Komentáře knihy Výchovný ústav

gordon13
30.04.2026

Těžká kniha, nečetla se mi nejlépe, ale je velmi působivá.

Leena87
19.04.2026

Při čtení úplně cítíte tu tíživou atmosféru a nespravedlnost vůči černochům. Kniha se mi ale nečetla moc dobře, je hutně napsaná, příběh se odvíjí celkem pomalu, možná mi jen nesedla do nálady, ale prokousávala jsem se jí dlouho.. Čekala jsem i trochu víc děsivý příběh, víc duchařiny, ale dostala jsem chmurný, realistický příběh.

markovaknihovna
31.03.2026

Padesátá léta v USA dala zákonům Jima Crowa legitimitu nerovnosti. Rasismus se stal součástí fungování státu a pronikal i do míst, kde by měl převládat dohled a ochrana. Výchovný ústav spisovatelky Tananarive Due ukazuje, jak snadno se v takovém prostředí mohla autorita změnit ve zneužití moci.

Dvanáctiletý černošský chlapec Robbie Stephens je nespravedlivě poslán do polepšovny poté, co se zastane své starší sestry Glorie. Místo několikaměsíční „nápravy“ ho čeká prostředí, kde vládne strach, tvrdá práce a kruté tresty. Robbie má navíc schopnost vidět duchy – a právě oni mu postupně naznačují, že zmizení některých chlapců v ústavu nejsou náhodná. Zatímco se snaží přežít, Glorie venku dělá vše pro to, aby ho dostala zpátky domů dřív, než bude pozdě.

Výchovný ústav stojí na několika silných pilířích, především na atmosféře a historickém zasazení, které už od první kapitoly vytváří pocit bezmoci a systémové nespravedlnosti. Právě v tomto prostředí vynikají pečlivě vykreslené postavy – nejsilnější je dětská perspektiva Robbieho a jeho linka z prostředí polepšovny, která má největší napětí. Výraznou roli hraje také ředitel Haddock, jenž nepůsobí jako karikatura zla, ale jako nepříjemně realistický člověk s mocí, z níž mrazí. Naproti tomu dějová linie Glorie mi v druhé polovině knihy přišla zdlouhavější a tempo spíš brzdila. Autorka se otevřeně a bez obalu věnuje rasovým otázkám a používá velmi tvrdý jazyk, který neuhýbá před realitou doby. Nadpřirozené prvky mají v příběhu své opodstatnění, postupně však ustupují do pozadí a vyprávění se ke konci místy zbytečně natahuje. Závěr nepůsobí jako šokující zvrat, ale jako hořké vyústění, které potvrzuje, že největší hrůza neleží v duchách, nýbrž v realitě, ze které celý příběh vychází. Pochvalu si zaslouží také obálka od @jiri.dvorsky, která přesně odpovídá tónu celého příběhu.

Pokud hledáte pomalý horor s historickým pozadím, nebo vás baví příběhy z prostředí uzavřených institucí – Výchovný ústav doporučuji.

Knihomollife
24.01.2026

Velmi napínavá a emočně náročná kniha. Robbiho části jsem doslova hltala, jelikož, to co se dělo v ústavu bylo opravdu strašné a cítila jsem s ním jeho strach s dozorců i ředitele.
Gloriiny části mě po většině nebavily, ale chápu proč zde byly.

Mona-Lisa
22.01.2026

Rok 1950, Florida
Nenávist vůči černochům nezmizela po zrušení otroctví. Na jihu obzvlášť. To víš. A jestli se díky tomuto faktu rád vztekáš a říkáš si, že to není možné ta stupidita lidí do dnešních dnů, je to knížka pro tebe.
Výchovný ústav pro mladé kluky, kde se jim dějí věci, ze kterých nebudeš spát; lidé jsou tu vykresleni v nejhorším světle a moc nedoufáš ve šťastný konec, je tu pro tebe.
Sestra hlavní postavy kluka, který se vyskytuje neprávem značnou část knihy v objektu z názvu, je skvělá panečku!
Její rodina je úžasná a dialogy černochů s bělochy v této knize stojí snad za nějakou cenu.
Dělení charakterů na striktně kladné a záporné nesnáším a tady naopak ta pestrost vystřelila knihu mezi skvosty.
Hrdinství totiž v sobě nese i zodpovědnost nejenom za sebe ale i za svoji rodinu. Tím spíš v takové době a společnosti. To máš Kukluxklan, vypalování domů mrknutím oka a rasistická jurisdikce s policií v závěsu-můžeš si vybrat.
No, takže je to knížka o nespravedlnosti, přízracích, nebo chceš-li duších, lidských zrůdách, přátelství a odhodlanosti.
Taky jsou tu nečekané obraty v charakterech postav a dějové zvraty.
Parádní kousek ale i hodně nechutný, pozor.
Ještě poznámka s dovolením pro mě, až si to po letech třeba budu číst-“Moniko, ta scéna, kdy na bílého rasistického soudce naléhá právník černoch a v té slovní přestřelce je absolutně všechno-zkus si to znovu najít holka.”

