Východopruský denník: Zápisky lekára z rokov 1945-1947

Východopruský denník: Zápisky lekára z rokov 1945-1947 https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454593/bmid_vychodoprusky-dennik-zapisky-lekara-65a-454593.jpg 4 5 3

Východné Prusko, ríšska exkláva. Čo začalo v roku 1939, má byť o pár mesiacov skončené. Našťastie. Utopené v krvi, popole a rumoviskách. Sovietska armáda sedí na víťaznom koni, tiahne na západ, valcuje, správa sa kruto k nepriateľským vojakom aj k domorodým civilistom. Nemec je pre ňu synonymom nacistu, bohatstvo jej kľaje oči. Vojna je šialený ľudský vynález, stroj na výrobu šialených zástupov. Strach je zlý kumpán, hlad ešte horší radca. Hans von Lehndorff pred nás z neobvyklej strany stavia nástojčivé, podrobné a celkom autentické obrazy všetkého toho besnenia a jeho ničivých dôsledkov. Žiaľ, nie je to fikcia; je to literatúra faktu. Hans von Lehndorff bol hlboko veriaci kresťan, protestant, aktívny v cirkvi, čo mu výrazne pomáhalo prežiť ťažké životné skúšky. Ku koncu druhej svetovej vojny pôsobil ako lekár v nemeckej vojenskej nemocnici v Königsbergu (dnešný Kaliningrad v Rusku, tiež Kráľovec) a až do zániku Východného Pruska (1947) aj v iných mestách oblasti – spomienky na toto obdobie opisuje vo svojej najznámejšej knižke Ostpreußischen Tagebuch (Východopruský denník).... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Artforum (SK)
Originální název:

Ostpreußisches Tagebuch: Aufzeichnungen eines Arztes aus den Jahren 1945–1947 , 1961


více info...

Přidat komentář

sika444
09.10.2021 5 z 5

Na knize jsou cenné dvě skutečnosti:
1. Vylíčení situace v obklíčeném Königsbergu, který se počátkem roku 1945 stal ostrovem Třetí říše uprostřed sovětské moci. Autor velmi realisticky a věcně líčí chaos, bídu, ale i fanatickou víru mnohých ve Führera. Až do trpkého konce - do příchodu Rusů (tak jsou zde nazýváni), kteří jsou vylíčení jako apokalyptičtí jezdci z Janova Zjevení. Jejich násilnické chování, absence jakýchkoli pravidel, masové znásilňování všech žen (opravdu všech), rabování a bezuzdé ničení všeho (zámek Finckenstein je ukázkovým příkladem), řádění KGB, mizení lidí, masové umírání hladem. Tento věcný popis let 1945 - 1947 je neocenitelný.
2. Celou knihou se vine linka Lehdorffovy osobní víry. Jako evangelík čte Bibli a vždy i v těch nejhorších situacích hledá Boha. A doslova zázračně je mu vždy odpovězeno, prochází zmarem s jistotu smysluplnosti bytí, navzdory smrti a zániku. Zajímavé je, že nemluví o modlitbách - jakoby si neodvažoval cokoli chtít, zato mluví o četbě Bible a biblických veršů na každý den, v nich se mu vždy dostalo orientace. Jeho víra mu pomáhá zůstat lidským, překonávat strach, vykonávat svou práci a léčit jak civilisty, tak zločince z UB (polská tajná služba).
Autor miluje svou zem, ale smířil se se zánikem kultury a civilizace. Stojí v troskách Königsbergu s pocitem, že právě skončily tisícileté dějiny tohoto mimořádně významného města. Ano, dějiny města skončily, ale lidé žijí dál - jinak, jiní, jinde. Lehndorff miluje krajinu Pruska, lesy, rybníky, jezera. Je to také to jediné, co zde zůstalo, neboť lidská sídla jsou zničena. Vnímá střídání ročních dob a bedlivě zapisuje návrat tažných ptáků, hnízda labutí a volavek, tažení jelenů a pohyb jezevce po lesní cestě. Jakoby zvířata vystřídala lidi. Ty sice také vnímá, ale spíš jako hrozbu, protože se setkává s nepochopitelným násilím (Rusové zcela bezdůvodně povraždili kolonu civilistů, v níž byla jeho matka s bratrem). Teprve postupně se seznamuje s Poláky a jako lékař jim slouží.
Východopruský denník je mimořádná kniha a je velká zásluha Artfora a paní překladatelky, že tuto knihu máme teď ve slovenštině k dispozici.

Igor1311
22.04.2021 3 z 5

Veľké množstvo spomienok na vojnu je venovaných predovšetkým opisom bojov. Tieto sú spomienky nemeckého lekára, ktorý na konci vojny slúžil vo Východnom Prusku. Opisuje svoje zážitky na mnohé operácie a choroby, s ktorými sa stretol. Opisuje zúfalstva civilného obyvateľstva, svoju perepúť na ceste do Nemecka. Sam si prežil mnohé strasti v zajatí, niekoľko útekov, ako lekár pomohol mnohým a mnohí pomohli jemu.


Gracian1964
23.12.2020 4 z 5

Hurá, opäť dávam prvý komentár. Knihu mi požičal kamarát. Mne sa páčila tiež, drsné opisy konca vojny a takmer dvoch rokov po nej vo východnom Prusku. Niečo také by pravdepodobne nikto z nás zažiť nechcel. Koniec ma až tak nebavil, posledné dni som len tak preletel. Potenciálnych čitateľov môžem upokojiť, s hlavným hrdinom to napokon dopadlo dobre, v rámci možností.

Štítky knihy

poválečná doba rok 1945-1948 konec války

Autorovy knížky

Hans Graf von Lehndorff
německá, 1910 - 1987
2020  80%Východopruský denník: Zápisky lekára z rokov 1945-1947

Kniha Východopruský denník: Zápisky lekára z rokov 1945-1947 je v

Přečtených5x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst8x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x