Výherci

Výherci https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15810/bmid_vyherci-fra-15810.jpg 4 23 4

V románu Výherci Cortázar skládá a zase rozhazuje a přeskupuje kamínky mozaiky tvořené osudy skupiny lidí, kteří se jakousi tajemnou náhodou (výhrou v poněkud podivné loterii) ocitli na palubě zaoceánské lodi, na níž mají absolvovat zábavnou výletní plavbu bez jasného cíle a trasy. Život na lodi se svévolnými příkazy a omezeními může připomenout úzkostnou existenci v absurdním totalitním režimu, z něhož není úniku, ačkoli Cortázar sám jakékoli alegorické vyznění odmítal. V zárodku tu najdeme všechna typická cortázarovská témata –⁠ snahu o úplné postižení skutečnosti ve všech okamžicích a se všemi detaily, zachycení měňavých sklíček kaleidoskopu světa v jejich pestrobarevné, mnohotvárné nestálosti a ze všech možných úhlů, ale zároveň i hravost, humor a ironické glosování argentinství, typického snobství i burantství různých společenských vrstev.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Los premios , 1960


více info...

Přidat komentář

tanuki
11.12.2014 3 z 5

Velice pomalý rozjezd s přílišným množstvím postav. Děj je přerušován Persiovými vizemi, které jsou natolik z jiného světa, že naprosto nejdou číst. Čím víc se ale čtenář blíží ke konci, tím víc ho to baví. Možná bez těch Persiových samomluv bych dal o pár procent víc.:o)

Koňadra
09.11.2014 4 z 5

Tak mne sa Výherci páčili. Majú svoju atmosféru, a hoci aj tá v priebehu knihy metamorfuje :), stále je tam. Okrem toho sa Cortázar strašne dobre číta.


cessy
06.04.2014 4 z 5

Kniha nevydá svoje tajomstvo ani po prečítaní jej poslednej strany. Odmenou za vynaloženú námahu je množstvo nezodpovedaných otázok a rovín, v ktorých možno knihu vnímať. Existuje nespočetne veľa kníh, tajomstvo ktorých zostane pred čitateľom neodhalené v niekoľkých bodoch, alebo interpretácia ktorých je sťažená, keďže čitateľ má na výber z niekoľkých alternatív. Túto knihu však interpretovať nemožno, alternatív je podstatne viac, než len niekoľko. Keď konečne nadobudnete dojem, že ste našli riešenie, vynoria sa ďalšie možnosti. To však vôbec nie je zlé, naopak je to priam brilantné, aj keď na druhej strane zároveň tiež mierne rozčuľujúce. Napadá mi zábavná myšlienka (akoby otázok nebolo už aj tak priveľa), či samotný Cortazár vedel celkom jednoznačne sám sebe odpovedať na otázku, o čom vlastne jeho kniha pojednáva.

Montezuma
25.12.2013 5 z 5

Škoda, že zde není více komentářů jak k Výhercům, tak celkově k tvorbě tohoto svrchovaně originálního autora. Výherci mně přijdou jako taková Rayuela basic, ovšem v žádném případě ne na úkor autorské vyzrálosti nebo závažnosti sdělení, i když sám autor v předmluvě poněkud nepřesvědčivě poukázal na výhradně odlehčený charakter knihy.
Komu se nechce do Cortázarových povídek má ve Výhercích jedinečnou možnost nenásilně proniknout do autorova tvůrčího světa. Objevují se tu už klíčová témata existenciální úzkosti a povahy reality a jestliže Cortázar tvrdil, že nejtěžším úkolem spisovatele je napsat postavy obyčejných lidí tak, aby to bylo zajímavé, ve Výhercích se mu to povedlo na výbornou. Výsledek oplývá neuvěřitelnou lehkostí a to aniž by autor obětoval cokoliv ze závažnějších rovin textu.