Vyhonit ďábla: O vztazích, sexu a intimitě

Vyhonit ďábla: O vztazích, sexu a intimitě https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472492/bmid_vyhonit-dabla-z5c-472492.jpg 4 88 30

Masturbace, orgasmy, porno, tělo, sexismus, ale i rozchody a přátelství. To je jen hrstka ze širokého spektra témat, která ještě donedávna byla – a někde stále jsou – ve veřejném prostoru tabu. Autorky úspěšné podcastové série Vyhonit ďábla přicházejí se stejnojmennou knihou, která se věnuje choulostivým tématům, o kterých se nám těžko mluví. Zuzana a Terezie s upřímností a humorem sobě vlastním bourají stereotypní představy (nejen) o sexu a intimitě a otevřeně sdílejí vlastní zkušenosti, s nimiž se nejeden čtenář*ka bezpochyby ztotožní.... celý text

Přidat komentář

jiri4861
16.02.2024 3 z 5

Oceňuji otevřenost. Jsem na vozíku a vztahy co jsem zatím měl nebyly vztahy, ale otroctví. A i když už jsem to taky dělal, bylo mi líp když jsem byl panic. Naučte mě někdo pořádně přirážet a bude mi třeba fajn. Lásku všem.

janyska13
07.07.2023 1 z 5

Podcasty mě baví jen výjimečně a očividně přepsaný podcast také není nic pro mě. Do čtení jsem se musela nutit. Knihu jsem četla v rámci štafety a poznámky od ostatních mě bavili mnohem více než kniha. Nového jsem se taky nic moc nedozvěděla.


Books_by_Dee
08.06.2023 1 z 5

IG: books_by_dee

Knížku jsem četla v rámci knižní štafety. Rozhodně nechci tvrdit, že se jedná o hroznou knížku. Věřím tomu, že někomu může sednout, ale podle mě by podcasty měly zůstat podcasty. Věřím tomu, že kdybych podcast poslouchala, tak se mi to hrozně líbí , ale z té knížky to na mě úplně nepřecházelo.

Líbila se mi esej o těle nebo některé myšlenky a určitě se mi líbila holek otevřenost.

Knížku si představte jako povídání dvou kámošek o různých tématech od přátelství přes masturbaci až k samotnému sexu (různé techniky aj.). Já mám tady určitě v plánu pustit si holek podcast (jelikož některá témata, která již probírala mě zaujala), ale pro mě ta knížka prostě nebyla.

tereza5844
09.03.2023 4 z 5

Knížka se mi líbila a přečetla jsem ji rychle. Nicméně jako posluchačka podcastu jsem se bohužel nedozvěděla nic zásadně nového. Bylo to jako sledovat konverzaci dvou kamarádek, což zjevně je i cíl knihy. Moc se mi líbila kapitola o přátelství, ta mě paradoxně chytla za srdce mnohem více než kapitoly o všech možných sexuálních tématech.
Doporučuji všem! Holkám, klukům, ženám i mužům. Jednu hvězdičku strhávám pouze za velkou podobu z podcastem a překrývání informací.

Kolaloka
17.12.2022 5 z 5

Pamatuju si, jak jsem vůči podcastu měla předsudky ve smyslu "dvě trochu trhlý holky se baví o sexu, no bóže", ale holky dělají fakt super osvětu, která může obohatit i nás "starší" (je mi 32). V knize jsem se nedozvěděla nic, co bych neznala z podcastu, ale i tak mě moc bavila, kdo by to byl řekl, že přepsaný rozhovor nebude nuda.

roso.mak
20.10.2022 3 z 5

Přepsat podcast do knihy bývá vždycky trochu vabank. Tady to kupodivu funguje, jen mi vadí, že snad v rámci nějaké autocenzury, jsou zde rozhovory strašně ořezané do měkka.

Prostě hoďte k počítači sluchátka a poslouchejte. Kdo zná, tak ví, že tyhle lidi se fakt nebojí nejen otevírat kontroverzní témata, ale hlavně o nich nemluvit jako v Děvčátkách na slovíčko. Tyhle holky maj totiž klitoris tvrdej jak brada Arnolda Schwartzenegera a nebojej se bejt zatraceně osobní.