TerkinKnižnySve
07.01.2026

Píše sa rok 1950 , Amerika a rasizmus :(

Robbie, nás hlavný hrdina je 12 ročný chlapec, ktorý chce ochrániť svoju staršiu sestru a bohužiaľ kopne bieleho. Nie len, že dostane facku od otca ublíženého ale ešte ho aj sudca pošle do výchovného ústavu.

O tomto ústave však kolujú chýry - strašia tam telá mladých chlapcov, ktorý zomreli. Kedysi boli výchovné ústavy hotové peklo - bičovanie, zatváranie do kôlne, tvrdá práca na poliach a utrpenie (dnes by sa to občas hodilo tiež) .

Robbieho sestra sa však v pozadí snaží nájsť spôsob ako ho zachrániť a dostať preč - opäť, veľké vyhliadku bohužiaľ nemá :(

No u Robbieho sa začína peklo, šialený riaditeľ školy si holduje v ubližovaní (naozaj je táto postava vykreslená tak perfektne, že som mala z neho strach) . No holduje aj v iných veciach - a to je taký hnus!

Robbie sa rýchlo spriatelí s dvoma chlapcami, no o chvíľku zistí, že jeden z nich je prízrak. Od neho dostane úlohu, ktorú musí splniť.

Kniha je písaná úžasne, presne vyvoláva zimomriavky tam kde ma, nechutenstvo ale aj veľkú túžbu zachrániť Robbieho a odhaliť všetky nečestnosti a tým zachrániť aj zvyšok chlapcov.

Napriek hrúbke sa kniha číta veľmi dobre a prízraky- duchovia sú top.

Kenan
29.11.2025

Ta kniha je moc dobrá. Je to poctivě, precizně a hutně napsané dílo. Námět je taky výborný. Bohužel mně kniha nesedla. Když si promítnu děj v hlavě, spojení krutého zacházení s chlapci s linkou s duchy, tak to zní zajímavě, ale nemohla jsem se začíst a příběh ke mně nijak nepronikl.

Misoso
25.11.2025

(SPOILER) Musím povedať, že som nič podobné nečítal, kniha sa mi páčila, ale bola veľmi krutá. Popri príbehu mi napadlo, či daný duchovia, neprezentujú niečo špecifické v živote každého (v tomto prípade afroameričana). Od knihy som dostal niečo úplné iné, než som očakával, ale aj tak sa mi to veľmi páčilo, odporúčam!

Svatoslav
21.11.2025

V horroru vás nemusí nahánět mimozemské monstrum nebo entita z pekel. Někdy stačí se jen vyklonit z okna. Reálný horror dovede být mnohdy mnohem děsivější a Výchovný ústav je toho důkazem.
Důkazem a varováním, jak málo stačí k tomu, aby se nevinná duše dostala do osidel pekla.
Due používá hutný styl vyprávění, který vyžaduje notnou dávku soustředění. Historie dovedla být krutá a nemilosrdná. Možná proto Due použila duchařský motiv pro odlehčení všudypřítomné beznaděje.
Bohužel jsem se i přes atraktivitu námětu nedokázal do poslední stránky začíst. Chápu nadšené ohlasy a uznávám pisatelskou kvalitu, ale tady jsme se bohužel minuli.

Knižní střípky

227/2025
VÝCHOVNÝ ÚSTAV
TANANARIVE DUE
Nakl. BETA
Rok vydání 2025
512 stran

Pojďme si hned na úvod říci, že toto bude jedna z těch knih, na kterou asi nezapomenu.

Má v sobě spoustu témat, které já mám v knihách velmi ráda, i když vlastně napsat mít ráda u takovýchto témat asi není úplně vhodné, ale chápeme se, jak je to myšleno...

Knihy z amerického Jihu miluji již od dob střední, kdy jsem si poprvé přečetla JIH PROTI SEVERU od paní Mitchell. Jak se někde napíše - kniha se odehrává na Jihu, jdu po ní jak ohař po stopě.

