Vykoupení

Vykoupení https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164573/bmid_vykoupeni-vGC-164573.jpg 4 64 12

„Druhou šanci jsem vlastně nikdy dostat neměla. Odpykávala jsem si doživotní trest bez možnosti podmínečného propuštění. Jeden kouzelný podpis guvernéra státu Missouri však rozhodl, že se přede mnou brány vězení přece jen otevřely. Po osmnácti letech jsem místo Odsouzené číslo 85704 mohla být zase Stacey Ann Lannertovou.“ Tak začíná šokující příběh týrané a sexuálně zneužívané dívky, který nás zavede do Ameriky let sedmdesátých a osmdesátých. Stacey od osmi let zneužíval vlastní otec, matka vše přehlížela a nakonec rodinu opustila. Malá Stacey a její mladší sestra Christy zůstaly u otce, který pil a dcerky týral. Stacey se po několika pokusech odejít ocitá v bezvýchodné situaci...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Redemption , 2011


více info...

Přidat komentář

Metla
29.09.2019 4 z 5

Těžká četba, nejen díky extrémně nepříjemnému tématu; ani styl jakž-takž chronologicky uspořádaných útržků vzpomínek a opakujících se myšlenek mi úplně nevyhovoval. Vlastně jsem už po pár desítkách stran zvažovala, zda se na "Vykoupení" nevybodnout a vrátit do knihovny téměř netknuté. Nemám ráda bulvár a detailní nahlížení do něčího brutálně zku*veného života mi přišlo jako nepatřičné šmírování. Ale mám dceru a jestli z ní jednou bude (po vzoru maminky) uzavřený puberťák, ze kterého se každá informace musí páčit pajcrem, pak by bylo vhodné znát varovné příznaky velkého trápení. Brodila jsem se proto dál neuvěřitelnou špínou - se zatnutými zuby, také na noční můry došlo.

Nadpis na obálce poněkud klame, já si ochranu mladší sestry představuji jinak. Těžko však vyčítat zmanipulovanému, mnoho let týranému dítěti, že nedokázalo hledat pomoc aktivněji (zvláště po selhání nejbližších). Společnost v té době nejspíš ani nebyla ochotná otevírat tuto Pandořinu skříňku, teprve s rozvojem internetu přestalo být sexuální násilí v rodinách tabu, vzniklo mnoho iniciativ na podporu obětí zneužívání. Pozdě pro Stacey, která se po eskalaci teroru dopustila vraždy. Paradoxně až za mřížemi našla svobodu, společenské uplatnění a zcela logicky také uklidňující náruč Boha. Ze srdce jí to přeji. Ovšem z mého hlediska je její případ dalším důkazem Boží neexistence (nebo je to sakra otrlý týpek, sledující utrpení, místo aby původce zla nechal včas rozmašírovat v autě o betonový sloup).

Spisovatelé hororů můžou pověsit řemeslo na hřebík, nemají šanci vymyslet nic děsivějšího, než do čeho se narodila Stacey Lannertová. I kdyby z příběhu byla pravdivá pouhá polovina a zbytek přehánění v rámci snahy dojmout guvernéra, hrůzná parodie na otce vyvázla ze svých zločinů příliš lacino. Kde se v něm vzalo tolik hnusu a temnoty? Mohl být Tom Lannert dobrým tátou, nechlastat první ligu? Jak někdo může tak příšerně ubližovat dětem, vlastním roztomilým holčičkám, které by měl celou bytostí chránit? Nepochopím, nikdo normální nemůže chápat... a rozhodně nesdílím Stacyin smířlivý postoj.
Ač ateistka, doufám, že pro tyto netvory existuje speciální peklo, plné sadistických, nadržených čertů s mamutím vercajkem a rezavou pilou pro účely kastrace "klientů".

Tři astry pro otřesný román v dokumentárním stylu, podkopávaný občasnými zvláštními obraty a hrubkami v českém překladu. Hvězdu navíc dávám za přínos v podobě osvěty a účinné pomoci dalším nešťastníkům. 75%

fis.rena
03.06.2018 5 z 5

"Zavřeli mě za vraždu otce...konečně se cítím svobodná a nabývám klidu,začínám v noci spát."
Plný počet hvězd Stacey za to,co musela zkusit,jak se k tomu všemu postavila...klobouk dolů s hlubokou poklonou. Je velmi silná,odhodlaná a úžasná žena. Ovšem obsahově bych hodnotila jako odpad,což nedělám nikdy...odpad proto,že se něco takového vůbec děje a že mezi námi žijí lidé,kteří dokážou být tak zvrácení bez špetky pokory a vděčnosti k životu obecně.


