Vykonavatel

Vykonavatel https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160718/vykonavatel-160718.jpg 4 86 25

Tomuto sériovému vrahovi není skutečně nic svaté. Nepřijeli do Vatikánu zemřít, ale zvolit nového papeže. Než se však konkláve stačí ujmout svého vznešeného úkolu, je jeden kardinál zavražděn. Pachateli zjevně nestačilo jen zabít, potřeboval svou oběť trápit a zohavit. Měl snad ten brutální čin symbolizovat mučednickou smrt? Dříve než se policejní inspektorka Paola Dicantiová stačí s případem pořádně seznámit, je nalezen další zmasakrovaný kardinál. Teď už je zřejmé, že pachatel plní předem stanovený záměr. Spatřuje v tom snad jeho zvrácená mysl jakési vyšší poslání? Vykonává ty brutální popravy z vlastní vůle, nebo na něčí příkaz? Paole přichází na pomoc Otec Anthony Fowler, americký kněz a bývalý agent FBI, který o hledaném vrahovi ví mnohem víc, než by si inspektorka dokázala představit. A když je důkazy dovedou až k nejmocnějším postavám v církevní hierarchii, začíná dvojice vyšetřovatelů tušit, že se brzy nejspíše stanou dalšími figurkami v něčí smrtící hře. Těmi, kteří mají být také obětováni…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

Espía de Dios , 2006


více info...

Přidat komentář

HYPNOS88
23.03.2021 4 z 5

Mám rád příběhy kolem Vatikánu, papeže, konkláve a podobně, ale... Na pět hvězd je to ...no, čekal jsme trošku víc. A že by to potencionál mělo.

Papik.21
18.12.2020 5 z 5

Knihu jsem koupila v akci ze zvědavosti. Neměla jsem žádná velká očekávání, proto mě mile překvapilo, jak mě kniha pohltila. Četla se dobře, občas mi vadily některé dialogy (přišly mi občas mimo realitu, že takhle se lidé asi vážně nebaví), nicméně děj byl napínavý a poměrně děsivý, když si uvědomím, že je inspirován skutečnými osobami.


katushah
12.06.2019 5 z 5

Koupila jsem tento titul za pár korun a myslela jsem si, že to bude nějaká slabší detektivka, ale opak je pravdou. Jedna z nejlepších knih, co jsem četla ! Vynikající téma, napětí, brutalita, skvělá čtivost, přečetla jsem jí na dvakrát, což je u mně vyjimečný. Opravdu mně to chytlo.

trudoš
08.09.2017 2 z 5

Na můj vkus příliš prvoplánový thriller, který hned z kraje odkryje karty a až do konce nezmění pravidla hry. Dokonce i vrah je znám poměrně brzy, takže hrdinové se mohou soustředit jen na to, jak jej najít a lapit. A protože je jasné, že je to příliš mnoho stran na jedno pátrání, ozvláštňuje autor vyprávění tím, že nechává pátrače dloubat do pachatelovy minulosti a pomocí psychologických rozborů určit, kde tak asi je a co má ještě v plánu. Tohle všechno bych ještě dokázal skousnout, jelikož autor poskytuje čtenáři množství zajímavých informací jak o práci policie ve Vatikánu, tak o funkčnosti katolické hierarchie. Jenže rádoby hovorový jazyk, stejně jako bodré chování postav mi průběh událostí neúmyslně zesměšňovaly, což ještě podtrhly lehce odhadnutelné zvraty. Ale uznávám, že chyba bude spíš na mém přijímači. Pevně věřím, že v rodném Španělsku je Juan Gómez-Jurado hvězdou, já však zůstanu u jejich literárně zdatnějších autorů, jako jsou Arturo Pérez-Reverte či Carlos Ruiz Zafón.

