Vyhoření

Vyhoření https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191924/vyhoreni-191924.jpg 4 12 5

Klasik spirituální literatury se tentokrát věnuje problematice, jež provází lidi, kteří věnují často veškerou svou energii práci a výkonu a přitom zapomínají kvalitně prožívat vlastní život. Syndrom vyhoření může být ale také průvodním znakem nastupujícího středního věku nebo stárnutí. Symptomy, které se u těchto lidí hlásí, jsou předrážděnost, stres, pocity napětí a nedostatečnosti, které mohou ústit v depresi nebo vyhasnutí energie. Na základě psychologie flow a jungovské psychologie aktivní imaginace autor popisuje cesty ze zablokovanosti životodárné energie každého člověka. Jeho recepty zní: zdravé životní rituály, následování silných vnitřních obrazů a vizí a vědomé utváření pozitivního náhledu na vlastní život.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Zdraví
Vydáno: , Portál
Originální název:

Kraftvolle Visionen gegen Burnout und Blockaden


více info...

Přidat komentář

lentilka_007
29.01.2018 2 z 5

Nedočetla jsem, nedokázala jsem udržet pozornost a sledovat autorovy myšlenky, po stránce jsem se často přistihla, že netuším, co čtu. Asi je to nějaký "syndrom kázání", kdy přílišná míra abstraktnosti a filosofie na mě působí jako mlha, ve které se ztrácím, v knize i v kostele. Více mě zaujala jeho kniha Lék na únavu ze života, což je i velmi blízké téma.

horkosladka
04.01.2018 4 z 5

V knize mě nejvíc zaujala myšlenka, že je rozdíl mezi zaměstnáním a povoláním. Zatímco zaměstnání většina lidí bere jako "nutné zlo", povolání je činnost, ke které se cítí být člověk "povolán". Když člověk najde své povolání, pravděpodobně se vyhne i pracovnímu vyhoření. Samozřejmě "vyhořet" můžeme nejen kvůli práci, ale také po opakovaných zklamáních, životních nezdarech, stresujících událostech, nadměrné zátěži. Věřím tomu, že vyhoření je však dočasný mentální a duševní stav, který se dá přemoci tím, že člověk bude hledat, co by ho nyní mohlo těšit. Důležité je hledat odpočinek, zdroj radosti a načerpání energie. A také hledat příčinu, co způsobuje naši únavu, depresi či nezájem. Někdy se může jednat o vztahové problémy promítající se do ostatních aspektů života, nevyřešené záležitosti z minulosti, jindy třeba chybí kontakt s přírodou nebo dostatek zájmů. Dobré je umět si udělat čas sami na sebe, zklidnit se, zameditovat si, popřemýšlet o tom, jaké jsou naše hodnoty a potřeby a podle toho se řídit a rozhodovat co dál se svým životem.


klodnerovic
13.11.2017

Souhlasím. S Magrivou i s Dixinkou. Hlubokomyslné, srozumitelné, ale zatížené opakováním myšlenek.

Magriva
23.06.2017 4 z 5

A. Grün je jako vždy poutavý, hluboký, srozumitelný. Nabízí konkrétní způsoby, jak zase získat energii.

Dixinka
17.11.2015 4 z 5

Začátek knihy byl skvělý. Hltala jsem stránku po stránce, konec mě už nudil. Myšlenky se neustále opakovaly. Ale kdo chce najít trochu vnitřního klidu a nadechnutí tak doporučuji.