Vyhnanci - akce Kulak

Vyhnanci - akce Kulak https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126452/bmid_vyhnanci-akce-kulak-EM4-126452.JPG 5 13 9

Na 120 osudů sedláků vystěhovaných v 50. letech komunisty při akci Kulak popisuje ve své knize Vyhnanci Miloslav Růžička z Vilémova na Havlíčkobrodsku. 83letému bývalému politickému vězni Miloslavu Růžičkovi se podařilo shromáždit skutečné a velice silné životní příběhy lidí, kteří se s rodinou ze dne na den museli odstěhovat z domova. Vedle příběhů a fotografií obsahuje také unikátní seznam všech 2000 selských rodin, které Státní bezpečnost a později okresní komunističtí funkcionáři v letech 1952 až 1953 vystěhovali převážně do pohraničí a majetek jim zabavili.... celý text

Přidat komentář

radkamysli
04.01.2024 5 z 5

Velmi si cením toho, že se autorovi podařilo kompilovat a sepsat tyto nešťastné životní příběhy. Nebylo jednoduché tu knihu číst a dočíst, neboť při každé další kapitole se mi svíralo srdce smutkem, zlostí a bezmocí.
Je jasné, že dvě knihy nedokáží obsáhnout všechny vykořeněné, o to víc mě jímá hrůza, kolik takových příběhů ještě bylo?

Šnek86
31.08.2023 5 z 5

Asi neexistuje slovo,kterým popsat tyto komunistické zrůdy.Vládu ochlokratů a demagogů.Kniha se nečte zrovna lehce, z nespravedlnosti a křivd se ve vás vaří krev a takzvaně se vám plaší kladiva.Zvlaště, když v rodině máte stejnou zkušenost.Praděd dostal 24 let, z toho si odseděl 13 let a 10 měsíců, což se samozřejmě podepsalo na jeho zdraví.Doma mám štosy dokumentů, nad kterými člověk jen kroutí hlavou.Až někdo řekne, byť jen z legrace, že za komunistů bylo líp, tak ať si dá rovnou pár facek.Důležité je si vše připomínat a informovat mladší, aby se tato historie už nikdy neopakovala.


tittanie
25.11.2022 5 z 5

Vždy když čtu knihu a přemýšlím o tom, co napíšu za hodnocení, tak to hodnocení za moc nestojí. A je mi to líto, protože tahle kniha by si zasloužila super hodnocení.
Kniha je pro mě hodně osobní, i tématem i tím, že to byl poslední dárek k Vánocům, který jsem koupila babičce, která pak umřela. A já se ke knize dostala až teď. Čehož musím říct, že lituji, protože kdybych ji četla dříve, tak jsem si měla s kým popovídat.
Teď to musím vypsat sem. No, je hrůza jak jeden totalitní režim vystřídal druhý. A ten druhý se v tom prvním hodně inspiroval. Už jenom stb a gestapo, mezi které můžeme dát rovnítko. A nejenom ve významu zkratky.
Je hrozné kolik rodin komunisti zničili a nejenom rodin celou společnost. Nemáme vztah k půdě, jsme vykořenění. A nejhorší mi přišly konce příběhů, ve kterých se ukázalo, že mnohdy jim ani ukradený majetek nebyl vrácen.
Jdu si půjčit druhý díl.

Páájinka
25.04.2021 5 z 5

Kniha, která by měla být citovaná ve všech školách. Velice smutné příběhy lidí napříč republikou, kteří neměli nikde zastání. Smutná historie naší země.

Kačí80
30.06.2020 4 z 5

Co lidé vlastní pílí vybudovali, soudruzi vzali. Ti, co nebyli po vůli, tvrdě zaplatili a odnášela to i rodina.

Pavel83
27.11.2018 5 z 5

Výtečně zpracovaná kniha. Pocta autorovi... Kniha pravdivě popisuje hrůzné osudy několika desítek statkářských rodin. To co někteří staletí budovali jim soudruzi během několika dní sebrali a navíc je dále ponižovali.... Hrozné a smutné! Stačí přečíst několik kapitol, abyste si udělali obrázek o minulém režimu. (Knihu jsem celou nedočetl, neměl jsem na to nervy...).

Mirka2778
05.11.2018 5 z 5

Jedna z mála knížek, kterou si opravdu pamatuji. Ukazuje zrůdnost lidské malosti, .
Akce "K" (kulak) měla zničit vesnický život v jeho po staletí fungující podobě.
Největší a nejbohatší (co se však dodnes tolik nezdůrazňuje: pokrokové, pracovité a vzdělané) sedláky měla tato akce v každé vsi přivést pod hlavičku JZD, které by mělo uvědomělé komunistické vedení.
Autor sebral výpovědi lidí, kterých se nějak akce "K" dotkla. I když slovo dotkla nevystihuje podstatu.

Když se semknou hloupé, závistivé charakterové zrůdy a ze své ubohosti udělají ctnost a měřítko, neumějí nic jiného, než zlikvidovat každého, kdo je jakkoli převyšuje. (Lidskostí, pílí, intelektem, morálkou.)
Co mě ale nejvíc v knize zasáhlo, bylo to jak se akci vykonávající orgány nijak neodchylovaly od šablony dodané svrchu.
Případ od případu, od člověka k člověku, rodinu od rodiny likvidovaly podle totožného scénáře.
Knihu není jednoduché přečíst celou, ale je potřeba si připomínat, čeho je člověk schopen, když se schová za masku vyšších cílů.

vlastimil577
24.03.2018 5 z 5

Za dovolenou v Chorvatsku jsem přečetl oba díly a byly to krásně strávené chvíle !!

snílkařka
01.09.2017 4 z 5

Nemám slov dost dobrá a zajímavá kniha určitě doporučuji!