Guepp
21.08.2017 3 z 5

Kniha mne zaujala asi hlavně svou čtivostí a jak už to u těch detektivek-thrillerů bývá, prostě potřebujete vědět, jak to dopadne. Jinak ve vás zřejmě nic hlubšího nezanechá. Z knihy je jasně patrné, že autor žádné dobré smýšlení o církvi nemá, vidí je jako bandu pyšných a manipulujících úchyláků, kterým se líbí chlapečci. A samozřejmě i zde známý nešvar kriminalistů nespěl chybět - hanění práce filmových laboratoří. Zde byla zmíněná přímo Kriminálka Las Vegas. Ano, všichni víme, že testy netrvají tak rychle, jak nám v televizi ukazují. Film je na efekt, nesnaží se hrát na realitu, nepopisuje dokumentární práci techniků v laboratořích a navíc umí perfektně využívat střih. Kdyby to bylo podle skutečnosti, tak nás to určitě neuvěřitelně nudí, nebudou tam třeba tak dokonalé tvářičky a mordy taky nebudou tak pestré, jak se nám to líbí. Ale každopádně zpět ke knize... jako prvotina je to určitě super práce, za kterou se dle mého nemusí autor stydět.

!!!SPOILER!!!
Ale zpětně si uvědomuji, že mě poměrně dost mrzelo, že se vrahovo jméno objevilo tak brzy. Dále mi přišlo trochu přitažené za vlasy, že může být tak neuvěřitelně nevyrovnaná, labilní a hysterická ženská (spíš dítě) jeden z dvaceti profíků v tak tvrdém oboru. Možná by bylo lepší, kdyby autor udělal klasiku - v kancelářské neviditelné myšce objevil neuvěřitelný talent na to tak oblíbené knižní a filmové umění profilování pachatelů sériových činů. K ní by mi podobné chování sedělo víc. I vztah zmíněné Paoly s Anthony Fowlerem mi přišel zvláštní a poměrně divně ukončený. Ale zase velmi cením toho zvratu, kdy se nečekaně z otce Francesca vyklubal náš pachatel. Mám pocit, že mi plno věcí nějakým způsobem nesepnulo dohromady a tak se mi těžko svazují konce.

SONP
16.07.2017 3 z 5

Vykonavatel = "Andělé a démoni" minus antihmota minus Robert Langdon plus jedna příšerně hysterická kriminalistka (která buď brečí, nebo po něčem touží - zpravidla je to objetí prošedivělého kněze/bojovníka). Jednohubka na pár večerů, která surfuje na vlně chtění, aby se v tom strašlivě suchém Vatikáně dělo něco proradného. Tentokrát to ovšem není Opus Dei, ale... (nebudu spoilovat). Pro zajímavé propletení s autentickými vatikánskými událostmi té doby, a pro pár inside informací z vatikánských kulis (otázkou je do jaké míry je to i zde fabulace) toto dílko za přečtení ale stojí. 60%

VladiKlaisner
26.06.2017 4 z 5

Dlouho jsem zvažovala zda mám začít číst tuto knihu, nakonec jsem se k ní dostala na základě čtenářské výzvy a nelituji.
Psychologický thriller z prostředí Vatikánu v sobě skrývá nejen prvky detektivního románu, ale i nejednu moudrost, část historie a politiky, ale i výňatky z bible. I když se mi některé pasáže zdály nudné nebo autorem příliš složitě popsané, jako prvotinu hodnotím velmi kladně a myslím, že nezustanu jen u této jeho knihy.

Jido
05.06.2017 5 z 5

Zajímavé téma, čtivá a napínavá kniha, přečteno jedním dechem.

alfinha2321
14.05.2017 5 z 5

Hodně super čtivá kniha. Dokonce tak zajímavá, že jsem odložila úklid po novorozenci a využila jeho spánku k soustavnému čtení :) Prostě jsem musela zjistit,jak to dopadne!

mistrikova
15.01.2017 5 z 5

Právě jsem ji dočetla, trvalo mi to asi 2.5 dne...chtěla jsem změnu, a proto padl můj výběr na tuto prvotinu i v rámci čtenářské výzvy. Nemohla jsem od ní odtrhnout oči. Čtivé, strhující, napínavé... Fikce i skutečnost v jednom, dotýkající se ožehavého tématu sodomie kněží. Člověka to donutí přemýšlet nad tím, co se skutečně asi odehrává v pozadí Vatikánu - kdo a jak tahá za nitky... Autor ač Španěl, mistrně popisuje nejenom několik staletí trvající rigiditu a dogmatické vedení katolické církve, ale i fungování italské kriminálky a vatikánských tajných služeb... Kniha jde ke konci rychle do překvapivého finále... Prostě super!!!

