Vykoupení z věznice Shawshank

Stephen King

Poprvé vydáno samostatně. Vykoupení z věznice Shawshank, ikonická novela Stephena Kinga, představuje fascinující příběh o naději, přátelství v těch nejhorších dobách a nezlomné touze po svobodě. Tato moderní klasika, původně vydaná v roce 1982 jako Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank ve sbírce Čtyři roční doby, byla v roce 1994 zfilmována do podoby jednoho z nejoblíbenějších filmů všech dob. Snímek s Timem Robbinsem a Morganem Freemanem v hlavních rolích získal sedm nominací na Oscara, včetně ceny za nejlepší film, a stal se kultovní legendou. Příběh, vyprávěný vězněm Redem sleduje osud Andyho Dufresna, bývalého bankéře, neprávem odsouzeného za brutální vraždu. V drsném prostředí mainské věznice Shawshank Andy svou tichou odhodlaností a záhadnou osobností mění životy všech kolem sebe – zejména Reda, muže, který v surovém, nekompromisním prostředí „umí sehnat cokoli“. Tato napínavá a hluboce lidská novela je oslavou nezdolného ducha, síly přátelství a touhy po svobodě. Samostatné vydání s filmovou obálkou vychází u příležitosti třicátého výročí nominace na Oscara a připomíná, proč je tento příběh považován za jednu z nejvýraznějších ukázek Kingova vypravěčského mistrovství.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2025 , Beta-Dobrovský
Originální název: The Shawshank Redemption, 1982

Komentáře knihy Vykoupení z věznice Shawshank

Olous1
16.11.2025

Skvělé, počteníčko jak má být. Samozřejmě jsem si zakoupila hned knihu, teď zdobí mou knihovnu. Filmové zpracování ovšem je také moc vydařené. Určitě doporučuji všem.95%.

n.ezn.amy
14.11.2025

Příběh o vině a trestu, o naději, pravdě, o lidské důstojnosti v místě, kde lidská důstojnost je až na posledním místě. Příběh o přátelství, o víře ve spravedlnost, kterou je nutné vzít sám do svých rukou, o touze a jejím uskutečnění. Finanční poradce Andy Dufresne je odsouzen za vraždu manželky a jejího milence na doživotí a převezen do věznice Shawshank, kde se každý den snaží přežít a současně vydobýt si důstojné podmínky, ale nikdy nepřestane snít o místě zvaném Zihuatanejo ..... Obrovsky silný příběh neprávem odsouzeného člověka, jeho touze po spravedlnosti, očištění a svobodě. Tato povídka vychází jako samostatná kniha, jinak už před tím vyšla v souboru povídek Čtyři roční doby. King napsal jednu z nejlepších povídek co jsem kdy četl a která byla i úspěšně zfilmovaná. Pokud ovšem mohu posoudit, tak knížní povídka mi přijde o procento či dvě lepší a to v určitých detailech, které třeba poznáte až si tohle mistrovské dílo přečtete.

Strach dělá z lidí vězně. Naděje jim dává křídla

kramlinka88
04.11.2025

Kdo by neznal tenhle skvělý film ? Jeden z mých nejoblíbenějších, a jeden z nejlepších filmů vůbec.

Jen ostuda jako já ovšem ještě nečetla jeho knižní předlohu. Až teď. A jak už to tak bývá, když vidíte filmové zpracování dříve, než čtete to knižní, nevyhnete se srovnávání :-) A já teda pořád slyšela v hlavě ten Redův hlas :-) Největší překvapení, bylo asi to, že knižní Red byl zrzek :-D

Každopádně obě verze se od sebe mírně liší, v některých scénách byla drsnější kniha, v některých zase film, a přiznávám, že film pořád trošku vede. Skvostné herecké výkony, skvělá režie, geniální příběh, příběh, který napsal geniální autor a bez kterého by film nikdy nemohl vzniknout, což by byla obrovská škoda.

Příběh nám vypráví právě Red, který sedí v Shawshanku už nějaký ten pátek. Red je týpek, který vám vše sežene. Vše má svou cenu. Lidé v Shawshanku se střídají a jednoho dne se v něm objeví i Andy. Mladý muž odsouzený za vraždu své ženy a jejího milence, který tvrdí, že je nevinný. Což ovšem za ostnatými dráty není nic neobvyklého, tak jsou 'nevinní' všichni.

Ale Andy je jiný, je hrdý, nenechá se zkrotit a protože je bývalý bankéř, brzy získá jisté výhody na vyšších místech. Což ve vězení může znamenat právě ten malý rozdíl mezi šikanou a zdánlivým klidem.

Kniha je plná touhy po svobodě a spravedlnosti, skvěle popisuje tu známou vězeňskou hierarchii, drsnost odsouzených a bezcitnost bachařů a hlavně přátelství, které dokáže překonat i velmi složité překážky.

mapet85
21.10.2025

Vykoupení z věznice Shawshank je silný, hĺbavý a dojímavý príbeh o nádeji, priateľstve a túžbe po slobode aj za väzenskými múrmi. Hlavné postavy, Red a Andy, sú výnimočné. Ich priateľstvo, tichá sila a odhodlanie zanechávajú hlboký dojem.

Text je krátky, no veľmi intenzívny. Atmosféra väznice Shawshank je autentická a realistická. King nás berie za jej múry, kde ukazuje bežný život väzňov, ich tichý boj s časom a neutíchajúcu túžbu po slobode. Jeho rozprávanie je jednoduché, no plné emócií, pravdivosti a ľudskej hĺbky.

Ide o krátku, ale pôsobivú knihu, ktorá sa dotkne každého čitateľa a dôkaz, že Stephen King dokáže zaujať aj bez hororu.

Viac v recenzii.

Za knihu ďakujem: Beta-Dobrovský.

cathyblack
15.10.2025

Na takhle krátkém formátu udělat s příběhem to, co udělal King - to dokáže jen on.
Parádní dílo!
Majstrštyk.

mkkoudy
04.10.2025

Přestože filmová adaptace patří ke klasice, Kingova novela je svižnější a čtivější. Na pouhých 120 stranách nabízí napínavý a propracovaný příběh bez zbytečné výplně. Autor ukazuje, že i krátký text může mít obrovskou sílu a hloubku. Pro fanoušky filmu i kvalitní literatury je to povinná četba.

sf1
02.10.2025

Dlouhá povídka, která funguje skvěle i jako krátký, samostatně vydaný román. Naprosto vynikající, stejně jako film.

regazzoni
22.09.2025

Jednoduše skvělé.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Stephen King také napsal(a)

Stephen King
americká, 1947