Vydrž to so mnou

Vydrž to so mnou https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464523/bmid_vydrz-to-so-mnou-BPc-464523.jpg 3 9 2

Nový román talentovanej Kristíny Ježovičovej o dievčati v zrkadle, ktoré vidí každá z nás a s ktorého pokrivenými slovami dennodenne bojujeme. Sme totiž cennejšie, ako sa nám snaží nahovoriť. Stačí ho prestať počúvať. Sedemnásťročná Kaja prehráva boj s dievčaťom v zrkadle každé ráno. S nosom zapichnutým v ľúbostných románoch sa odcudzuje od spolužiakov. Vo svojej ulite vníma každé slovo ako urážku a posmech. Veď akoby nie, keď ju kritizuje aj jej rodina, ktorá zatvára oči pred vlastnou minulosťou. Kaja spadne do kolotoča sebaklamu a pretvárky. Poraziť dievča v zrkadle je osamote naozaj ťažké. Ešte ťažšie je priznať si pravdu a prijať pomoc kamošov, ktorí nás neopúšťajú, ani keď si prechádzame peklom. Nikdy nie sme sami.... celý text

Přidat komentář

lilkys
06.11.2022 3 z 5

Kniha se velmi dobře čte, je nádherně zpracovaná i graficky. Nahlížíme do Karolínina nitra, jejích pocitů ztracenosti, nepřijetí a smutku, které jsou velmi dobře popsané. Každý, kdo si prošel podobným obdobím, se v Karolíně najde. Boj s emocemi, postavou i okolím, hledání sama sebe.
Osobně jsem si v pubertě existencionální krizí úplně neprošla, řešila jsem v té době jiné závažné věci v rodině, takže jsem neměla prostor a ani čas na řešení své postavy nebo kluků. Proto se mnou příběh tolik nerezonoval, ale i tak je silný.

Nevím, jestli jsem byla při čtení nepozorná, ale dlouho mi trvalo než jsem pochopila okolní vztahy, pořád jsem se divila, jak můžou poslouchat walkmana a zároveň mít instagram. Víc nepovím, ať nespoileruji.
Trochu mi tam chyběla vedlejší postava, která by čtenáři ukazovala realitu. Čtenář ví, jak se ve svém těle cítí sama Karolína a ví, jak velmi kriticky se o její tloušťce vyjadřuje okolí. Ale je opravdu tak "tučná" nebo svou roli hrají spíš emoce a hormony? Dlouho jsem si při čtení myslela, že je hrdinka obézní, prohlíží se v zrcadle, kňourá nad tím a nic pro zlepšení nedělá, dokud tedy nezvolí nejhorší možnost - drastickou dietu. Až ke konci jsem celý příběh začala chápat jinak, v čemž možná spočívá právě ono kouzlo.

PollyFrank
09.03.2021 5 z 5

Nie, neplakala som ako pri knihe Nevyslovené , napriek tomu sa mi páčila ešte o kúštik viac. A to som si myslela, že ju nie je možné prekonať. Autorkine knihy sú ako terapia, aj keď často je to terapia šokom. No svojim postavám dokáže neuveriteľne odhaliť dušu, ako sa hovorí – ide až na kosť, a často krát aj nám dávno dospelým pripomenie strasti dospievania. Tak ako pri knihe Nevyslovené, aj o knihe Vydrž to so mnou, si myslím, že môže skutočne pomôcť, keď ju chytí do rúk niekto v ten pravý čas. Musím vyzdvihnúť aj skvelý nápad s bielymi a čiernymi kapitolami. Obálka samotná je krásna. No toľko bolesti sa v tej záplave ružovej skrýva ... Ale to je proste Kristína Ježovičová. Drsná, realistická, ale napokon vždy ponúkne východisko. A je už na nás, či ho využijeme.


Autorovy další knížky

Kristína Ježovičová
slovenská, 1984
2016  69%V zajatí vášne
2017  70%V zajatí strachu
2015  59%Podvodnice
2016  67%Sestra
2015  49%Soňa

Kniha Vydrž to so mnou je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce54x
Chystám se číst13x
Chci si koupit6x