Schamila
14.01.2017 4 z 5

Tak tohle jsem nečekala, hodně poutavý příběh přímo z Vatikánu, v pozadí smrt papeže, střípky z historie jeho působení a pak tolik nečekaných zvratů a ještě tak napínavý závěr, nechápu proč tak dobrá kniha je ve výprodeji za pár babek .... určitě nepatří do šuplíku brak, právě naopak - vřele doporučuji kouknout do zákulisí Vatikánu, hodně překvapivé...

MIKE15
09.12.2016 5 z 5

Super kniha, velice čtivé a napínavé.

jsvagr54
05.12.2016 5 z 5

Úžasná kniha, naprosto mě pohltila. Doporučuji všem, kniha vás nenechá vydechnout. Závěr strhující !!

Jaruš7
23.04.2016 5 z 5

Mrazivé, není možné se nepodivit takovému mládí spisovatele s jakou vehemencí a znalostí této problematiky dovedl sepsat toto dílo. Ani jsem neměla odvahu jí doporučovat.

soukroma
24.01.2016 5 z 5

Kniha byla překvapivě dobrá na prvotinu mladého španělského autora, na velmi citlivé téma mj. i pro katolické Španěly. Děsivý psychopat a jeho vražedné šílenství, podobně jako jeho akční pronásledovatelé mě neoslovili tolik, jako celá koncepce knihy s mnoha vloženými vsuvkami různého typu a s představením reálií Státu Vatikán. Velmi mě také autor dostal dobrým vhledem do psychologie svých postav a popisem jejich emocionální hnutí (zejména třístránkový myšlenkový monolog nad smrtí kolegy).

Majdule
20.01.2016 4 z 5

Výborný, byť ne mimořádný či objevný, thiller, který otevírá citlivá místa nedávné historie církve a skutečně dobře a věrohodně pracuje s reálnými údaji. Autor jako prostředek zcizení používá občasné komentáře "pod čarou", které sice příběh posunují do roviny možné "historie", ale také čtenáři přeci jenom ubírá na možnosti absolutního prožitku. Vztahy hlavních hrdinů jsou trošku šablonovité, ostatně jako jejich charaktery a řešení mezilidských situací. Vztah dottory a kněze trochu zavání banálností, dokonce snad trapností, ale mě bavil. Ocenila jsem zdvojené situace z pohledu obou zúčastněných postav, škoda že jich nebylo víc, ale předpokládám, že autor jimi zdůrazňoval jejich emocionální výjimečnost. Neodhalené Fowlerovo tajemství není vůči čtenáři fér, ale zase naznačuje, stejně jako ještě jedna okolnost, že vykonavatel nemusí být poslední příležitostí k setkání.

Dumicek
16.11.2015 4 z 5

Knihu mi půjčila kamarádka, když jsem koukala do jakého prostředí je zasazená, tak jsem měla trochu obavy jestli mě to bude bavit. Vatikán, Papež atd...to není nic pro mě, ale kniha mě opravdu mile překvapila a musím říct, že se četla sama. Napínavá, drsná a velice zajímavá. Mohu jen doporučit.

MichaelaHO
16.10.2015 5 z 5

Strhující, za pět hvězdiček!

Danna
12.06.2015 5 z 5

Skvělá kniha, nemohla jsem se odtrhnout, budu si hlídat další autorovu tvorbu.

Ladinek
10.04.2015 5 z 5

Nic jsem nečekal a zřejmě proto jsem byl velmi příjemně překvapen, neřku-li nadšen. Výborný thriller. Připomíná prostředím i motivem Brownovu knihu "Andělé a démoni", ale zbavenu všech těch hloupostí s antihmotou, šiframi a podobně. Díky tomu to celé působí o dost opravdověji.

Štítky knihy

prvotina španělská literatura sérioví vrazi

Autorovy další knížky

Juan Gómez-Jurado
španělská, 1977
2013  83%Vykonavatel
2023  87%Pacient
2016  73%Zloděj ze Sevilly

Kniha Vykonavatel je v

Přečtených105x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených5x
Knihotéce114x
Chystám se číst76x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x