Výbuch

Výbuch https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40456/mid_vybuch-dZT-40456.jpg 4 121 15

Katastrofy série

< 5. díl

Kritický pohled na svár společenskoekonomických zájmů a mravními zásadami lidského počínání. Román se odehrává v prostředí budovatelů podzemního tunelu, který má být největší na světě. A kde nekontrolovatelný výbuch spustí reakci, kterou nikdo nečekal.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Svoboda-Libertas
Originální název:

Blowout! , 1987


více info...

Přidat komentář

RoBertino27
31.03.2023 5 z 5

Lze u knih Scortia-Robinson něčeho litovat? Jistě, že jich napsali pouze pět. Výbuch byl předposlední z této řady, k němuž jsem se dostal a ačkoliv jsem k němu už po předchozích zkušenostech přistupoval velmi kriticky a s maximálními nároky, nebyl jsem zklamán. Na rozdíl od jiných publikací, kdy je pomalejší rozjezd často odrazující, je pasáž, než dojde k akci, stejně smysluplná, jako finální drama samotné. Snad jediná výtka - je škoda, že z oněch pěti děl bylo zfilmováno (pokud mě paměť neklame) jen jedno.

heavy66
18.03.2023 4 z 5

Při studiu na stavební fakultě mě zaujal předmět Zakládání staveb, který obsahoval i teorii výstavby tunelů. V románu snaha o šetření na nepravém místě v kombinaci s kriminálním chováním vede při stavbě tunelu ke katastrofickému výbuchu. V případě tunelu Blanka, pod patronátem nejmenovaného pražského primátora došlo naštěstí pouze k tunelování a výbuchu veřejných financí!


Meda77
20.01.2022 3 z 5

V celku podařený katastrofický román z 90tých let. Autoři mají později daleko lepší a propracovanější romány, ale špatná kniha to rozhodně není. Dialogy i samotný děj jsou lehce nad průměrem. Dění nemá nijak zvlášť hluchá místa, takže k počtení to jde. Silnější 3 starsy.

Alix
16.06.2021 3 z 5

Sice se mi to líbilo, ale trochu i zklamalo. Jak už tady bylo napsáno, Scortia a Robinson mají lepší knihy. Bylo to dost předvídatelné, velké množství postav, které se občas oslovovaly příjmením, občas jménem, mne rušilo a mátlo. Záchrana přeživších byla určitě technicky možná, ale při nejlepší vůli si ji nedokážu představit. Ale knihu jsem si koupila tady v bazaru a jsem ráda, že ji mám.

Jack Bauer
08.11.2020 5 z 5

Tyhle starší katastrofické romány jsem miloval a netrpělivě čekal, kdy vyjde od těchto autorů nová kniha.

Ivan F
08.03.2020 3 z 5

Oproti iným románom autorskej dvojice Scortia a Robinson mi tento prišiel o triedu slabší. Námet zaujímavý, avšak v dnešnej dobe, kedy je človek neustále konfrontovaný s hrozbou akejkoľvek formy terorizmu, celkové vyznenie zaniká. Takisto autori, hoci majstrovsky píšu, nevystúpili zo zabehnutej schémy úspešného thrilleru a so všetkými jeho neduhmi čitateľovi naservírovali jeho ďalšiu porciu, ktorej však chýba korenie.

trudoš
10.04.2019 4 z 5

První půlka románu nás seznámí s problematikou staveb obřích tunelů a něco málo prozradí o mezinárodním terorismu. Taky samozřejmě dojde na obviňování zlovolných korporací, které šidí zaměstnance i práci samotnou. Pročež postupné vybíjení firemních společníků v ději maličko zaniká, a kdyby dotyční mrtví nezajímali alespoň čtenáře a dvojici hlavních hrdinů, byli by přehlédnuti úplně.
Pak ovšem nastupuje katastrofa jako taková, která zastiňuje veškeré dosavadní události a naprosto strhne svou děsivou autentičností. Naneštěstí duo Robinson & Scortia celou katarzi využijí jen k tomu, aby se zbavili hráčů, s nimiž by jinak měli problém, a celou partii výrazně zjednoduší. Následuje standardní thriller, který odměřuje čas přeživším v závalu, přičemž jedním z nich je i vrah, který to všechno spískal. A v tomhle ohledu dobrý.
PS - Komická mi přišla autorská potřeba udělat z padoucha zvráceného člověka. Takže to musí být homosexuál, který to dělá s vlastním bratrem. Kdyby to alespoň mělo význam.

Cinik
19.11.2018 3 z 5

Zajímavé, ale nijak zvlášť dobře zpracované...

gleti
18.07.2018 3 z 5

Autoři mistrně ovládají své řemeslo, i když se drží klišovitých schémat thrileru, dokáží udržet čtenáře v napětí.

zuzana-kudla
01.01.2018 4 z 5

Začátek trochu chaotický a obsahově nezáživný, ale supluje to čtivý styl. Vyplatí se počkat na druhou půlku, pak je to fakt top.

PavlineCZka
17.08.2017 5 z 5

Taky mě tento katastrofický román celkem pohltil, našla jsem jej v knihovně svého taťky a byla mile překvapená :-) Je pravdou, že některé situace a závěr jsou trochu moc nereálné a přitažené za vlasy....

Richie1
24.09.2016 4 z 5

Dobře vybraný námět katastrofy v podzemí sliboval napínavé čtení a nebyl jsem zklamán. Autorská dvojice katastrofické scénáře dobře umí, i když už jsem tedy od nich četl lepší příběhy než Výbuch. Některé pasáže v podzemí mi připadaly trochu přitažené za vlasy, nicméně tento román byl zčásti skoro sci-fi dílem, takže bylo možné se na vše dívat poněkud shovívavě. Myšlenka, že by letecká doprava díky teroristům celosvětově odumírala, je zajímavá. Je vidět, že v USA byl strach z teroristů silný již v osmdesátých letech minulého století. 75%

aychend
23.06.2013 3 z 5

Já nevím, tak nějak to nebylo ono. Ztrácela jsem se v těch jejich machinacích - kdo koho podvedl, co kdo koupil... Pánové si mohli pořádně vyhrát s popisem té jeskyně...

dalimoni
26.06.2011 5 z 5

Kniha se mi líbila, rozjezd pomalejší, ale jinak napínavé, dramatické. Katastrofické filmy i knihy mám rád, takže jsem nebyl zklamán ani tímto posledním dílem této autorské dvojice, předešlé knihy jsem četl už hodně dávno, ale i po letech musím říct, že se mi styl psaní i náměty děl pořád líbí.

Senza Jenka
30.11.-0001 4 z 5

Zajímavé je, že zmíněný tunel se staví proto, že letecká doprava je ochromena blíže neurčenou katastrofou a lidé se tedy létat bojí - nepřipomíná Vám to něco?

Autoři knihy

Thomas N. Scortia
americká, 1926 - 1986
Frank M. Robinson
americká, 1926 - 2014

Kniha Výbuch je v

Přečtených187x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených11x
Knihotéce155x
Chystám se číst27x
Chci si koupit7x