kannibal28
27.05.2018 5 z 5

knihu som kupil v akcii za 3.50eura tak že velmi dobrá kúpa to bola. Dúfam že a teraz stacy darí lebo detstvo a dalšich 18 rokov v podstate zažila peklo otec alkoholik a nasilnik, matka tá sa o ňu nestarala tak jej držim palce nech aspom čil si užíva ostatok života.

stju
29.10.2017 3 z 5

Podle komentářů, které jsem si přečetla, jsem měla opravdu velké očekávání. Možná právě proto mě kniha zas tolik nenadchla. Jistě-silný příběh, dramatické situace, které hrdinka prožívá a ani v rodině nebo u institucí nenachází pomoc, asi i díky tomu její nešťastné řešení, které volí v bezvýchodné situaci... Ale jak už tu níže zaznělo, určitě by mě kniha víc zaujala, kdyby byla napsaná jiným stylem, tento mi opravdu připadal takový "reportážní".

megan35
13.06.2017

Tady u této knihy vůbec nevím kolik dát hvězdiček nebo jak ji ohodnotit,protože se mě poprvé stalo,že jsem knihu nedočetla a obratem ji prodala....já vážně neměla sílu ty hrůzy dočíst do konce,moc těžké čtení....

Lucik87
18.01.2017 5 z 5

Tady se hodí nejvyšší hodnocení. A to díky jednomu důležitému faktu - tohle se opravdu stalo. Autorka nás zasvěcuje do všech detailů jedné rodiny, od úplných počátků. Najednou se celkem pohodový život změní v noční můru a od té chvíle to jede. Nemohla jsem od knihy odtrhnout oči. Hlavní představitelka Stacey si myslí, jak je slabý člověk, hodný opovržení. Protože do takové role byla postavena od útlého dětstv a jinak se na sebe neumí dívatí. Ale já si myslím, že je to neobyčejně silný a odvážný člověk.Konec už mě tolik neupoutal, protože fakta a život ve věznici už mě tolik nebrala.

tyna_01
24.01.2016 5 z 5

Hodně čtivá kniha a člověk se zamyslí nad tím, že opravdu není jen hodně dobra a málo zla..Toho zla je taky strašně moc, jenom se o něm nemluví a my o tom nevíme..Musím dát 5 hvězdiček už jenom proto, co Stacey dokázala.

Janeee
04.12.2015 5 z 5

Hodně smutný příběh... Některé pasáže v knize na mě opravdu silně zapůsobily. Stacey je obdivuhodná žena...

Morrighan
29.10.2015 5 z 5

Výborná kniha, Stacey si u mě našla velikou podporu a pochopení, silný pocit znechucení nad tím, jak její život začínal i pokračoval a poté, co jsem viděla jakýsi dokument o jejím příběhu, jsem znechucena ještě více. Bojuj, holka, zasloužíš si to!

maličkán
21.05.2015 5 z 5

Vynikající kniha, nádherně se četla, těžce jsem od ní odcházela. Sympatická hrdinka. Člověk při takové knize se nestačí divit, co se za zvěrstva v rodinách děje a jak jsou pak tito zneužívaní jedinci na celý život poznamenaní.

Byra
21.05.2014

Library&me - tak Vám teda děkuju, že víme jak příběh skončí. ano, na netu se píše jak kniha dopadne, ale ne jakým způsobem to provede

Rup
13.12.2013 5 z 5

Nikdo není dokonalý. I sama autorka byla, jak z textu vyplývá, pěkná mrcha. Proč? Co je příčinou? Otec - tyran a násilník? Matka, která své děti opustí v nouzi nejvyšší? Sebestředná, ignorantská společnost příbuzenstvem počínaje a školním systémem zdaleka nekonče? To vše nebo od každého něco? Neodvážím se odsuzovat („Kdo z vás je bez hříchu, hoď první na ni kamenem.“ Jan 8, 7), ale už jen tím, že mě kniha nutí k přemýšlení, což v záplavě knih typu Padesát... cokoli, které krom pláče nad ztraceným časem nenutí k ničemu, mě přimělo k nejvyššímu hodnocení. Reportážní styl mi zcela nesedl, klonil bych se spíše k hlubšímu psychologickému rozboru, ovšem to by spoluatorem nesměla být novinářka nýbrž psycholog a nejednalo by se o zpověď, ale o analýzu. Přes jakékoli nyní i v budoucnu zjištěné nedostatky vřele doporučuji.

Autoři knihy

Stacey Lannert
americká, 1972
Kristen Kemp
americká

Kniha Vykoupení je v

Přečtených85x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce59x
Chystám se číst42x
Chci si koupit9x