnou náhodou. Tak som skúsila. A príjemne ma prekvapila. Dobre sa číta, pekný jazyk a príbeh odohrávajúci sa na dedine bol bonus.

A áno, život málokedy dopadne tak, ako si ho človek naplánuje.

Pavlina50
15.01.2021 5 z 5

Pro mě nečekaně nádherná kniha! Neuvěřitelně čtivá, opět velké lidské osudy okořeněné špetkou fantasy literatury. Drsný ale krásný příběh jedné rodiny ze zapomenutého kraje, život které osudově ovlivňuje tajemná postava „Nikdo“. Líbí se mi, že autorka ponechává identitu této postavy zcela na fantazii čtenáře, každý za ní může vidět něco jiného. Iveta Pačutová je pro mě zjevení, stylem a způsobem psaní ji považuju za takovou slovenskou paní Mornštajnovou. Doufám, že napíše více knih, protože tato kniha se mi dostala hodně hluboko pod kůži.