AngeliS
12.10.2022 3 z 5

Škoda že jsem si nezjistila o čem knížka je. I když, stejně jsem čekala něco jiného. Podcast jsem poslouchala hodně, proto jsem čekala v knize něco víc. Ale spíš nejsem cílovka. Trošku mě mrzelo, že tam Terezie není slovensky. (Prostě holky raději slyším, no). Kor když teda nesmyslný inglištiny tam být mohly. Už jsem si říkala, že to zahodím a dám jednu hvězdu. Ale to by nebylo fér. Kdybych ji dostala do rukou mladší, o dost. Vážně ještě tak před pubertou, možná by mi otevřela obzory. Nedokážu se ale vcítit do mé pubertální já, zda bych dokázala některé věci neřešit, tak jak jsem je řešila. Přeci jen, v pubertě VŠE vypadalo jako konec světa. Za mě by ale knížka pomohla rozhodně , rozhodně lépe než přednášky... tady máš vložku a tady máme vaječníky... To byla hrůza!!! A tak pokud máte doma dospívající holčinu a třeba nejste zvyklí až tak otevřeně mluvit, tak tohle je pro to dokonalé.

girdi
03.10.2022 4 z 5

O podcastu jsem sice slyšela, ale pustila jsem si zrovna nějaký díl, který mě nezaujal, tak jsem se nakonec s Terézií a Zuzanou setkala znovu úplnou náhodou až na Světě knihy. Zůstala jsem na rozhovor, který byl moc fajn, a tak jsem odcházela s podepsanou knihou a těšila se na čtení. Dozvěděla jsem se díky ní pár nových věcí, utvrdila se v mnoha svých názorech a opět si řekla, že je super, jak se doba mění, jaká témata dnes rezonují a jak je dobře, že mizí různá tabu a řeší se intimní věci. Kniha se díky dialogům čte lehce a zároveň poskytuje mnoho dat a informací, které předává stravitelnou cestou. Jen jsem si říkala, že možná pro mladší a méně zkušené čtenářky bych ještě nějaké ty vysvětlivky přidala.

zuzi_zuza
02.09.2022 4 z 5

Znám podcast od samého začátku. Přišlo mi fajn, že se někdo v našich vodách konečně pouští do podobných témat a dělá je do určité míry přístupnější hlavně mláďatům. Rozhodně se nepovažuji za cílovku, jsem lehce starší než holky a troufám si říct, že zrovna v téhle oblasti jsem poměrně edukovaná a srovnaná. V podcastu mi přišly fajn především epizody s hosty, postupem času jsem ale přestala holky v mluveném projevu zvládat, takže jsem podcast už dobrý rok neslyšela. Všechno to, co mi v jejich mluveném projevu vadí naštěstí kniha nemá a myslím si, že pro dospívající může být v mnoha ohledech užitečná. Pro mě to minimálně byl zajímavý exkurz do toho, co některé jiné (nejenom dospívající) ženy řeší, ačkoliv mám pocit, že jsem většinu slyšela právě v prvních podcastech.
Vizuál nehodnotím, ten mi fakt nesedl.

cornetka
02.08.2022 3 z 5

Díky knize jsem zjistila, že spoustě výrazů nerozumím. Přepis podcastů se mi nezdá jako moc dobrá volba.

bigbabe
27.07.2022 1 z 5

Asi polovinu knihy jsem přečetla, pak jsem začala přelítávat odstavce a pak stránky.
Pro mladší čtenáře možná dobré, pro mě už moc divné, ne kvůli tématu a použitých slov, ale spíše "hlouposti" autorek. Ale myslím si, že to je jen hrané, aby to bylo prodejné. Je to o něco horší než články v Bravíčku. Možná, že i v době neinternetové jsem byla lépe informovaná a méně frustrovaná než dnešní mládež. Jako řešit s kamarádkou, že mám dole dvě dírky a děsně se tomu divit ... nebo, jestli mám správnou postavu, správné oblečení, to mě nikdy nebralo... přijde mi to hloupé, ale je to jen můj názor. Bohužel mládež je dnes vystavena tomu, že se musí srovnávat a má z toho deprese.

Kara28
03.07.2022 5 z 5

Podcast jsem nikdy neslyšela, ale knížka mě zaujala. Líbilo se mi zpracování pomocí rozhovoru a statistik.

kikies
28.06.2022 3 z 5

Knihu jsem nečetla ani tak proto, že bych cítila potřebu se v tomto směru dozvědět více, na to jsem asi fakt už trochu stará, ale protože mě zaujal projekt Na záchodcích na webu ČT. Až zpětně jsem se dozvěděla o podcastu a následně i o této knize. Z mého pohledu projekt velice chválím, věřím tomu, že v této podobě může být velice prospěšný. To, jak bylo doposud na témata spojená s tělem, sexem a pod. nahlíženo, jak byla prezentována ve škole, v médiích a vlastně i to, jak byla společností obecně vnímána, k ničemu dobrému nevedlo. ¨
Za mě osobně - forma písemně zachyceného rozhovoru mi úplně nesedla, grafika mě úplně neoslovila, stejně tak množství anglicismů a jiných cizích výrazů, ve kterých jsem se drobet ztrácela (ok, nejsem zrovna cílová skupina - v tomhle byl lepší seriál Na záchodcích, obsahoval poměrně velké množství vysvětlivek) - celkově hodnotím lépe celý projekt a myšlenku, než knižní formát. Stejně tak jsem postrádala v celé té záplavě témat a otevřenosti více prostoru pro pohled kluků - myslím si, že by to bylo velice zajímavé! Je ovšem otázkou, jestli by nějací kluci byli schopní a ochotní se tak moc do hloubky zaobírat mnohdy i velice osobními záležitostmi.

