Vyhrát nebo zemřít

Vyhrát nebo zemřít https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394097/bmid_vyhrat-nebo-zemrit-nv0-394097.jpg 4 8 4

Pravdivý příběh profesionálního kulturisty. Petr PeVan Vaniš patří k nejúspěšnějším a nejznámějším kulturistům naší historie. V průběhu své vrcholné kariéry dosáhl téměř všeho, co si zamanul. Stála za tím dřina na hranici lidských možností, a někdy onu hranici i překročil, to když se rozhodl dosahovat výjimečných sportovních výsledků nečistým způsobem. "Bez bobulí se v kulturistice na vrchol nedostanete," tvrdí PeVan ve své knize Vyhrát nebo zemřít. Sám se jako sportovec ocitl na hranici života a smrti, nutno dodat, že na vlastní riziko. Mistr světa a účastník elitní soutěže Mr. Olympia přichází s otevřenou výpovědí o užívání nedovolených prostředků, tak aby se ve sportu dostal na absolutní vrchol. Vyhrát nebo zemřít, to je příběh extrémní vůle vítězit, stát se šampionem za každou cenu. Obyčejný vesnický kluk - ve světě kulturistiky později známý jako PeVan - odhaluje svůj životní příběh venkovského kluka, který se nezměrnou vůlí a tvrdou dřinou vypracoval mezi nejlepší. A aby se stal jedinečným, neváhal setkat se tváří v tvář se smrtí.... celý text

Přidat komentář

MarkCarter
05.04.2021 3 z 5

Čakal som niečo iné. Kniha má za úlohu odradzovať od steroidov. Autor píše o skúsenostiach s nimi, ale aj o svojich začiatkoch, úspechoch a neúspechoch a nájdete v nej aj podrobné rozpisy jeho jedálničkov a cvičebných programov. Táto časť ma zaujala najmenej a väčšinou som to preskakoval. Príhody zo života boli zaujímavejšie, ale bolo poznať, že je to kniha písaná viac bodybuilderom ako spisovateľom. Myslím si, že knihe by veľmi pomohlo, ak by bola koncipovaná ako autobiografia a autor by bol skúsený spisovateľ.

LisbethSalander
23.07.2019

Téma mě zajímalo, na knihu jsem se těšila. Během čtení jsem si říkala 'ať už jsem na konci'. Styl, autor mě rozčiloval některými svými komentáři, jako by knihu psal úplný *** Zklamání...


Peleus
07.07.2019 3 z 5

Navzdory militantnímu postoji ohledně dopingu a proklamované otevřenosti zpovědi, Petr Vaniš poněkud zbaběle přeskakuje ty podstatné detaily.

Kupříkladu svůj vstup na kolbiště se zakázanými látkami popisuje jako když jde hloupý Honza do světa. Jen tak. S uzlíčkem buchet od maminky. Prý nevyhrál jakousi soutěž, a tak se jednoho z finalistů zeptal, co stojí za jeho úspěchem? Ten mu, asi že kvůli Vanišovým upřímným očím, prozradil, že kdo "nesype", nevyhrává. V následující kapitole již autor poctivě sype. Vážně?! Kluk z vesnice, který sundavá plíseň z tvarohu, aby ho následně snědl, protože nemá peníze. Kluk, který svépomocí vyrábí cvičební nářadí, protože nemá peníze. Jezdí křápem, protože nemá peníze. Najednou ví 1. co má chtít, 2. kde to má koupit, 3. jak to používat - peníze náhle nejsou problém.

Největší gól pro mě byl, když PeVan v jedné chvíli, i po všech komplikacích, které kvůli těmto látkám prožil, zcela vážně uvažuje, že opět zariskuje a navzdory zdravotnímu stavu bude pokračovat v profesionálním soutěžení. V tu chvíli jsem začal výrazně pochybovat, zda to autor skutečně má v hlavě tak dobře srovnané, jak se pokouší přesvědčit své čtenáře.

I tak je kniha zajímavým, byť lehce pokryteckým, pohledem na profesionální kulturistiku. Nedokážu se ubránit dojmu, že nemít Petr Vaniš zdravotní stopku, pokračoval by v tom, co dělal a co dnes tak vehementně odsuzuje.

TamaraKrejčí
16.03.2019 4 z 5

Těžko se mi píše tento komentár. Neměla jsem ani tušení, že kulturistika je tak ovlivněna dopingem.
Ale autor šel do toho, napsal svou osobní zpověď a snad se mu podaří touto knihou udělat jakousi osvětu. A víte co se říká... Pokud by měla tato knížka oslovit, přesvědčit byť jednoho sportovce k čistě čisté kulturistice, stálo to za to jí napsat.

Autorovy knížky

2018  73%Vyhrát nebo zemřít

Kniha Vyhrát nebo zemřít je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x
Chci si koupit3x