Zuby poražených

Zuby poražených https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369022/mid_vykladac-i-zuby-porazenych-tf3-369022.jpg 4 5 2

Vykladač série

1. díl >

Janis z Morfenu, nechutně bohatý a přiměřeně zkažený králův rádce, je objektem obdivu, závisti a pomluv, ale současně i vykladačem triftových karet. A jak už to na Tenerisu chodí, vykladač, který se jednou jedenkrát v předpovědi mine, propadá ohni. Z pragmatických důvodů uzavírají vykladači dohody se silami, které je před omyly chrání. I když Janis nabídkám o dohodu zarytě odolává, jeho předpovědi, kupodivu, vycházejí. Jakmile se ale zaplete do zápasu mezi starými a novými bohy, je každým dalším krokem blíže maléru. Pokouší svůj osud tak úporně, jako kdyby si o tu hranici opravdu koledoval.... celý text

Přidat komentář

SBH
01.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Líbí se mi obálka, tajuplně mystická i přiměřeně úderná.
Vlastní text představuje mnohovrstevnaté dílo, které podle mého musí uspokojit každého čtenáře. Na úplném povrchu se veze brakový příběh o věčně nespokojeném mágovi, který dopomůže chudému šlechtici k trůnu, spřátelí se s otroky poražené rasy bohů a při pokusu o jejich osvobození sám padne do područí. Příběh přátelství, zrady, lásky, dobrodružství.
Pod ním se nacházela vrstva, kterou jsem si užívala asi nejvíc, v níž Janis pátrá po tajemství svého původu. Nechci machrovat, ale otázka jeho matky mi hned přišla podezřelá. Při té příležitosti sám o sobě zjišťuje netušené věci a ty jej směřují na nečekané životní křižovatky.
Úplně nejhlouběji kniha bolestivě rezonovala s hlubokými životními pravdami, které bych snad raději v literatuře opomněla. Jako třeba že padouchové a zrádci se vetřou do přízně mocných bez potíží a užívají si dlouhý, pohodlný život, přičemž nadále ničí každého v dosahu. Podobenství o dracích a prasatech jen potvrzuje, že stateční, mocní draci, sotva se dostanou z potíží, na další činy prasat nedbají a letí si za svými záležitostmi. Smutné, ale truchlivě pravdivé.
Když už jsem se rozepsala o ideovém obsahu díla, musím vyseknout poklonu i prostému literárnímu řemeslu. Už nebudu zmiňovat skutečnost, která mě nepřestává fascinovat, a sice jak autorka zvládá udržet si přehled o komplikovaném Metaprostoru. Jako obvykle i zde jsem se mohla spolehnout na skvělé vykreslení charakterů postav. Janis je zlatíčko, i když mám pořád nejraději Ottu. Tentokrát nemám výhrady ani vůči rozporuplné Vivon. A padouchové? Raději bych na ně zapomněla.
Brilantní jazyk, skvělá stavba příběhu, barvití hrdinové, přirozené a břitké dialogy, lehkost a vtip tam, kde jsem to ocenila, důrazná naléhavost v místech, kde to bylo zapotřebí. Tato autorka je prostě sázka na jistotu.
Nějaká závada? No, mám problém s množstvím postav, druhů bytostí, jejich vzájemným příbuzenstvím, komplikovanou historií fantastického světa. Na druhou stranu četbu beru jako účinný a příjemný boj se zapomnětlivostí, takže i tohle je v plusu.
Jednoznačně plný počet a doporučuji.

LimedkaMikki
20.10.2018 3 z 5

V tomto případě by se mi hodila možnost dávat půl hvězdičky, protože to vidím na 65-70 % :D Dílo bylo pěkné a četlo se velmi rychle. Občas tam ale byly části, které mi přišli zbytečné a zdlouhavé. Slovníček na konci díla byl super, protože jsem aspoň z části pochopila, co to je ty lidi/božstva vyjmenované.


Autorovy další knížky

2000  93%Kazisvět
2017  84%Zuby poražených
2021  75%Arrakiel
2016  88%Střípky sváru
2017  80%Slzy Netrebů

Kniha Zuby poražených je v

Přečtených8x
Doporučených1x
Knihotéce31x
Chystám se číst5x