sakyvanity
14.06.2022 4 z 5

Moc nerozumím negativním komentářům - kdyby byla přítomna konstruktivní kritika, neřeknu ani slovo, ale zde mi výtky přišly nevysvětlené a neopodstatněné. Kritizovat obálku je taky celkem bezpředmětné - vkus je subjektivní. Ale chápu, že starším čtenářům může připadat velmi explicitní a používané výrazy mohou být matoucí.
Poslouchám podcast a souhlasím s tím, že se v knize pravidelný posluchač nedozví moc nového, tudíž je kniha spíše doplněk pro osoby preferující psaný text. Nicméně věřím, že jak podcast, tak kniha mohou pomoci mnoha mladým lidem. Já bych takový zdroj před deseti lety ocenila - člověk by se alespoň do jisté míry vyhnul porovnávání se s nějakým sezónním ideálem krásy, měl lepší dispozice k přijetí vlastního těla a naučil se vyžadovat konsent, aniž by se nechal do něčeho nutit.
Komentář radící pustit si film pro dospělé ve mně evokuje pocit, že komentující knihu ani neprolistoval.
Mně se knížka jako doplněk k podcastu líbila. Oceňuji, že holky přidaly kus sebe navíc v podobě esejí a jsem ráda, že se někdo na české scéně nebojí otevřeně mluvit o dosud tabuizovaných tématech.

Arkagas
10.06.2022 3 z 5

pro posluchače podcastu holek nebude tahle kniha nejspíš ničím novým, protože témata se vlastně opakují, ale přesto je kniha skvělá. Forma rozhovoru Terky se Zuzkou doplněná sem tam fakty, nebo statistikami na dané téma nepřekáží, naopak knížku dost osvěžuje a čtenáři rozšiřuje obzory. Rozhovor přechází plynuje z jednoho tématu do druhého, nikde nic nedrhne a proto kniha vytváří dojem, jako byste s autorkami seděli někde na kávě a povídali si. Ano, je určena mnohdy pro mladší čtenáře, hlavně díky výrazům, kterým ne každý dnes bude rozumnět (ve svých 33 letech jsem se taky sem tam sekla, ale kdo hledá najde..), přesto je můj osobní dojem ten, že díky téhle knižní formě by se mohla dostat do širšího povědomí hlavně starších čtenářů a čtenářek než podcast, což by bylo skvělé. Žijeme v době, kdy jsou témata ohledně sexu stále tabuizována podobně jako téma smrti a přitom úplně zbytečně. Takže za mě osobně je to skvělá kniha, protože není odborná, ale zároveň rozšiřuje obzory, za což holkám velké díky.

Nikkiproch
22.05.2022

Nehodnotím, protože se nepovažuju za cílovku. Vlastně bych řekla, že na tenhle obsah a styl vyjadřování už jsem asi stará (bude mi 33)… a konzervativní. Mileniálům a mladším to nejspíš sedne. Na podcast se nechystám.

kkubelkova
19.05.2022 5 z 5

Byla to příjemná oddechovka, knížka se mi líbila. Podcast holek taky ráda poslouchám, takže bylo fajn si to přečíst i v knižní podobě.

sona3661
08.05.2022

No, být mi 12, tak jsem nadšená. Možná. Přepsané neuvěřitelné žvásty z podcastu, které jsou opravdu vhodné tak pro nepolíbené. Poslechla jsem si pár podcastů a měla jsem pocit, jak kdybych poslouchala na záchodcích ZŠ. Jak můžou točit podcasty a několikrát říci, že klitoris je okolo močové trubice?

Pepina19
04.05.2022 3 z 5

No nevím, už jsem starší ročník a na mne je to trochu silná káva. Některé výrazy a otevřenost děvčat mi občas šla proti srsti. Ale na druhou stranu kdybych byla dospívající dívka v této době asi bych si to ráda přečetla, protože jsou tam některé věci celkem dobře vysvětlené. Takže nezavrhuji, byla jsem zvědavá tak jsem si knihu přečetla.

MartinkaSl
21.04.2022 4 z 5

Jako posluchačka podcastu jsem se na tuto kniho moc těšila a splnila moje očekávání. Z&T se s tématy popraly skvěle a já si jen můžu přát, abych tuto knihu mohla číst v dospívání.
Spoustě žen i mužů by tato kniha dokázala otevřít oči.

Štítky knihy

sexualita pornografie orgasmus masturbace sexismus ženská sexualita

Kniha Vyhonit ďábla: O vztazích, sexu a intimitě je v

Právě čtených2x
Přečtených107x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených3x
Knihotéce24x
Chystám se číst89x
Chci si koupit42x