Téma rasismu a boje černochů za rovnoprávnost – nikdy mě neomrzí o tom číst. A téměř pokaždé mě to hluboce zasáhne.

A v neposlední řadě knihy odehrávající se v různých internátních školách, výchovných ústavech, psychiatrických léčebnách, kde se děje něco hodně špatného – jsem na značce a čtu.

Zde máme 50. léta a dvanáctiletého chlapce Robbieho, který skončí na půl roku ve výchovném ústavu za to, že kopl bělošského synka z bohaté rodiny. Chránil pouze svou sestru Glorii, ale měl tu smůlu, že byl černý. A také možná trochu v tom hrálo roli to, že otec Roberta a Glorie je velice známý černošský bojovník za rovnoprávnost, který musel po falešném obvinění opustit děti a skrývá se až v dalekém Chicagu. Děti jsou tak odkázány na prastarou tetu Lottie, maminka jim již zemřela, a pár dalších příbuzných.

Šestnáctiletá Glorie se odmítá smířit s touto nespravedlností a bojuje ze všech sil za propuštění bratra. Ví, že je mu ubližováno a bojí se o něj.

Do toho sledujeme linku z ústavu, která je velice krutá. Nad Robbiem a vším tím příkořím, kterým si procházel, se vám bude svírat srdce. Budete nenávidět ředitele ústavu a jeho přisluhovače, budete pyšní na Glorii a budete si přát, aby to peklo konečně skončilo a všichni parchanti v něm shořeli...

Téma přízraků mrtvých chlapců z ústavu mi vůbec nevadilo, ba právě naopak, za mě skvělá linka, která dodala tomuto velice silnému příběhu nádech tajemna. I když je pravdou, že jsem očekávala trochu jiné zpracování, u kterého se budu třeba bát, ale bylo to pojato jinak, možná je to tak i dobře.

Ano, příběh je smyšlený, ale všichni víme, co se v té době v Americe dělo. A je dobré na to nezapomínat a připomínat si to jakoukoliv formou. Hluboké smeknutí všem postavám, které se nebály, vlastně možná i bály, ale bojovaly za spravedlnost a lepší svět. Nikdy více si neuvědomíte, jak je důležité opravdové přátelství a rodinná soudržnost, než v dobách zlých. Jak strašně důležité je, když za vás někdo bojuje, mnohdy třeba i předem prohraný boj, poněvadž proti zlu se musí bojovat, nemůžeme ho nechat vyhrát.

Velice hutná kniha s velmi dobře propracovanými charaktery, skvěle zachycenou dobou. Příběh mě pohltil a hodně zasáhl. Spadl na mě jak těžká deka a měla jsem problém se z pod ní dostat a vidět zase světlo. A tento pocit ve mně zůstává i pár dní po dočtení...
(LISTOPAD 2025)

haniny.knihy
14.11.2025

Kniha Výchovný ústav od Tananarive Due je skvěle vystavěný příběh, která vás nenechá vydechnout. Musím říct, že mě naprosto pohltil - je to ten typ hororu, kde najdete jak reálné, tak nadpřirozené prvky.
Děj se odehrává v děsivém prostředí Gracetownského výchovného ústavu na Floridě ve 30. letech. Hned od začátku sledujeme statečného dvanáctiletého Robbieho Stephensona, který je na toto místo poslán kvůli nešťastnému incidentu. To, jak autorka popisuje ústav, je mrazivé. Je to místo s vládnoucím rasismem, neuvěřitelnou krutostí dozorců a kde jsou chlapci, především Afroameričané, vystaveni bití a nelidským podmínkám. Autorka nešetří popisy těchto hrůz a právě to dělá příběh tak silným.
Co ale knihu povyšuje nad běžný historický román, je nadpřirozený prvek. Ústav je totiž plný přízraků, jak autorka nazývá duchy zemřelých dětí. Robbie je jediný, kdo jich vidí a slyší nejvíc a jeho interakce s těmito ztracenými dušemi jsou leckdy trýznivé až srdcervoucí. Líbilo se mi, že se Robbie i přesto, že má svých starostí víc než dost, snaží získat spravedlnost pro ty, kteří v ústavu nalezli strašlivou smrt, kde spravedlnosti rozhodně nebylo učiněno za dost. Tato jeho snaha pomoci přízrakům, a to i přes neustálé ohrožení ze strany živých, ukazuje jeho nezdolný charakter.
Robbie je zkrátka neuvěřitelně silná postava a to hlavně i s ohledem na jeho věk. Navzdory tomu, že zažívá peklo, neztrácí naději a snaží se chovat čestně. Autorka skvěle propojila historickou fikci (založenou na skutečných hrůzách) s hororovými prvky, čímž vzniklo něco naprosto originálního a napínavého. Tenhle román je důležité připomenutí temné kapitoly historie a znázornění odolnosti lidského ducha. Za mě jednoznačně doporučuji a řadím ji mezi přední knihy tohoto žánru!

