Vydedenci

Vydedenci https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259087/mid_vydedenci-259087.jpg 4 71 26

Podtitul: Mesiáš už odišiel? "Píšem o chudobe, lebo vidím pokračujúcu dezintegráciu v zaobchádzaní s chudobnými ľuďmi...To mi zožiera srdce." Autor svoj román označil za životopisnú fikciu. Rozprávačom je malý chlapec, ktorý sa narodil a žije v ponižujúcich existenčných podmienkach niekde na maďarskom vidieku. Zo svojej perspektívy úprimne rozpráva o svete dospelých, ktorý mu neponúka inú možnosť, iba bezpodmienečnú integráciu alebo útek z domova.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kalligram (SK)
Originální název:

Nincstelenek , 2013


více info...

Přidat komentář

ggm
27.06.2023 5 z 5

Strhující, syrové, neopakovatelné - jedinečná a jediná próza Szilárda Borbélye.
Skvělý počin Odeonu a vynikající překlad Roberta Svobody. Donedávna jsem si myslel, že jde o jednu z nejdepresivnějších knih nejen maďarské literatury až do přečtení Kurátora od György Konráda z r. 1969. Obě knihy jsou mistrně napsány a skvěle přeloženy.
Podle mě kánon nejen evropské, ale i světové literatury. Kolik ještě takových nepřeložených zásadních knih zbývá?

BabaJaga11
23.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Aniž bych si plánovala číst po sobě dvě knihy od autorů, jež ukončili svůj život sebevraždou, stalo se. Vlastně mi to došlo až teď. O knize Nemajetní jsem měla původně úplně jinou představu, asi by mě ani nenapadlo si ji koupit, přečíst si nejprve recenze tady na DK.

Číst a dočíst popis všech podivností a krutostí opravdu není pro každého. Jsou věci, které nám možná nepřipadají tak odpudivé a nenormální, dokud si o nich nepřečteme v knize. Nebezpečné dětské hry, posměšky atd. – jakkoli hrubé a bezohledné, řekněme, že to bylo, je a bude, jen se mění forma. Něco jiného je však všeobjímající chudoba, která se vine celou knihou a není to jen chudoba fyzická, ale i mnohem horší chudoba mravní. Podobně jako mnozí další čtenáři jsem si i já musela připomínat, že se kniha neodehrává na konci 19. nebo na začátku 20. století, ale až v 60. až 70. letech 20. století. Tedy v době mládí mých rodičů a v době mého vykročení do života. To, že nejen v Africe, ale vlastně kousek od nás někdo neměl ani co jíst, mě šokovalo. U nás i v té době spousta jídla končila v popelnicích.

Chlapec, který je vypravěčem knihy, musí již v mladším školním věku umět zabíjet drůbež, se sestrou se starají o domácnost v době, kdy matka trpí depresemi a otec domů vůbec nechodí. Jak upozorňuje překladatelka v doslovu, vše je popsáno věcně a bez emocí. A to je na tom děsivé – že z dítěte roste mladý člověk, který si nepřipouští emoce, není jich schopen, jinak by se musel zbláznit. Prožít to vše ještě jednou při psaní knihy bylo asi na autora příliš...


Stepanka897
09.07.2022 3 z 5

Depresivní, temné, kruté. Nejedná se o celistvý příběh, ale o útržky vyprávění malého chlapce žijícího na malé vesnici v Maďarskuv 60. - 70.letech minulého století. Chudoba, bída, pověry, násilí, velice syrový pohled na venkovský život.

EvikU.
16.11.2021 4 z 5

(SPOILER) Co ke knize napsat. Je to vyprávění chlapce o nelehkém žití v Maďarsku po válce za vlády komunistů, chudoba, nadávání do Židů, do Kulaků... Nelehká léta , viděno a vyprávěno malým chlapcem. Spousta pravd postřehnutá dítětem. Děti říkají pravdu, neumí se přetvařovat.

Silný zajímavý příběh, podruhé číst nebudu, ale rozhodně je kniha zajímavá.

Maanna
26.08.2021 4 z 5

Je to dobrá kniha, ale myslím, že se k ní nikdo vracet nebude, protože tahle výpověď o dětství má do idylky daleko. Některé děti se prostě nešťastně narodí a místo lásky a něhy je jejich dětství plné syrovosti a surovosti. Některé životní situace jsou natolik bezvýchodné, že optimistické motivační příručky neobstojí. Není špatné si čas od času tuto realitu připomenout, ale jsem ráda, že se mohu zase vrátit do svého mnohem laskavějšího světa.

