Vychechtávky

Vychechtávky https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379675/mid_vychechtavky-qZ2-379675.png 4 6 2

První část této půvabné antologie lze charakterizovat jako vzpomínku, neboť jsou v ní obsaženy texty, které vznikaly ještě za působení legendárního autorského tandemu Vodňanský-Skoumal. Tyto texty je možné přibližně ohraničit roky 1965-1981. Hlavní jádro tohoto zřejmě autorského výboru však tvoří již samostatná tvorba Jana Vodňanského a prezentuje aforismy, glosy, epigramy, rozsahem velmi stručné básnické texty a podobné "delikatesy", napsané převážně v průběhu posledních zhruba deseti roků. Jan Vodňanský se v nich projevuje jako jako tvůrce svébytného humoru a vtipu, bohatě využívající možností slovních hříček a hrátek, který se nevyhýbá jak osobitým "důvěrným sdělením", tak ani nejrůznějším společenským tématům. Výbor z osobité poezie "lidového filozofa" Jana Vodňanského obsahuje ukázky z autorovy tvorby z širokého časového období, od šedesátých let minulého století prakticky až do současnosti.... celý text

Žánr:
Literatura česká , Poezie

Vydáno: , Maťa
více info...

Přidat komentář

majáček
06.02.2022 5 z 5

Krátké verše, glosy, aforismy jsou smutné a zároveň žertovné. Slovník je drsný. Používá vulgarismy. Co tím chce říct, ne co řekl, to je podstatné.
Jsou to reflexe na autorův život, co slyší a vidí.
Knihou provází kresby M. Laštovičky. Jeho styl kresby mi připomíná Mikoláše Alše a trochu i Josefa Mánese.


Žena která ví co chce
---–--------------------

Žena která ví co chce
dělá z mužů pitomce
dělá z mužů blby
a pak se tím chlubí


Diverzní kalamita
---------------------

Někde tají ledovce
copak je to za blbce

Před globálním táním
republiku chráním

Ubrání je všemi směry
třetihorní bariéry


Naléhavé upozornění
---------------------------

Jenom beznadějný kripl
zapne to - co jiný vypl

666Jitka
20.12.2021 3 z 5

Další knížka z edice Bouře je spíše než poezií takovou sbírkou básniček, epigramů a říkadel pro dospělé. Lehce úsměvné rýmovačky, které u piva dokáže skládat s nevelkou námahou mozkových buněk kde kdo, což mohu posoudit z vlastních zkušeností. Nečekejte žádné umělecké dílo, ale spíše odpočinkovou jednohubku na pobavení.


Kniha Vychechtávky je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce5x
Chci si koupit1x