Knižní střípky
14.11.2025

Více mých dojmů v záložkách recenzí od Knižních střípků

VasnivaCtenarka
04.11.2025

Temná, silná a emocionálně náročná kniha, která spojuje napětí, psychologickou hloubku a sociální přesah. Autorka mistrně zobrazuje nespravedlnost a zneužívání moci prostřednictvím příběhu, který zůstává mrazivě realistický i přes nadpřirozené prvky.
Psychologická rovina postav je mimořádně silná – Robbieho vnitřní boj, strach i odvaha působí autenticky a nutí čtenáře přemýšlet o lidské křehkosti i odolnosti. Nadpřirozená složka občas narušuje realističnost děje, ale zároveň dodává příběhu symbolickou sílu.
Výchovný ústav je víc než jen thriller – je to psychologické drama o odvaze, přátelství a zlu skrytém za zdmi institucí. Doporučuji všem, kdo hledají čtení s atmosférou, hloubkou a myšlenkou.

lucie.svobodova
03.11.2025

„Naděje je světlem, které nezhasne, ani když se setmí celý svět okolo vás.“

Píše se rok 1950 a dvanáctiletý Robbie žije se svou starší sestrou Glorií na americkém jihu. Je to doba, kdy mít tmavou pleť znamená, že jste automaticky považován za něco míň a je jedno, jak s vámi bude zacházeno.

Robbie je obyčejný kluk, který jednoho dne pouze chrání svou sestru před obtěžováním. Za normálních okolností by se to dalo považovat za odvážný čin, v této době to však byla velká chyba. Ještě k tomu, když jako černoch nakopl bílého syna váženého a obávaného “souseda”.
Tento okamžik mění celý jeho život.

Objeví se totiž před soudem a místo spravedlnosti přichází rozsudek. Šest měsíců v Chlapecké škole v Gracetownu. Nechvalně známém ústavu pro problémové chlapce. Jenže tam nečekají učitelé, už vůbec ne nějaká zábava, ale tvrdý režim a tresty. Kromě toho někteří chlapci mizí. Všichni vědí, že něco není v pořádku, ale nikdo se neodváží promluvit nebo se snad dokonce ptát.

Robbie velice brzy zjišťuje, že tento ústav není obyčejné místo. Má dar vidět duchy, hainty, duše chlapců, kteří tu zmizeli, a právě oni se mu snaží naznačit, jak hluboko sahá temnota tohoto místa.

Robbie bojuje o přežití a snaží se pochopit, co se v ústavu skutečně děje. Jeho sestra, Gloria, se nevzdává a vydává se na nebezpečnou cestu plnou překážek, předsudků a rasové nenávisti.
Její odhodlání zachránit mladšího brášku je silnější než strach.

Dokáže Robbieho dostat z toho odporného místa? Povede se jim odvrátit nespravedlnost systému?

Autorka píše s velkou dávkou emocí a lidskosti, ale zároveň se s ničím nepáře. Píše skutečně, bez příkras, tak jak to v té době fungovalo.
Dokáže vystihnout i opravdu bolestivé chvilky, kdy mi přeběhl mráz po zádech. Stejně tak vystihuje i celou atmosféru příběhu.

Sledujeme souběžně dvě dějové linky - Robbieho a Glorie. Obě se prolínají a doplňují. O něco víc se mi líbila ta Robbieho, ale samozřejmě i ta druhá byla potřebná, aby vše dokreslila.

Rozhodně to není příjemné čtení, které by vás nechalo klidnými. Proto je potřeba nejprve zvážit, jestli je to knížka vhodná zrovna pro vás. Jedná se totiž opravdu o silný emotivní příběh s přesahem.

Ukazuje, že skutečné zlo nevzniká v temnotě, ale v lidském srdci.