Arkagas
27.06.2021 3 z 5

Surová, depresivní a vyčerpávající próza, ve které není úplně dobré hledat děj. Jedná se o vyprávění vzpomínek malým chlapcem, který celý život žil na okraji společnosti - ve vesnici na pomezí Maďarských hranic. Jedni měli jeho otce za Žida, jiní jeho matku za ženu do větru. Hliněný dům, kde musel trávit život se svými sourozenci - především starší sestrou, kterou neměl rád, protože musel nosit šaty po ní. Otec, jako všichni chlapi ve vesnici pracovník JZD, který se nehodil, protože neuznával režim, matka, která se nikdy nesmířila s tím, že by do vesnice patřila. Spousta násilí a zvířatech, ale i lidech, na druhou stranu i krásně vylíčené zvyky. Kniha mi od polovina přišla hodně podobná nabarvenému ptáčeti, ke kterému se odkazuje i autorka doslovu - který rozhodně doporučuji přečíst, protože je skvělý. Původně jsem myslela, že se kniha odehrává po válce, ale jedná se o současnost. Časová linka je zde hodně zmatená, orientovat jsem se začala až těsně před koncem, ale knize to rozhodně neubralo na kvalitě. To, že autor spáchal po napsání sebevraždu příběh jen umocňuje, ale nevím, jestli se někdy ke knize vrátím.

poulet
14.11.2020 3 z 5

Špína, beznaděj, hnus, bezohlednost a nikde ani záblesk naděje. Tak bych to asi shrnula. Překvapilo mě, že se děj odehrává v 70. letech 20. století, nebýt historie (která je, pravda, důležitou součástí knihy), datuju někam nejméně do poloviny 19. století. O čem to bylo? O tom, že život byl těžkej a že spoustě lidem války, komunisti a další svistva zkazily život? Že je nesnadný vymanit se ze škatulek, a to především na vesnici? O nějaký lidský hrdosti? O tom, jaký lidi dokážou bejt, i když nemusí? Tak nějak asi. Čtení je to těžký i pro otrlý... .

Yorika
08.03.2020 3 z 5

Venkov. Pro nás městské lidi znamená venkov mnohdy romantickou idylku, plnou klidného života, dobrosrdečných lidí a roztomilých zvířátek,o která se místní s láskou starají.
Pokud si to opravdu myslíte, tato kniha vám vezme veškeré iluze. Venkov je kruté místo. Lidé se tady musejí jaksi více ohánět, na soucit a hlouposti není čas. Zvířata slouží především k obživě a nejlepší jsou taková, která se dají sníst. Ta jiná nemají právo na život a je škoda je živit.
Hodně syrový pohled na prostý venkovský život, který zřejmě z velké části pramení z autorovi osobní zkušenosti. Vracet se ke knize zřejmě už nebudu.

VerStetinova
25.01.2020

Společně s bezejmenným dítětem prožíváme pořád to samé - cesty odnikud nikam na vesnici, kde žijí vidláci, kteří bojují proti snům, jsou vulgární a nemají naději.
Atmosféru to má neskutečnou, v autorovi se básník nezapře.

bob0985
24.02.2019 5 z 5

Velmi působivé vyprávění s některými prvky z autorova vlastního života (nejedná se o popis autorova dětství, jak tu někdo mylně v komentářích psal). V doslovu knihy se čtenář dozví, proč ho může mást i čas, kdy se to odehrálo. Při čtení jsem si vzpoměl na Nabarvené ptáče.

s1ombrehimawari
13.01.2019 3 z 5

Zajímavé, ale docela dost mě mátl čas, kdy se co odehrálo.

Crimble
03.12.2018 4 z 5

Vždy cením, když kniha dokáže popsat atmosféru. A toto je tíživý maďarský venkov, navenek možná romantický a svérázný, z jiného vhledu ale plný krutosti (k dětem, zvířatům, lidem s "nesprávným" původem nebo světonázorem), nespravedlnosti, ovládaný bezohlednými primitivy (funkcionáři).

olga8832
29.11.2018 4 z 5

Poslouchám na Vltavě. Místy tak kruté, že mám chuť přestat, ale něco mne nutí poslouchat dál. Rozhodně se jedná o skvělé dílo, ale krutost je šílená.

palka452
24.11.2018 5 z 5

Po přečtení komentářů se mi nechtělo pouštět do knihy ale zatím mohu říct že mi tak hrozná jako ostatním nepřipadá Moje maminka je 32 ročník a pokud vím měla podobné vzpomínky prostě život nebyl o juchání jako dnes spíš Nejsme zvyklí na nepěkné věci ale o tom hodně život je.. Já jsem zatím s knihou spokojená ale osobně si myslím že jeho maminka byla psychicky nemocná Možná to trošku podědil a tak vidí své dětství asi v horších barvách než jak to probíhalo vzpomínky jsou velmi subjektivní a vlastně kniha má jen pár autobiografických prvků

jiri77
20.11.2018 4 z 5

Příběh dětství s trochou autobiografie.
Příběh ze sedmdesátých let z jedné maďarské vesnice je plný beznaděje, frustrace, nadávek, vulgarismů ,psychického i fyzického ubližování ,trápení a zabíjení zvířat. Prostě jako celek kniha působí velmi depresivně a na dobré náladě moc nepřidá ,i díky tomu ,že nedlouho po napsání této knihy autor spáchal sebevraždu. Na knize je vidět ,že ji napsal básník, protože je napsaná jako jeden celek ,jen je rozdělena na odstavce jako u poezie.

Alena_S
28.04.2018

Horší vyprávění o vlastním dětství bylo snad už jenom "Dítě zvané To"... vážně, kdybyste chtěli vynechat všechny scény, kde se ubližuje lidem nebo zvířatům, zbyde vám přebal. A pak se dočtu, že autor se po vydání se životem rozloučil. A je to ještě smutnější, ale překvapivé ne...

lucievach
23.02.2018

Strana 80 a už mam taky chuť hodit si mašli, jak se tak říká... :-/

Mufa
08.02.2018 3 z 5

Náhodný výběr v knihovně. Na mě dost depresivní čtení, Když jsem si přečetla, že rok po napsání knihy autor spáchal sebevraždu, nějak jsem nebyla překvapená. Mít za sebou takovéhle dětství člověku asi na životním optimismu nepřidá. Četlo se to celkem dobře.

rajen
02.01.2018 3 z 5

Vzpomínky na drsné a kruté dětství. Ačkoli se na přebalu tvrdí, že román přes všechnu tu špínu a hnusotu vyznívá optimisticky, netuším kde to tam kdo vyčmuchal. Beznaděj na mě z tohoto románu přímo tryská. Je to záznam nějaké doby a nějakého světa, chápu, že ne vždycky a všude se měli lidi dobře, ale nechápu ženu, co se k dětem chová jako ke zvířatům a pak se ze ztráty jednoho zblázní a ty živé už pro ni neexistují. To už bych spíš čekala přístup stylem nevadí, uděláme si další. Za sebe tuto knihu můžu doporučit jen úzkému okruhu lidí, co snesou krutost, mají zájem o reálnou historii Maďarska a ideálně nemají malé děti.

-Pečivo-
21.09.2017 3 z 5

Prej nejdůležitější maďarský román posledního desetiletí. Tak to se tam teda moc pěkně nemaj v tom Maďarsku, když je těchdle 5/10 takhle ceněných.

V doslovu jsou Nemajetní správně srovnáváni s Velkým sešitem od Agoty Kristof. Kdyby to ale celý byl fotbal tak je to Bayern Mnichov proti TJ Sokol Jiskra Karviná B.

Borbély popisuje rodinný příběh z maďarský vesnice sedmdesátých let a jak to bylo těžký žít v chudobě mezi vidlákama. Což vůbec nepopírám, jen podotýkám, že se s podobným tématem poprali jiní autoři mnohem lépe. Ať už to je zmíněnej Velkej sešit, nebo Jákob se odhodlá milovat nebo i ta věc co sem čet od Herty Miller.

Borbély se snaží šokovat naturalistickým popisem událostí na vesnici, ale když čtenář po šestý čte, jak máma švihá kotětem o stěnu, tak už je to stejně šokující jako předešlých 5 koťat na stěně. Proto celkem tedy jen 5 koťat z 10.