Deia
03.11.2025

Na tento príbeh som bola veľmi zvedavá, keďže teraz je snáď všade a veru, nesklamal ma. Možno len trošičku. Príbeh Robbieho ma od začiatku pohltil, je napísaný skvelo a k hlavným postavám som si hneď vytvorila vzťah. Spolu s nimi som bola rozčúlená nad všetkou tou nespravodlivosťou, ktorá sa im diala. Takéto správanie sa nedá ospravedlniť ani inou dobou, ani ničím. Pri čítaní mi bolo veľmi úzko, až nepríjemne a častokrát som mala pocit, že hlavne Gloria by nemala tak vyskakovať a pútať na seba pozornosť - nie preto, že by nebola v práve, ale preto, aby sa zvládla dožiť konca knihy. Robbieho príbeh v polepšovni bol ešte horší, ako sa takto mohli ľudia správať k deťom... (a k ženám, černochom...). Častokrát som len neveriacky krútila hlavou. A tu nastal aj menší kameň úrazu, dejová línia s prízrakmi sa mi až tak nepáčila, hlavne kvôli tomu, kam smerovala. Miestami mi prišla dosť navyše, pretože ten príbeh bol dosť strašný aj bez toho, aby tam boli ešte aj duchovia. Ako to už býva, táto kniha ukázala, že najväčšími a najstrašidelnejšími príšerami sú ľudia. A to, že dobrí ľudia častokrát nespravia nič.

veronika4001
25.10.2025

Už na začátku dával román tušit, že stylem psaní se autorka blíží Robertu R. McCammonovi.
Je to výpravné v úsecích děje a sledu událostí, autorka je skvělý vypravěč.
Je to duchařské, spíše jen v některých aspektech, ale pro toto dílo bych to nepovažovala za hlavní přínos. Ten spíše vidím ve schopnosti vyprávět, duchařina je tam nadstavba, nepřišlo mi, že je to podstata, i když to k tomu směřuje a autorka zřejmě zamýšlela, aby přízvisko "duchařské" bylo oním jádrem.
Za vypravěčský styl dávám plný počet a knihu doporučuji k četbě.

@kniho.zrout
23.10.2025

Ať už jste bílí, nebo černí tento výchovný ústav z vás udělá přízraky. Takový přízrak, na kterém nikomu nezáleží. Obracíte stránky a napětí stoupá. Spojte Shawshank a Zelenou míli a dostane se vám příběh na pozadí padesátých let dvacátého století. Kdy jedno malé nakopnutí a rasová segregace dokáže změnit více než jeden život.
Co jsme ochotni udělat pro své přátele a rodinu.
Ty přehrazující se dějové linky, to chcete číst a úhly pohledu dělají knihu velmi zajímavou a čte se sama.
To tempo, které autorka udává a propracovanost postav byla pecka. Hodně jsem si to užil

Arkagas
22.10.2025

"Zlo není vidět pouhým okem."Výchovný ústav je kniha, na kterou jsem se neskutečně těšila a očekávání byla ne splněna, ale předčila všechno. Tanarive stvořila příběh, který i přesto, že se jedná o fikci ve Vás vzbuzuje emoce a nutkání Robbiemu a všem chlapcům v ústavu pomoct.Atmosférou mi kniha hned od začátku strašně připomínala film Hříšníci, ze kterého jsem byla nadšená a i když jsem ji četla mnohem déle, než bych sama chtěla, neskutečně jsem si ji užila. Postavám věříte všechno, jak těm dobrým, tak těm zlým, zlo se to odhaluje postupně a i když se jedná o "duchařinu", vlastně se o ni nejedná. Primární zlo je tu samozřejmě zase a znovu jen člověk. Výchovný ústav se tak u mě řadí mezi knihy, které nejsou strašidelné, ale velmi nepříjemné. I přesto si ale zaslouží mnohem větší pozornost, než všechny ty DR, které teď válcují sítě a tyhle skvosty nám bohužel upozaďují.

blebuska
20.10.2025

Skvělý příběh s nelehkým tématem, který přesto že je fiktivní, je víc než uvěřitelný. Ba co víc, věřím autorce každé slovo a je snadné si představit křivdy a bezpráví jak v ústavu, tak i městečku... Konec je příjemnou tečkou a jen umocňuje silný dojem z knihy. Duchařiny je tam tak akorát a kniha se četla sama. Doporučuji

čef
14.10.2025

Příšerný příběh černošského chlapce v 50. létech na jihu USA, který byl za kopanec do bělocha odsouzen na půl roku do výchovného ústavu. Výchova byla děsivá, jen rány a tresty. Sledujeme také úsilí rodiny o jeho propuštění. Autorka to podle mne přehnala s tou duchařskou stopou, nedá se potom věřit už vůbec ničemu, možná sebevíc pravdivému

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi